Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΕ-ΔΕΗ:ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Σε συνέχεια της πρότασης που από κοινού κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη 20/9/2012, στην Σύσκεψη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία ΕΤΕ/ΔΕΗ - ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ - Σ.Ο.Σ, συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας και αποφάσισε, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, την ΚΟΡΥΦΩΣΗ - ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, με παράλληλο κάλεσμα σε όλες της δυνάμεις του Εργατικού Κινήματος για  την δημιουργία Ενιαίου Κοινωνικού μετώπου, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας που σαρώνει τις ζωές μας.
Με 21 ψήφους υπέρ, 6 λευκά, αποφάσισε την προκήρυξη 48ΩΡΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (οχι την τελευταία στιγμή), αλλά αρκετές μέρες πριν την ψήφιση των ανάλγητων, μνημονιακών μέτρων.
Συγκεκριμένα : Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, που προβλέπουν ότι η ψήφιση του ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΤΥΦΩΝΑ, θα γίνει στις 8/10/2012, οι επαναλαμβανόμενες Απεργιακές Κινητοποιήσεις θα έχουν ημέρα έναρξης την 1/10/2012.
Για την περίπτωση που η κυβέρνηση μετατοπίσει χρονικά της ψήφιση του πακέτου μέτρων, αντίστοιχα θα μετατεθεί χρονικά και η ημέρα έναρξης των Απεργιακών Κινητοποιήσεων.
Αποφασίστηκε επίσης, να σταλεί εκ νέου επιστολή προς την ΓΣΕΕ, που να ζητά την σύγκλιση των Οργάνων της, για συντονισμό και συμπόρευση όλων των δυνάμεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος, στη βάση ενός ολοκληρωμένου ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.
Για παν ενδεχόμενο και εφόσον η Συνομοσπονδία δεν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο μάχης, η απόφαση προβλέπει, κάλεσμα για τον συντονισμό των Ομοσπονδιών, με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με γνώμονα πάντα την μέγιστη δυνατή συστράτευση των  δυνάμεων, την δημιουργία καθολικού μετώπου και την συνδιαμόρφωση του Αγωνιστικού πλαισίου. 
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες: Δεν διεκδικούμε δάφνες αγωνιστικότητας. Δεν είμαστε θερμοκέφαλοι ή αιθεροβάμονες.
ü  Ξέρουμε ότι το σύστημα που αντιπαλεύουμε είναι πανίσχυρο,
ü  ξέρουμε ότι στην εποχή μας το μεροκάματο είναι ακριβό,
ü  ξέρουμε ότι οι υποχρεώσεις του κάθε εργαζόμενου είναι πολλαπλάσιες από το εισόδημα.

Ωστόσο ξέρουμε και κάτι άλλο.  Ότι η ανελέητη αντικοινωνική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει. Η κυβέρνηση και οι διεθνείς εντολείς της εκτελούν «συμβόλαιο θανάτου». Στόχος τους ο αφανισμός της εργατικής τάξης, η υποταγή της χώρας και του λαού της.
Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν περνά μέσα από την αντεπίθεση και τον αγώνα της κοινωνίας.. Μέσα από ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης, που θα βάλει τέρμα στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων.
Έχουμε πάρει τις αποφάσεις :
·         Αντιστεκόμαστε, γιατί το οφείλουμε στην επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια. Γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές. Γιατί μάθαμε να μη λυγίζουμε στις δυσκολίες.
·         Αντιστεκόμαστε,  γιατί ο δημόσιος πλούτος δεν  μπορεί να χαριστεί στους κερδοσκόπους, δεν πωλείται, ούτε παραχωρείται στα τρωκτικά της αγοράς.
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΟΥΝ.
 ΤΙΠΟΤΕ, ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Και ενώνουμε τη φωνή μας,  με τις φωνές όλων των εργαζομένων που - με πρόσχημα την κρίση - αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή προσπάθεια καταπάτησης, ακόμη και των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ.

Στη χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση με 21 ψήφους υπέρ και 6 λευκά το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήρε τις παρακάτω αποφάσεις.
1) Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει τα βάρβαρα – αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της την επόμενη εβδομάδα:
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ από τη Δευτέρα το βράδυ 1η Οκτώβρη ξεκινά 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα», όλα τα μέσα που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει στη φαρέτρα του.
Ταυτοχρόνως, για μια φορά ακόμα καλεί τη ΓΣΕΕ να συνεδριάσει άμεσα και να κάνει το χρέος της που δεν είναι άλλο από τον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων ΕΓΚΑΙΡΑ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.
Επίσης, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία κάθε Ομοσπονδίας πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για διάλογο, καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες να συντονίσουμε τα βήματά μας.
2) Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης πάει προς τα πίσω.
Η απόφαση για τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ.
Σε αυτή την περίπτωση (που έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να οργανώσουμε τον αγώνα μας)
Α) Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
για μια φορά ακόμα καλεί τη ΓΣΕΕ το αργότερο μέχρι τη Τρίτη να συνεδριάσει να συντονίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ΕΓΚΑΙΡΑ με το στόχο την ανατροπή των μέτρων.
Αν και πάλι δεν το πράξει ή εάν η απόφαση της δεν αντιστοιχίζεται στο μέγεθος της επίθεσης τότε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ την Τετάρτη προκειμένου να κουβεντιάσουμε και να συναποφασίσουμε θα καλέσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας όλα τα προεδρεία των Ομοσπονδιών.
Β) Εάν υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα μας η απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες παύει να ισχύει.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αποδεχθεί την πρόταση που θα διαμορφωθεί από την σύσκεψη των προεδρείων των Ομοσπονδιών.
Γ) Εάν δεν υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός η απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες παραμένει σε ισχύ και η έναρξη τους θα καθορισθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα (και όχι 2 – 3 πριν η κυβέρνηση πάει για την ψήφιση των μέτρων) ώστε να ξεδιπλωθεί το μέγιστο της πίεσης.
Στόχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι
ΌΧΙ η διαμαρτυρία
ΟΧΙ να παραπονεθούμε για τα άδικα και βάρβαρα μέτρα.
ΟΧΙ να κλάψουμε για τους φτωχούς και άνεργους συνανθρώπους μας για τη νέα γενιά του τόπου μας αλλά για να μην ψηφιστούν τα μέτρα.
Στόχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΡΚΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ.
Τέλος, το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΟΜΟΦΩΝΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και ζητά την ακύρωση της δανειακής σύμβασης και τη διαγραφή του Δημόσιου χρέους.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -ΚΗΕ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ «απορροφά» ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ

Να κλείσει την «μαύρη τρύπα» των 2,5 δισ. ευρώ που θα έχει φέτος ο ΕΟΠΥΥ, συγχωνεύοντας σε αυτόν και το Ταμείο των Επιστημόνων (ΕΤΑΑ), αλλά και το Ταμείο τραπεζικών και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ), επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, επιβεβαιώθηκε πως φέτος η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ θα φτασει στα 2,5 δισ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ένταξη του ΕΤΑΑ και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ με το επιχείρημα πως αποτελούσε υποχρέωση στο Μνημόνιο και οι ελεγκτες είχαν δείξει «κόκκινη κάρτα» στο υπουργείο Υγείας που είχε ανοίξει παράθυρο το ίδιο, για να μην ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ τα δύο συγκεκριμένα ταμεία. Μάλιστα ο ν.4075 του 2012 προέβλεπε ότι το ΤΑΥΤΕΚΩ έπρεπε να έχει ενταχθεί από 1ης Μαιου στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΤΑΑ από 1ης Ιουνίου, αλλά εκ των υστέρων εξαιρέθηκαν με άλλες αποφάσεις υπουργών πριν και μετά τις εκλογές.

Αν και η δυνατότητα εξαίρεσης είχε δοθεί με την προϋπόθεση σύνταξης αναλογιστικής μελέτης, το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως και τα όποια τυχόν πλεονάσματα έχουν τα Ταμεία, αυτά οφείλονται είτε σε κοινωνικούς πόρους (πχ εισφορές υπέρ τρίτων) είτε επειδη εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές που επιβάλλει στο εθνικό σύστημα Υγείας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, θα χάσουν τις παροχές υγείας που προέβλεπαν τα καταστατικά των Ταμείων τους: οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, του ΗΛΠΑΠ, των τραπεζών Εμπορική, ΕΤΕ, πρώην Πίστεως, πρώην ΕΤΒΑ καθώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες νομικοί, μηχανικοί, εργολήπτες, γιατροί και άλλοι.


 http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=225967

Δεν μιλήσαμε για τους εναερίτες, τους υπογείτες, τους σταθμίτες της Διανομής που παίζουν καθημερινά με τη φωτιά και το θάνατο σε όλες τις συνθήκες κρύο, καύσωνα, χιόνι και βροχή


ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ……
Συνάδελφοι – σες,
Γινόμαστε δέκτες της προβολής από τα ΜΜΕ των συνθηκών που αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες πολιτών στην εργασία τους (δικαστικοί, σώματα ασφαλείας, γιατροί,
φαρμακοποιοί κλπ), προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τις επαπειλούμενες μειώσεις των αποδοχών τους.
Οι Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές αν και δέχονται επικρίσεις για δήθεν προνόμια, δεν προβάλλουμε με ίδια ένταση τουλάχιστον τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. 
Δεν έχουμε μιλήσει για τις άθλιες συνθήκες στα ορυχεία και ότι το μόνο που διακρίνεις στους ορύχους είναι τα μάτια. 
Δεν έχουμε μιλήσει για τις τραγικές συνθήκες στους Σταθμούς Παραγωγής. 
Δεν έχουμε μιλήσει για τους υγρούς τάφους στα Υδροηλεκτρικά. 
Δεν μιλήσαμε για τα εργοστάσια Παραγωγής στα Νησιά που τα ντεσιμπέλ ξεπερνούν τα όρια κατά πολύ, ενώ τα καύσιμα σου κόβουν την ανάσα. 
Δεν μιλήσαμε για τους πυλώνες της Μεταφοράς και τους Εργαζόμενους «αίλουρους» που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στα 70 μέτρα ύψος. 
Δεν μιλήσαμε για τους εναερίτες, τους υπογείτες, τους σταθμίτες της Διανομής που παίζουν καθημερινά με τη φωτιά και το θάνατο σε όλες τις συνθήκες κρύο, καύσωνα, χιόνι, βροχή. 
Δεν μιλήσαμε για τους Εργαζόμενους στα «γκισέ» και στα γραφεία που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. 
Δεν μιλήσαμε για τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα και τους δεκάδες νεκρούς. 
Τέλος δεν έχουμε μιλήσει για τους Συνταξιούχους της Επιχείρησης. 
Δεν έχουμε πει ότι δεν υπάρχει συνταξιούχος ορύχος εν ζωή πάνω από 65 χρονών. 
Δεν υπάρχει συνταξιούχος εναερίτης ή υπογείτης χωρίς μόνιμα προβλήματα στα άκρα ή τη μέση. 
Δεν υπάρχει συνταξιούχος από τα νησιά που να έχει πλήρη ακοή. 
Δεν υπάρχει συνταξιούχος της ΔΕΗ, που να μην έχει δώσει κομμάτια από τη ζωή του
στην ανάπτυξη της Επιχείρησης και τον εξηλεκτρισμό της χώρας.
Δυστυχώς για όλα αυτά οι Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι της ΔΕΗ στιγματίστηκαν και τους έγινε ρατσιστική αντιμετώπιση, με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (διάλυση ΔΕΗ, διάλυση Ασφαλιστικού, επιβολή 30% κ.α.)
Για όλα αυτά πρέπει να μιλήσουμε γιατί αν τολμήσουν να εφαρμόσουν και άλλα αντεργατικά μέτρα θα οδηγηθούμε στην εξαθλίωση. 
Πρέπει να πούμε σε όλους ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι, Εργαζόμενοι και Συνταξιούχοι να ανεχτούμε τις πολιτικές που ισοπεδώνουν τους μισθούς και τις
συντάξεις μας.
Πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε προνόμια, ούτε κανείς μας χάρισε τίποτα. 
Πρέπει να πούμε σε όλους ότι δεν έχουμε «τσάμπα» ρεύμα, αλλά παίρνουμε σε ειδική τιμή το προϊόν που παράγουμε και ότι έχουμε κατακτήσει έγινε με αγώνες, ιδρώτα και αίμα .
Οι Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι της ΔΕΗ είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας και γι αυτό ενδιαφερόμαστε το ίδιο για τους ανέργους, γιατί στα σπίτια μας
και εμείς έχουμε τουλάχιστον έναν.
Θέλουμε κι εμείς να συνεισφέρουμε στην κρίσιμη αυτή ώρα και το κάνουμε ήδη με κρατήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μας με ποσοστό που ξεπερνάει το 40%, όχι όμως να είμαστε εμείς συνεχώς τα ασφαλή υποζύγια για την εφαρμογή κάθε αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Επιτέλους ας βγούμε από το «καβούκι» μας και ας μιλήσουμε και εμείς, το οφείλουμε στις οικογένειές μας και τα παιδιά μας
Έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε στην ισοπέδωση και τον εξευτελισμό.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μάχη με το χρόνο στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ

http://www.energypress.gr/
Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να κρατήσει τον… συνήθη χρόνο καθυστέρησης (και να μην αυξηθεί) στις πληρωμές των παραγωγών από ΑΠΕ και φυσικό αέριο.
Παρά τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαγεωργίου, η ταμειακή κατάσταση του Λειτουργού δεν έχει μεταβληθεί καθώς δεν έχει ακόμα πληρωθεί το αυξημένο Τέλος ΑΠΕ και δεν έχουν μπεί στα ταμεία έσοδα ούτε από το τέλος ΕΡΤ ούτε από δημοπρασίες ρύπων. Έτσι, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ παραμένει στα 300 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το τέλος του 2012 είναι για 400 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, το σύστημα "μπαίνει μέσα" περίπου 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα...

«Τουλάχιστον τώρα δεν έχουμε και πρόσθετη ταμειακή ασφυξία, αφού η ΔΕΗ πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς της» δηλώνει στο energypress αρμόδιο στέλεχος, υπενθυμίζοντας την περίοδο που η ΔΕΗ, λόγω του μεγάλου προβλήματος με τους απλήρωτους λογαριασμούς, καθυστερούσε την πληρωμή του ΛΑΓΗΕ.

Το συνεχιζόμενο πάντως δομικό έλλειμμα, καθορίζει και τις

πληρωμές του ΛΑΓΗΕ. Για τους ηλεκτροπαραγωγούς των θερμικών μονάδων οι καθυστερήσεις έχουν «παγιωθεί» περίπου στους 2,5 μήνες. Για τους παραγωγούς ΑΠΕ είναι υψηλότερες και υπερβαίνουν τους τρείς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια για την ενέργεια που παρήχθη τον Απρίλιο (με βάση το ρυθμό τιμολόγησης καθίστανται ληξιπρόθεσμα στις αρχές Ιουνίου και από τότε αρχίζει να μετράει η καθυστέρηση).
Οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει απόγνωση στους (μικρούς κυρίως) επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν ιδίοις εξόδοις την αποπληρωμή των δανείων, την εξόφληση του ΦΠΑ, τα λειτουργικά έξοδα κ.λπ. Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι τράπεζες προχωρούν σε διάφορες καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως η κατακράτηση και των επόμενων δόσεων κάθε φορά που γίνεται πληρωμή από τον ΛΑΓΗΕ κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευθεί ότι με τα μέτρα που έλαβε (και θα λάβει), θα «μπούν» στον ΛΑΓΗΕ 600 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. από την διάθεση δικαιωμάτων ρύπων (νούμερο που ήδη αμφισβητείται με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στα σχετικά διεθνή χρηματιστήρια) και τα υπόλοιπα 300 εκατ. από μεταφορά μέρους των πόρων του τέλους ΕΡΤ (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις του υπουργείου.  Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις; Κυρίως η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ η οποία παραμένει ως πρόθεση, παρότι το ΥΠΕΚΑ έχει επηρεαστεί από το πλήθος και την ένταση των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι σχετικές διαρροές.

Ας σημειωθεί τέλος ότι εντός των ημερών αναμένεται να εκταμιευθούν τα 140 εκατ. του δανείου από το Παρακαταθηκών προς τον ΛΑΓΗΕ, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power ώστε να μπεί ρευστό στο σύστημα.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης


http://olympiada.files.wordpress.com/2012/09/1_257e1.jpg?w=358&h=275 



Ήταν δύο λεπτά μετά τις 8 το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου του 1989. Μία από τις χειρότερες μέρες στη δημοσιογραφική μου καριέρα. Μπροστά στο μικρόφωνο του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή μου «Πρωινή Γραμμή», ανήγγειλα τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τα καθάρματα, τα αποβράσματα της «17Ν».

Ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της Εθνικής Συμφιλίωσης, που συνέβαλλε στο γεφύρωμα του μετεμφυλιοπολεμικού χάσματος Δεξιάς και Αριστεράς έπεσε νεκρός από τα θρασύδειλα ανθρωπάρια που τον πυροβόλησαν πισώπλατα στην είσοδο του γραφείου του.

Για άλλους αγωνιστές της Δημοκρατίας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κόμματα, αυτοδιοικητικοί φορείς, οργανώσεις και σύλλογοι  είναι πλούσιοι σε δράσεις τιμής σε ανάμνησή τους. Για τον Παύλο Μπακογιάννη τα ελάχιστα.

Απλά θυμίζω τα λίγα λόγια που είναι γραμμένα πάνω στον τάφο του:

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Και ο λαός, που βγήκε σήμερα στους δρόμους αυτό το ξέρει καλά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

 ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Γράφει ο Ηλίας Στουραΐτης

Ιστορικός, υπεύθυνος Οργάνωσης, Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης
Ιδιωτικού Αρχείου Παύλος Μπακογιάννης
Κάθε αρχείο φέρει τα αποτυπώματα, τι ιδέες, τις σκέψεις του ιδιοκτήτη του. Ένας άγνωστος κόσμος ξεδιπλώνεται στα μάτια του ερευνητή και η αναπαράσταση των όσων βρίσκει γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Φωτογραφίες, μπομπίνες, έγγραφα, βίντεο, ηχητικά αποσπάσματα τον συμπαρασύρουν σε μια αναζήτηση, σε μια προσπάθεια να ανασύρει το παρελθόν στην επιφάνεια. Μπορεί, άραγε, ένα αρχείο να παρουσιάσει όσα κανείς άλλος δεν έχει πει ή ηθελημένα έχει λησμονήσει; Γιατί κάποιος να ανατρέξει στο αρχείο του Παύλου Μπακογιάννη; Ποιον ενδιαφέρει το αρχείο του Παύλου Μπακογιάννη;
Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είναι ρητορικά. Σε κάποια άλλη, όμως, περίπτωση. Στη συγκεκριμένη, οι απαντήσεις είναι πολλές. Ο ερευνητής θέλει να τις δώσει και εισέρχεται στο αρχείο του Παύλου Μπακογιάννη. Αμέσως διαπιστώνει την ανάγκη να κρατήσει σημειώσεις, να γράψει κάποιες λέξεις – κλειδιά που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει το πάζλ. Εμφύλιος, Ραδιοφωνία Μονάχου, Deutsche Welle, Μεταπολίτευση, ΕΙΡΤ, Ευρυτανία, Δημοσιογραφία, Έρευνα, Πολιτική, Δολοφονία είναι μερικές και η αναπαράσταση ξεκινά.

ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ:Η ανάκαμψη δεν έρχεται μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε “κάτεργο”

Οι εργαζόμενοι  στον Όμιλο ΔΕΗ μαζί με τους εκατοντάδες αγωνιστές της ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ, τους  άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους  νέους αυτού του τόπου, ενωτικά και αποφασιστικά διαδήλωσαν ενάντια στα αντιλαικά μέτρα της κυβέρνησης και φώναξαν ότι θα ακυρώσουν στη πράξη ότι αντεργατικό μέτρο, λάβουν οι τροικανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.
Οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας, δυστυχώς, για πολλοστή φορά πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ξέχασαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση και τις “εμπνεύσεις” τους για ισοδύναμα μέτρα ενισχύοντας έτσι την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος συνολικά.
Η ανάκαμψη δεν έρχεται μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε “κάτεργο”.
 Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ θα είναι πάντα παρών στους αγώνες , δίπλα στους εργαζόμενους αλλά και δίπλα σε όσους υποφέρουν από τα απάνθρωπα μέτρα της συγκυβέρνησης.
Ας ακούσουν επιτέλους το “σφυγμό” της κοινωνίας.


Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
                          Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου
Μας κλέψαν τους μισθούς μας
Μας κλέψανε το βίος μας
Μας κλέψαν το παρόν μας
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ
   Oχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ
   Όχι στη διάλυση του ασφαλιστικού
   Όχι στην εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους
Προσυγκέντρωση στη ΓΕΝΟΠ 10.00 πμ – στα γραφεία της Ομοσπονδίας

Η ΕΤΕ-ΔΕΗ ευχαριστεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες της Μεγαλόπολης



Στο Διήμερο Εθελοντικής Αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης  από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ε.Τ.Ε/Δ.Ε.Η στις 20 και 21  Σεπτεμβρίου 2012 οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η  έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξη τους στο δύσκολο αλλά πανέμορφο κλάδο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ που είναι το ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συνεχίζοντας να ανεβάζουν τον πήχη της προσφοράς αίματος.
 Έτσι για μια φορά ακόμη στέφθηκε με επιτυχία η διοργάνωση της Αιμοδοσίας από το  ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ της Ε.Τ.Ε/Δ.Ε.Η , κάτι που οφείλεται στην καθοριστική συμβολή και προθυμία των εργαζομένων  που πρόσφεραν 10 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο τους ( ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗ) χαρίζοντας λίγο από το αίμα τους σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη αλλά και για να αντιμετωπιστούν επιτυχώς έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
    Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η  πρόθυμα ,όπως πάντα ,ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας , το οποίο με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία ,χωρίς διακρίσεις ,διαχειρίζεται το αίμα για τις ανάγκες που υπάρχουν και για το λόγο  αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που συμπαραστάθηκαν και συμπαραστέκονται στα 30 και πλέον χρόνια που λειτουργεί η Τράπεζα Αίματος  του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και να τους διαβεβαιώσουμε πως κάθε λεπτό ,κάθε ώρα ,κάθε μέρα ένας από τους συνανθρώπους μας , τους μεταφέρει και ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς του , γι’αυτή τους  τη σπουδαία πράξη που φανερώνει άνθρωπο με ευαισθησίες και κυρίως αγάπη για τον συνάνθρωπο του.
 Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους τοπικούς εκπροσώπους μας  γιατί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους δεν θα είχαμε καταφέρει αυτό το τόσο όμορφο έργο.
 Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ε.Τ.Ε/Δ.Ε.Η ευχαριστεί ακόμα θερμά τους Δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που και αυτοί με την σειρά τους συνέβαλαν τα μέγιστα στη διάδοση της εθελοντικής Αιμοδοσίας αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται στην περιοχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ  ΤΗΣ Ε.Τ.Ε/Δ.Ε.Η


      Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                ΔΡΟΣΟΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ

Ικανοποιητική ανταπόκριση στην εθελοντική Αιμοδοσίας της ΕΤΕ - ΔΕΗ


Που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με συλλόγους της περιοχής


Ικανοποιητική ανταπόκριση στην εθελοντική Αιμοδοσίας της ΕΤΕ - ΔΕΗ
Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση αιμοδοτών στο διήμερο εθελοντικής Αιμοδοσίας που διοργάνωσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, καθώς κάτοικοι και εργαζόμενοι της ΔΕΗ έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο θεάρεστο έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΤΕ-ΔΕΗ Κώστας Δρόσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή, λέγοντας μάλιστα ότι η εθελοντική αιμοδοσία στέφθηκε από επιτυχία, καθώς συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 100 μονάδες αίματος, αριθμός δηλαδή αντίστοιχος με την προηγούμενη αιμοδοσία στο λεκανοπέδιο.
Εξέφρασε ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του προς τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να αφιερώσουν για άλλη μία φορά 10 λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι η προσφορά αίματος μπορεί να σώσει ζωές.
Σημείωσε ότι ιδιαίτερα σήμερα που ο κόσμος λόγω και της οικονομικής συγκυρίας είναι ιδιαίτερα κουμπωμένος, καθώς είναι απασχολημένος με την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης, η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε, ιδιαίτερα που η χώρα μας αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή αίματος αφού παρατηρείται μία κάμψη εθελοντικής αιμοδοσίας. «Βλέπουμε ένα σφίξιμο στον κόσμο, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η προσφορά αίματος δεν σώζει μονάχα ζωές, αλλά αποτελεί και μία αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης αφού μπορεί να έχει σοβαρά οφέλη και για τον ίδιο τον αιμοδότη, διότι γίνεται εργαστηριακός έλεγχος και σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι ειδοποιείται ο αιμοδότης, αλλά και για την οικογένειά του, καθώς θα μπορεί να βρει αίμα την ώρα που θα το χρειάζεται ο ίδιος ή μέλη της οικογένειάς του, αφού το αίμα αυτό μοιράζεται στην πορεία του χρόνου για τις ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Ο κ. Δρόσος επαίνεσε εξάλλου τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι διοικήσεις της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, του Συλλόγου Οικισμού Καρδιάς και του Ανατολικού στις στέγες των οποίων πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΤΕ-ΔΕΗ, αφού όπως είπε, με τηλέφωνα και ειδοποιήσεις φρόντισαν να κινητοποιήσουν τα μέλη τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αιμοδοσία. Άσχετα, όπως σημείωσε, που όπως κάθε φορά αρκετός κόσμος που προσήλθε δεν κατάφερε να δώσει αίμα για διάφορους λόγους.
Ικανοποιημένος από την συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος αιμοδοσίας της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, Δημήτρης Κυμπρικτσής, λέγοντας ότι «πετύχαμε να συγκεντρώσουμε τις ίδιες μονάδες αίματος που συγκεντρώσαμε και πέρσι, καθώς τα μέλη μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου μας και προσέφεραν αίμα». Τόνισε πάντως ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου της περιοχής, διότι «ζούμε σε μια περιοχή με βαριά βιομηχανία στην οποία σημειώνονται συχνά εργατικά ατυχήματα και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για αίμα».

Ρ.Β.
 
 

H ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Ι.Τ. ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΚΑΤΣΑΡΟ

Με αφορμή την από 11/9/2012 προσωπική ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση μας και την οποία κυκλοφόρησε στον εργασιακό του χώρο ο συνάδελφος Κώστας Κατσαρός, μέλος τη ΔΑΚΕ και της Ε.Ε. αυτής με την ιδιότητα του Γεν. Γραμματέα της ομοσπονδίας ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κρίθηκε λόγω του περιεχομένου της επιστολής η συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 20Γ του Κανονισμού Λειτουργίας.  
Η εν λόγω επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα του ιδίου άρθρου, δύναται να εξετάζει για λογαριασμό της Ε.Ε, να την εκπροσωπεί και να λειτουργεί αντί αυτής, στα πλαίσια των οριζόμενων του άρθρου 22, όταν κατά τη δική της εκτίμηση, διαπιστώνονται οποιεσδήποτε τάσεις αυτονόμησης, παρέκκλισης από τους στόχους, αρχές, αξίες της παράταξης, καταστρατήγηση των διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας της ΔΑΚΕ, μη συμμόρφωση στις γενικές κατευθύνσεις και αποφάσεις της Ε.Ε., εμφάνιση σημείων εσωστρέφειας, εκλογική αποτυχία ή και προσπάθειες συνδιοίκησης, όπου με αποφάσεις της Ε.Ε. είναι δυνατή η αναστολή ιδιότητας - για μεμονωμένα μέλη ή αναστολή λειτουργίας, αναδιοργάνωση, ανασυγκρότηση ή και διάλυση ακόμα για Πρωτοβάθμιες ή Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις(ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ή ΠΥΡΗΝΕΣ).
Η παρέμβαση της Ε.Ε με αφορμή την ως άνω αναφερόμενη επιστολή, πραγματοποιείται, συνδυαστικά, σε εφαρμογή του άρθρου 27 του Κανονισμού Λειτουργίας σύμφωνα με το οποίο:

« Θέματα των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων ΔΑΚΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ & ΔΑΚΕ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις Διοικήσεις τους, αρμόδια να επιληφθεί είναι η Τριτοβάθμια Οργάνωση» ,

και του άρθρου 11παρ.4, σύμφωνα με το οποίο:

« …..Οι όποιες τυχόν διαφορές μεταξύ οργανώσεων της ΔΑΚΕ ή στελεχών υπάρχουν, αυτές επιλύονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά μέσα από τα προβλεπόμενα και μόνο Όργανα της ΔΑΚΕ. Ανταλλαγές χαρακτηρισμών (γραπτών ή προφορικών )……που δεν έχουν σαν κατεύθυνση την πορεία της ενότητας για μια ισχυρή, δυνατή ενιαία ΔΑΚΕ αλλά αντίθετα βοηθούν στην εσωστρέφεια, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται και οι υπαίτιοι παραπέμπονται στα αρμόδια Πειθαρχικά όργανα της ΔΑΚΕ».

Κατά τη συνεδρίαση της η ως άνω επιτροπή της ΕΕ, διαπίστωσε ότι ο συν. Κώστας Κατσαρός, δεν επέλεξε για το περιεχόμενο της επιστολής του να ενημερώσει την Τριτοβάθμια οργάνωση του για να επιληφθεί ως εκ του Κανονισμού έχει υποχρέωση, διαδικασία που και λόγω της ιδιότητας του ως μέλος της ΕΕ γνωρίζει άριστα, αλλά να δημοσιοποιήσει τα “ ερωτήματα και τις απορίες του”, ως τιτλοφορεί την ανακοίνωση του, δημιουργώντας με την επιλογή του αυτή, μέγιστο θέμα εσωστρέφειας στη Δευτεροβάθμια οργάνωση μας ΔΑΚΕ- ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Με την εν λόγω επιλογή του, ο εν λόγω συνάδελφος παραβίασε τα προβλεπόμενα του άρθρου 27, όπου με σαφήνεια ορίζεται:

« η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με εσωτερικές διαδικασίες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ( είτε στους χώρους εργασίας με ανακοινώσεις- έντυπα είτε μέσω τύπου) των οποιονδήποτε τριβών είτε μεταξύ οργανώσεων της ΔΑΚΕ και πολιτικών φορέων ή εμπλεκόμενων στελεχών τους, πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται. »

Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, διαπίστωσε ότι ο εν λόγω συνάδελφος, υπέπεσε σε Πειθαρχικά παραπτώματα του άρθρου 22 παρ.1,2,3,4 και 9 και ως εκ τούτου και σε εφαρμογή του άρθρου 22β που ορίζει :

« Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ, με απόφαση της, δύναται να αναστείλει την ιδιότητα μέλους και ότι εξ’ αυτού συνεπάγεται, σε όλα τα επίπεδα των οργανώσεων της ΔΑΚΕ, όταν κατά τη δική της εκτίμηση, διαπιστωθεί Πειθαρχικό παράπτωμα »,

σε συνδυασμό με την άρνηση του να προσέλθει στη συνεδρίαση της ΕΕ της 18/9/2012, για την οποία έλαβε πρόσκληση,


Αποφασίζει :
Την αναστολή της ιδιότητας του ως μέλος της ΔΑΚΕ και παραπέμπει την υπόθεση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο .
Η ως άνω απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 22 ισχύει από τη λήψη της ως άνω απόφασης και μέχρι να τελεσιδικήσει, όπως ο Κανονισμός Λειτουργίας ορίζει.


Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΔΑΚΕ Ι.Τ.


Κοιν:

1) ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
2) ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ…

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ!!! ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΘΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΝΑ ΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ στους πολίτες που προσπαθούν να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ σε συνθήκες πολέμου!!!
ΚΑΝΕΙΣ συνδικαλιστής δεν έχει το δικαίωμα να υποστείλει τη σημαία του αγώνα ή να λιποτακτήσει κατά τη διάρκεια της μάχης!!! Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να απαιτεί να…στρώσουμε ροδοπέταλα και κόκκινα χαλιά, στις ορέξεις των ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ για να καλύψει την ανεπάρκεια των κυβερνώντων και την αναξιοπιστία τους!!!
Στις 26 Σεπτέμβρη αποφασίσθηκε ομόφωνα να δοθεί ακόμη μια μάχη η οποία θα είναι καθοριστική για την παραπέρα πορεία και την δράση μας.
Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί… ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… Μακριά από κομματικές εξαρτήσεις …

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ, μπορούμε να ανατρέψουμε τα Μνημόνια και τις επιταγές της ΤΡΟΪΚΑ !!!


Μας κλέψαν τους μισθούς μας.
Μας κλέψανε το βίος μας.
Μας κλέψαν το παρόν μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ
ΓΙΑΤΙ… ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ !!!

Επικρατέστερο το σενάριο της «Mικρής ΔEH»

Tης Xρυσας Λιαγγου από την Καθημερινή

Σε νέα βάση τίθεται ο σχεδιασμός για την αποκρατικοποίηση της ΔEH, μετά την ανατρεπτική απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της χώρας να διαθέσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της σε ιδιώτες.

H απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη απαλλάσσει την κυβέρνηση από την ασφυκτική πίεση της Kομισιόν για πώληση μονάδων, στην οποία εγκλωβίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔEH. Aυτό γιατί η κυβέρνηση έπρεπε να πετύχει παράλληλα δύο πλήρως αντικρουόμενους στόχους. Nα ανοίξει την αγορά του λιγνίτη πουλώντας μονάδες της ΔEH και παράλληλα να αναζητήσει επενδυτή για την Επιχείρηση, αφού έχει απολέσει ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
Aυτός ήταν ο λόγος που προσανατολίστηκε σε σενάρια που να ικανοποιούν και τα δύο ζητούμενα, με βασικότερο μέχρι τώρα αυτό της «Mικρής ΔEH», της δημιουργίας δηλαδή ενός χαρτοφυλακίου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και της διάθεσής της σε ιδιώτες. Tο σενάριο αυτό κάλυπτει ταυτόχρονα και τον στόχο του ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη και τον στόχο της αποκρατικοποίησης. O διπλός αυτός στόχος είχε αποκλείσει στο παρελθόν το σενάριο της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, το οποίο μετά την εξέλιξη από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, μπορεί να επανεξεταστεί.
Tα θετικά αποτελέσματα της απόφασης του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζουν εκτός από τη ΔEH και στο TAIΠEΔ, τον σημερινό πρόεδρο του οποίου δικαιώνει επίσης η απόφαση, αφού ήταν αυτός που ως επικεφαλής της ΔEH εισηγήθηκε, τον Mάρτιο του 2008, την προσφυγή κατά της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Kυρίως, όμως, η απόφαση λύνει τα χέρια της νέας διοίκησης του TAIΠEΔ για να σχεδιάσει, με μοναδικό περιορισμό τις κατευθύνσεις που θα θέσει η κυβέρνηση, την αποκρατικοποίηση της ΔEH. Oι κατευθύνσεις αυτές δεν έχουν δοθεί ακόμη και όπως φαίνεται, θα επαναπροσδιοριστούν με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το άνοιγμα

 H περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH, αλλά και το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, όπως και η πλήρης απελευθέρωση της χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, παραμένουν δεσμευτικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι του Mνημονίου. Kαταγράφεται όμως απ’ όλους τους συναρμοδίους ως μεγάλη αλλαγή στο τοπίο η μη υποχρέωση πώλησης μονάδων, αφού μπορούν να επιτευχθούν και με άλλους τρόπους. Για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, για παράδειγμα, επανέρχονται τα σενάρια των εικονικών δημοπρασιών που η Kομισιόν είχε απορρίψει ως μη συμβατά με την υποχρεωτική μέχρι πρότινος απόφαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Πρόκειται για το μοντέλο που εφήρμοσε η γαλλική EDF το 2001.
Το γαλλικό μοντέλο δίνει τη δυνατότητα πώλησης ισχύος από τους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔEH μέσω δημοπρασιών με συμβόλαια εξάμηνης ή και ετήσιας διάρκειας. Τα συμβόλαια αυτά θα μπορούν να εξασφαλίζουν, μέσω δημοπρασιών, είτε απευθείας μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, είτε προμηθευτές για λογαριασμό πελατών τους.
Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται να γίνεται trading με την πωλούμενη ισχύ. Mε τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν ενέργεια χαμηλού κόστους την οποία υποχρεωτικά θα διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή και όχι στο σύστημα, πρακτική που θα επιφέρει πραγματικό ανταγωνισμό και στη λιανική αγορά.  

Tο μοντέλο αυτό έχει εισηγηθεί η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) στην πολιτική ηγεσία του YΠEKA, ως πιο άμεσα εφαρμόσιμο από οποιοδήποτε σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΔEH, που απαιτεί στην καλύτερη περίπτωση διάρκεια δύο ετών.
Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔEH, τα σενάρια που μπαίνουν πλέον στο τραπέζι περιορίζονται σε τέσσερα, αφού δεν καθίσταται υποχρεωτική η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Ως επικρατέστερο εμφανίζεται, με βάση τις μέχρι τώρα κυβερνητικές αναφορές, αυτό της «Mικρής ΔEH». Tο εν λόγω μοντέλο, που περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, μπορεί να συμπεριλάβει και μερίδια εμπορίας προκειμένου να διασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό και το άνοιγμα στην προμήθεια, που αποτελεί δέσμευση έναντι του Mνημονίου.
Τα εναλλακτικά
 
Το βασικό σενάριο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ επιτρέπει να δημιουργηθούν ένα ή και δύο χαρτοφυλάκια τα οποία θα πρέπει να ειναι ισορροπημένα τόσο σε ό,τι αφορά το μείγμα της παραγωγής όσο και την αποδοτικότητα των μονάδων, ενώ θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και της ΔEH, που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Eνα παρόμοιο σενάριο προβλέπει τη δημιουργία δύο καθετοποιημένων εταιρειών, που θα έχουν παρόμοιες δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία στον τομέα των ορυχείων, της παραγωγής και της εμπορίας και πώληση της μιας εξ αυτών. Tο τρίτο σενάριο μιλάει για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και το τέταρτο για διάθεση πακέτου μετοχών μαζί με το μάνατζμεντ.

Δίνεις 150 εκατ. ευρώ και αναλαμβάνεις μια εταιρεία με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ και ελέγχεις το 70% της ηλεκτρικής παραγωγής στην Ελλάδα

Πάρτε τώρα που «γυρίζει»
Παρακαλώ πολύ κάποιον οικονομολόγο (αλλά από Βαρουφάκη και πάνω) να μου λύσει την εξής απορία:
Το Δημόσιο πουλάει το 17% των μετοχών του στη ΔΕΗ που αξίζει σε χρηματιστηριακή σημερινή αξία περίπου 150 εκατ. ευρώ (δεδομένου ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή πλησιάζει τα 885 εκατ. ευρώ).
Για να προσελκύσουν μάλιστα και τον θαρραλέο επενδυτή που θα βάλει τα ωραία του λεφτά για τη ΔΕΗ θα του δώσουν, λέει, και τη διοίκηση της επιχείρησης!
Δηλαδή, δίνεις 150 εκατ. ευρώ και αναλαμβάνεις μια εταιρεία με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ και ελέγχεις το 70% της ηλεκτρικής παραγωγής στην Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτό ρε σύντροφοι και ποιος κυβερνητικός φωστήρας (ή μπαγαμπόντης;) σκέφτηκε όλο αυτό το deal;
Τα λεφτά είναι πολλά, η μπίζνα υπέροχη και σας αποκαλύπτω ότι ξεκινάω από σήμερα έρανο μπας και μαζέψω εγώ τα 150 εκατ. ευρώ και γίνω ΔΕΗ-άρχης να ανεβοκατεβάζω την τιμή του ρεύματος όποτε μου γουστάρει.
Α, και να μην το ξεχάσω. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ που ακόμη δεν έχει λειτουργήσει στο Αλιβέρι κόστισε για την κατασκευή της 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 47% παραπάνω λεφτά από την συνολική χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ.
Βάζοντας λοιπόν εγώ 150 εκατ. ευρώ για να αγοράσω το 17% του κρατικού μεριδίου στη ΔΕΗ τσιμπολογάω και κάτι από τη μονάδα του Αλιβερίου.
Αυτή είναι μπίζνα.
 

http://www.newsbomb.gr/tromokraths/story/237071/parte-tora-poy-gyrizei

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:Να δώσουμε ουσιαστικό αγώνα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΝΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΓΚΑΙΡΑ

ΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ (ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΡΑ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ)
ΟΣΟ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ 5 ή 10 ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ
-ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ-
(ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ
ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ
ΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΙ
ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΟΜΟΦΩΝΑ έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις.
1)            Όπως είναι αυτονόητο για εμάς ,ως μέλη της ΓΣΕΕ, στηρίζουμε με όλες, μα με όλες μας τις δυνάμεις την 24ώρη απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, εμπόρους, τη νέα γενιά, να δώσουν το μεγάλο παρόν.

Πρέπει ο καθένας από εμάς να κατανοήσει ότι Ο ΑΡΙΘΜΟΣ όλων όσοι θα απεργήσουμε και θα διαδηλώσουμε είναι καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων. Γι’ αυτό ανεξάρτητα από τις όποιες πικρίες ή παράπονα :

•             Κανείς μας δεν πρέπει να κάνει το λάθος να απουσιάσει, και να στείλει λάθος μήνυμα στην κυβέρνηση.

•             Κανείς μας δεν πρέπει να δώσει την δυνατότητα σε κανένα Συνδικαλιστή να πει «Δεν τραβά ο κόσμος» και να χρησιμοποιήσει την απουσία σας ως άλλοθι για την λήψη λανθασμένων αποφάσεων.

2)            Προκειμένου ο αγώνας μας να φέρει αποτελέσματα και να μην είναι απλά μια έκφραση διαμαρτυρίας αλλά και για να προετοιμαστεί και προπαγανδιστεί η απεργία με το καλύτερο τρόπο καλούμε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να συντονίσουν τον αγώνα των εργαζομένων σε όλες τις ΔΕΚΟ, τον Ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο ώστε «όλα τα σφυριά να κτυπούν την ίδια ώρα στο ίδιο αμόνι». Ταυτοχρόνως να οργανώσουν κύμα καταλήψεων σε διάφορα Υπουργεία –Οργανισμούς και ΔΕΚΟ.

3)            Καλούμε το προεδρείο της ΓΣΕΕ να συνεδριάσει ,πριν την απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και από τώρα, για να είναι γνωστό και να μην δίνεται η εντύπωση ότι ο αγώνας είναι για τα μάτια και «τουφεκιά στον αέρα», όπως λένε πολλοί εργαζόμενοι, γιατί όντως το πρόγραμμα αντίδρασης - αντίστασης είναι ελλιπές, έγκαιρα να πάρει τις σωστές αποφάσεις.  

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Έχει ιδιαίτερη αξία να είναι γνωστό ότι θα υπάρχει συνέχεια και ότι η συνέχεια θα είναι ΣΚΛΗΡΗ, ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ πριν την ανακοίνωση των μέτρων και όχι την τελευταία στιγμή (άντε άλλη μια 24ωρη ή 48ωρη) λίγο πριν την ψήφισή τους.

4)            Το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη υπό το φως των όποιων εξελίξεων προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Τι αλλάζει η ευρωαπόφαση - Γιατί "ανέβηκε" η ΔΕΗ


"Πόντους" σε Ελληνικό Δημόσιο και ΔΕΗ προσφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου, που δικαιώνει τη δεύτερη για τα θέμα της αποκλειστικότητας στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, το οποίο σερνόταν πάνω από μία δεκαετία.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή καθιστά περισσότερο ελκυστική τη ΔΕΗ, ενόψει πώλησης μετοχών, ή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες για μία επιτυχημένη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, δικαιώνει την άποψη που διατυπώνονταν με έμφαση από στελέχη και συνδικαλιστές, ότι η ΔΕΗ δεν καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λιγνίτη. Σύμφωνα με την απόφαση, "για την αδυναμία των λοιπών επιχειρηματιών να αποκτήσουν πρόσβαση στα διαθέσιμα κοιτάσματα λιγνίτη δεν ευθύνεται η προσφεύγουσα" και παρακάτω "η μη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως λιγνίτη οφείλεται αποκλειστικά στη βούληση της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Όπως γίνεται φανερό από το διατακτικό της απόφασης, το Δικαστήριο δεν έκρινε την ουσία, δηλαδή το κατά πόσο μία εταιρεία (κρατική ή ιδιωτική δεν έχει σημασία), καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της σε μια αγορά και εν προκειμένω στο λιγνίτη. Με δεδομένο ότι η απόφαση της Κομισιόν, έλεγε ότι η ΔΕΗ η ίδια ευθύνεται για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, αυτό ακριβώς το σημείο προσέβαλε η ΔΕΗ και δικαιώθηκε.
Ασχέτως πάντως με την απόφαση αυτή, συνεχίζει να ισχύει η δέσμευση της Χώρας έναντι της τρόικας (μνημόνιο) αλλά και της ΕΕ, σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς του "φθηνού" ηλεκτρικού ρεύματος (παραγωγή ηλεκτρικού από λιγνίτες και νερά). Απλώς η διαδικασία αυτή θα γίνει με τη ΔΕΗ να έχει πολύ καλύτερη θέση και καμία σχετική εκκρεμότητα με ΕΕ και Ευρωδικαστήριο, για υποθέσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, που επισύρουν παραπομπές και δικαστικές περιπέτειες, τόσο για την ίδια, όσο και για τους επενδυτές που θα αναλάβουν δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Αυτό ακριβώς σημειώνει με έμφαση και χθεσινή ανακοίνωση της επιχείρησης, σύμφωνα με την οποία, οι αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης "διαφοροποιούν σημαντικά τους όρους και τον τρόπο του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς".

Από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΚΑ, κύκλοι του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, επεσήμαιναν μεταξύ άλλων ότι "η απόφαση είναι ιδιαίτερα θετική, ως προς την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποδοτικού μοντέλου για τον εξορθολογισμό και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας".

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση δεν αναιρεί το πραγματικό γεγονός ότι σήμερα και άγνωστο για πόσα ακόμη χρόνια, το μονοπώλιο στην αγορά λιγνίτη θα συνεχίσει να διατηρεί η ΔΕΗ. Και αυτό, γιατί "θεωρητικά" υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα κοιτάσματα για παραχώρηση σε τρίτους τα αποθέματα των οποίων ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι οι εκμεταλλεύσιμες ποσότητες που δεν είναι δεσμευμένες από τη ΔΕΗ, δεν ξεπερνούν τους 1,3 δισ. τόνους, διεσπαρμένες στην χώρα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αφορούν τα κοιτάσματα Δράμας και Ελασσόνας (970 και 160 εκατομμύρια τόνοι αντίστοιχα), τα οποία μπορούν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (αντιστοίχως 4 και 2 μονάδες των 300 μεγαβάτ η μία).

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις εκδηλώνονται ισχυρές τοπικές αντιδράσεις σε όποια προοπτική εκμετάλλευσης για ηλεκτροπαραγωγή, όπως και κάλυψή τους από τους τοπικούς βουλευτές. Έτσι μένουν τα μικρότερα κοιτάσματα της Βεύης και της Βεγόρας (93 και 14 εκατομμύρια τόνοι αντίστοιχα) στη Δυτική Μακεδονία, για τα οποία το τοπικό περιβάλλον είναι δεκτικό και θετικό στην εκμετάλλευσή τους. Για το πρώτο έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους ελλήνων επενδυτών στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας που ξεκίνησε το ΥΠΕΚΑ. Η προσπάθεια, όμως, βρίσκεται εδώ και χρόνια «σκαλωμένη» στο ΣτΕ, ενώ για το κοίτασμα της Βεγόρας στην ίδια περιοχή, δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο προσφέρουν ελάχιστες ποσότητες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αποθέματα για μία μονάδα, ή να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την παραγωγή υφιστάμενων μονάδων (Μελίτη Ι).

Δεν εξετάστηκε

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατοχυρώνει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στα μεγαλύτερα συγκεντρωμένα αποθέματα λιγνίτη, αφού δεν εξέτασε ή αξιολόγησε τις επιπτώσεις που έχει η μονοπώληση του φθηνού καυσίμου στην αγορά ηλεκτρισμού, λόγω της δεσπόζουσας θέσης της επιχείρησης σε αυτήν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τις αιτιάσεις της Επιτροπής, αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, σήμερα Elpedison και HE&D) αναφορικά με τις στρεβλώσεις που προκαλεί στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, (διαμόρφωση των τιμών χονδρικής), η αποκλειστικότητα της ΔΕΗ στο λιγνίτη ως φθηνό καύσιμο.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή στην απόφασή της το 2008, έλεγε ότι η ΔΕΗ "διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στο πλεονέκτημα που της εξασφαλίζει η προνομιακή πρόσβαση στον λιγνίτη και ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανισότητα ευκαιριώνστην εν λόγω αγορά μεταξύ της προσφεύγουσας (σ.σ. ΔΕΗ) και των λοιπών επιχειρήσεων".

Για την κατάχρηση αυτή, η οποία σύμφωνα με όλους τους παράγοντες της αγοράς, (παραγωγοί, μεγάλοι καταναλωτές κ.λπ.) αποτελεί μία από τις στρεβλώσεις της αγοράς, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν προσδιόρισε ούτε απέδειξε επαρκώς κατά νόμον την κατάχρηση».

Χρηματιστήριο

Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν φυσικό απογείωσε τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα βρέθηκε «στα Τάρταρα». Ενδοσυνεδριακά κέρδιζε μέχρι και 10% για να χάσει μεγάλο μέρος των κερδών της μετά τις 3 το μεσημέρι και να κλείσει τελικώς με άνοδο 3,57%. 


ΠΗΓΗ: euro2day.gr