Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΔΕΔΔΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ και ειδικά οι τεχνίτες,  δίνουν έναν διαρκή και επίπονο αγώνα πολλές φορές μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες,  ώστε όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να μην στερηθούν το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρισμού. 
Με κίνδυνο της ζωής τους , θέτουν  ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Επιχείρησης, παρά την τεράστια έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει την Επιχείρηση εδώ και πολλά χρόνια.
Με βάση αυτή την προσφορά τους η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το δύσκολο  αγώνα που δίνουν καθημερινά, μια αναγνώριση που δεν εμπεριέχει κανένα οικονομικό κόστος, γιατί το μόνο που ζητούν είναι η άρση των αδικιών που
υφίστανται έναντι των συναδέλφων  που εργάζονται στις άλλες εταιρείες του Ομίλου ΔΕΗ.


Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία οφείλουν άμεσα να αποκαταστήσουν την αδικία του διαφορετικού μισθολογικού κόστους  μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ, με τον ΔΕΔΔΗΕ να είναι στο κατώτερο επίπεδο, όταν είναι γνωστό ότι η εταιρεία έχει πολλά έκτακτα μεταβλητά κόστη (θεομηνίες, καύσωνες κ.α.).
Η Κυβέρνηση για λόγους ισονομίας και ηθικής αποκατάστασης των εργαζομένων, χωρίς να τους διακρίνει σε πατρικίους και πληβείους, πρέπει να διαμορφώσει   ενιαία μισθολογική βάση για όλους τους εργαζομένους του ομίλου, στα επίπεδα που βρίσκεται το μισθολογικό κόστος της μητρικής εταιρείας (ΔΕΗ), χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες που πιθανόν να λειτουργούν με συντεχνιακά κριτήρια.  
Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι τόσο ανάλγητη με τους εργαζομένους του ΔΕΔΔΗΕ και να τους διαχωρίζει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ομίλου τη στιγμή που διέπονται από τον ίδιο κανονισμό προσωπικού και το ίδιο μισθολόγιο όταν διακηρύσσει την κοινωνική ευαισθησία, μια ευαισθησία που πρέπει να γίνει πράξη και όχι να αποτελεί θεωρητικές διακηρύξεις στα πάνελ των ΜΜΕ και των λαοσυνάξεων. 
Ταυτόχρονα και η Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία είναι επικεφαλής του Ομίλου, πρέπει να συμβάλει από την πλευρά της στην προσπάθεια  ενιαίας βάσης  του μέσου μισθού  σε όλο τον Όμιλο, στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα στην ίδια τη ΔΕΗ. 
Οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ δεν ζητούν καμία αύξηση , γιατί  η αποκατάσταση της αδικίας δεν είναι αύξηση,  απαιτούν σεβασμό και αναγνώριση του δύσκολου έργου τους.  
Έδειξαν υπομονή και μεγάλη ανοχή, αλλά πλέον έχουν φτάσει στα όρια τους, ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα, γιατί θα έχει την ευθύνη για ότι συμβεί στη λειτουργία της Επιχείρησης.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό, δυνατά και εντατικά.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Φοβούνται πλέον και την σκιά τους στη ΔΕΗ με την DG Comp - Ανασφάλεια και με την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Γιώργος Φιντικάκης
Το παραμικρό στραβοπάτημα μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά, εκτιμούν πλέον στην ΔΕΗ μετά και την εμπλοκή με την DG Comp, και ενώ κρίσιμα θέματα που άπτονται της κοινοτικής νομοθεσίας παραμένουν ακόμη ανοικτά, όπως για παράδειγμα η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. 
Το κοινοτικό δίκαιο προβλέπει ότι ακριβως επειδή ο ΑΔΜΗΕ έχει νέα μετοχική σύνθεση μετά την απόκτηση του 24% από την κινεζική State Grid, πρέπει να πιστοποιηθεί εκ νέου από την ΡΑΕ.
Και παρότι στο νέο μετοχικό σχήμα του διαχειριστή, η συμμετοχή του
στρατηγικού επενδυτή είναι μειοψηφική, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι για επενδυτές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις στην κοινοτική οδηγία, όπως έδειξε και η εμπειρία της υπόθεσης ΔΕΣΦΑ.
Το θετικό είναι ότι η State Grid έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πιστοποίηση εξαιτίας της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της πορτογαλικής EDP (για την ακρίβεια στο διαχειριστή REN), γεγονός που διευκολύνει τα πράγματα για τον ΑΔΜΗΕ.
Εκείνο ωστόσο που ανησυχεί την ΔΕΗ, μετά και την εξέλιξη με την DG Comp, είναι μην τυχόν προκύψει κάποια εμπλοκή με το μετοχικό σχήμα για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, όπου μια άλλη κρατική κινεζική εταιρεία, η CMEC, θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο. Τόσο η CMEC όσο και η State Grid είναι κρατικές εταιρείες, και επειδή η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει στον ΑΔΜΗΕ να έχει την οποιαδήποτε σχέση, έστω και έμμεση με την ΔΕΗ, εκφράζεται η ανησυχία μην τυχόν δημιουργηθεί κάποιου είδους εμπλοκή. Πόσο μάλλον όταν το κινεζικό Δημόσιο θα έχει πλέον μετοχική σχέση με δύο διαφορετικές κρατικές εταιρείες, τόσο στον ΑΔΜΗΕ όσο και στην ΔΕΗ
Αν και όπως αναγνωρίζουν οι συνομιλητές μας, το σενάριο της εμπλοκής είναι μάλλον ακραίο, εντούτοις η έφοδος των ελεγκτών της DG Comp  στα γραφεία των ΔΕΗ, και ΑΔΜΗΕ, είχε σαν αποτέλεσμα οι δύο ελληνικές εταιρείες να φοβούνται μην τυχόν οι κοινοτικοί καταφύγουν σε μια πολύ αυστηρή ερμηνεία του νόμου που θα δημιουργήσει προσκόμματα.
Πόσο μάλλον όταν ο χρόνος μετρά αντίστροφα, και ενώ ο ΑΔΜΗΕ καλείται να αλλάξει μοντέλο, και να μεταβεί από το καθεστώς του Ανεξάρτητου Συστήματος Μεταφοράς (ITO) στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό (ownership unbundling). Δεν είναι απλή η αλλαγή αυτή, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καθώς στην ουσία αλλάζει όλη η διαδικασία : Στο προηγούμενο καθεστώς, το ITO, η έμφαση δινόταν στην ανεξαρτησία του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, στο ownership unbundling ωστόσο, πρέπει να εξεταστούν οι μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην εταιρεία και ποια επίδραση μπορεί αυτές να έχουν στην ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Αλλωστε η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του παζλ που θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι το Μάρτιο, δηλαδή σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί – ή έστω να έχει μπει στην τελική ευθεία με λυμένα τα βασικά εμπόδια – η διαδικασία απόσχισης του διαχειριστή από τη ΔΕΗ.
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να προκύψει εμπλοκή, εντούτοις στη ΔΕΗ, μετά και την επέμβαση της DG Comp, ζυγίζουν πλέον και το παραμικρό τους βήμα, καθώς έχουν καταλάβει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.


 http://energypress.gr/news/fovoyntai-pleon-kai-tin-skia-toys-sti-dei-me-tin-dg-comp-anasfaleia-kai-me-tin-pistopoiisi-toy

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Αυξάνονται οι κακοπληρωτές και στο πελατολόγιο των ιδιωτών προμηθευτών – Τα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
  
Η ελπίδα των ιδιωτών προμηθευτών είναι να αυξηθούν τα δικά τους μερίδια έτσι ώστε να μειώνεται η συμμετοχή των επισφαλειών στο σύνολο της εταιρείας  
Σε «καυτή πατάτα» και για τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσεται το θέμα των επισφαλειών, καθώς ο αριθμός των κακοπληρωτών πελατών τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.  
Το «κυνήγι» της πελατείας ενέχει πλέον σοβαρούς κινδύνους για τις εταιρείες, καθώς όλες σχεδόν «κολλάνε» τις ασθένειες της ΔΕΗ μιας και δεν υπάρχει τρόπος να «διπλοτσεκάρουν» την αξιοπιστία των πελατών.
Οι εταιρείες το μόνο που ζητούν από τους νέους πελάτες είναι ο λογαριασμός ρεύματος του προηγούμενου παρόχου και με ποιο τρόπο επιθυμούν να πληρώνουν το λογαριασμό του ρεύματος.
Στην περίπτωση που ο πελάτης δίνει πάγια τραπεζική εντολή για την αποπληρωμή του λογαριασμού ορισμένες εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος, ενώ όσοι είναι συνεπείς στις καταβολές κερδίζουν επιπλέον έκπτωση.
Να σημειωθεί ότι η Elpedison προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία ΑΧΑ, προφανώς για να προλάβει και να αντιμετωπίσει εν μέρει το πρόβλημα πριν διογκωθεί.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αν ο πελάτης χάσει την εργασία του και αδυνατεί για ένα διάστημα να αποπληρωμής του λογαριασμού ρεύματος, καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία.

Χέρι – χέρι, αύξηση μεριδίων και επισφαλειών

Στελέχη της αγοράς έχουν αποδεχθεί ότι το πρόβλημα έχει περάσει ήδη και στις δικές τους εταιρείες και αναφέρουν ότι θα αυξάνεται το ποσοστό των επισφαλειών όσο κερδίζουν μερίδια από τον βασικό ανταγωνιστή που είναι η ΔΕΗ.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η μόνο με τη βελτίωση της οικονομίας θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, σε διαφορετική περίπτωση η κάθε εταιρεία θα το λύνει μόνη της με τη δική της στρατηγική.
Η ελπίδα των ιδιωτών προμηθευτών είναι να αυξηθούν τα δικά τους μερίδια έτσι ώστε να μειώνεται η συμμετοχή των επισφαλειών στο σύνολο της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επισφάλειες τρέχουν με τριψήφιο ποσοστό από το 2014 μέχρι τα 2016 για τους ιδιώτες προμηθευτές.
Πιο συγκεκριμένα οι επισφάλειες στους ετήσιους ισολογισμούς των εταιρειών που θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ήταν πριν τρία χρόνια σήμερα αναμένεται να ανέλθουν σε μερικά εκατομμύρια ευρώ αλλά ευτυχώς σε μονοψήφιο αριθμό.
Πρόσφατα ορίστηκε από την αρμόδια ΡΑΕ οι κανόνες διακοπής ρεύματος σε έναν πελάτη που δεν ανταποκρίνεται στη αποπληρωμή του λογαριασμού ρεύματος.
Ο κανονισμός προβλέπει την έγκαιρη ειδοποίηση του πελάτη και με την ενημέρωση ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής ρεύματος.
Ωστόσο η διαδικασία απαιτεί χρόνο που φθάνει τους τέσσερις μήνες και την ίδια στιγμή προστίθενται καινούργιες οφειλές.
Η αγορά της ενέργειας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όπως νομίζουν αρκετοί και στήνουν εταιρείες σε χρόνο μηδέν με την προσδοκία να κερδίσουν πελατεία.
Πάντως ο ΛΑΓΗΕ ως λειτουργός τα αγοράς σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν πληρώνει άμεσα την αξία του ρεύματος και τις επιπλέον επιβαρύνσεις είναι έτοιμη να παίρνει την άδεια λειτουργίας.
Ο ΛΑΓΗΕ όμως για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ζητά χρηματικές εγγυήσεις από τους ενδιαφερόμενους  πριν ενταχθούν στην εμπορία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. 


www.worldenergynews.gr

ΕΤΕ/ΔΕΗ-MΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: "Δε θα νομιμοποιήσουμε καμία «σκέψη» για αλλαγή προγράμματος"

Μετά από αίτημα της ΤΔΕ ΕΤΕ ΛΚΜ πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη ΓΔ.ΟΡ. μεταξύ της Ένωσής μας και της Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων κας Όλγας Κουρίδου. Στη συνάντηση αυτή, επίσης μετείχαν επιτελικά στελέχη της ΓΔ.ΟΡ., καθώς και η ιεραρχία του ΛΚΜ.
Στη σύσκεψη αυτή η ΤΔΕ ΕΤΕ ΛΚΜ έθεσε τα μεγάλα θέματα του ορυχείου που συζητούνται επί σειρά ετών και δεν έχουν
λυθεί ακόμη. Τα μεγάλα προβλήματα που είναι υπαρκτά, και επιζητούν άμεση λύση και αναλύθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση είναι ο σχεδιασμός λειτουργίας-παραγωγής του ορυχείου για τα επόμενα έτη, η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του οικισμού Τριποτάμου, η έγκριση της αναθεωρημένης ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την εκτροπή του ποταμού Αλφειού, η έλλειψη βοηθητικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών, καθώς και στοχευμένες προσλήψεις τακτικού προσωπικού.
Στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα δόθηκαν απαντήσεις και αναμένουμε σύντομα λύσεις γιατί τότε και μόνο τότε θα υπάρχει συνέχεια για το ΛΚΜ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε ολιγωρία, όπως σαφέστατα τονίσαμε θα θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ΛΚΜ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μετά την ανάλυση όλων των παραπάνω θεμάτων η ΓΔ.ΟΡ. κα Όλγα Κουρίδου μας ανέφερε ότι υπάρχει «σκέψη» και όχι πρόταση ή απόφαση για αλλαγή προγράμματος εργασίας για τις βάρδιες του ΛΚΜ. Τόνισε ότι με βάση μελέτες που αφορούν στην υγεία των εργαζομένων θα ήταν καλό να αλλάξει το υπάρχον πρόγραμμα, και να προχωρήσουμε σε νέο πρόγραμμα που ακολουθούν και τα υπόλοιπα ορυχεία (σπαστές βάρδιες σε 2ήμερα και 3ήμερα).
Απορίας άξιο είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, το πώς διάφοροι κύκλοι, το προηγούμενο 3ήμερο πριν τη συνάντησή μας γνώριζαν τη «σκέψη» της ΓΔ.ΟΡ.
Απερίφραστα δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε να κατηγορούμαστε από ανθρώπους που υποκρίνονται ότι ασχολούνται με τα προβλήματα του χώρου μας, όπου το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποποιηθούν των τραγικών ευθυνών τους.
Η ΤΔΕ ΕΤΕ ΛΚΜ δε θα νομιμοποιήσει καμία «σκέψη» και καμία συμφωνία (εάν υπάρχει και υπάρξει) για αλλαγή προγράμματος.
ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΟΥΜΕ
Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια τέτοια εξέλιξη.
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ή ΑΞΙΩΣΕΙΣ της ΓΔ.ΟΡ.
   Η φωνή του συνδικάτου που έχει μάθει να αγωνίζεται χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς υποκριτικές κορώνες δεν πρόκειται να σιωπήσει όσο και αν το επιθυμούν ορισμένοι…
Η ΤΔΕ ΕΤΕ ΛΚΜ θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση ενεργώντας προς την κατεύθυνση αποτροπής της βάναυσης αντεργατικής «σκέψης» που οραματίζεται η ΓΔ.ΟΡ.
ΟΧΙ
Μια και μοναδική, αδιαπραγμάτευτη η θέση της ΤΔΕ, στην απαράδεκτη προκλητική «σκέψη» της ΓΔ.ΟΡ.
ΥΓ: Είμαστε μαζί και στηρίζουμε τη ΓΔ.ΟΡ. σε ενέργειες που αφορούν στην ανάπτυξη του ορυχείου.
                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
             Ο                                               Ο
        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΜΠΙΣΙΟΥΛΗΣ ΠΑΝ/ΤΗΣ       ΖΕΡΒΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

AΔΜΗΕ: Επιστολή απάντηση σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από τον εκπρόσωπο εργαζομένων


Συναδέλφισσες – φοι, 
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όσον αφορά τα πεπραγμένα τις απελθούσας Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Επιχείρησης στην κοινή γνώμη αλλά και στους εργαζομένους, τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Για λόγους αποκατάστασης της αληθείας και λόγους ηθικής τάξεως, σε ότι αφορά το πρόσωπό μου, έχω να επισημάνω τα εξής, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ:
 ΔΕΝ ψήφισα καμία διάταξη όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών του τέως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, γιατί απλά δεν ήλθε ποτέ το θέμα αυτό ως ημερήσια διάταξη στο Δ.Σ. της Επιχείρησής ως εκλεγμένος και όχι διορισμένος στο Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ, λαμβάνω τις αποδοχές της θέσεως από την οποία
προέρχομαι όπως όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα Διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου ΔΕΗ, με βάση την απόφαση: ΔΕΗ Δ.Σ.91/2014, η οποία επεκτάθηκε ως όφειλε και στον ΑΔΜΗΕ. 
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία και παραφιλολογία είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα. Υποβολιμαία και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το πρόσωπό μου και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να σπιλώσουν συνειδήσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξιλεώσουν την εγωπάθεια και τον μεγαλοϊδεατισμός, όσων ακόμη δεν κατάφεραν να αποδεχτούν το αποτελέσματα των εκλογών για ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων. Υπηρέτησα και θα υπηρετώ πάντα τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε Διοίκηση, όπως έγινε και με την απερχόμενη, με την οποία είχα μια καλή συνεργασία στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της Επιχείρησης, διατηρώντας πάντα όποιες ιδεολογικές διαφορές μας. 
Πράξεις που προκαλούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στις αποδοχές τους, δεν με βρίσκουν σύμφωνο και οι ευθύνες πρέπει να αποδίδονται όχι μόνο στα στελέχη, αλλά κυρίως σε αυτούς που τους διόρισαν. 

Ο εκπρόσωπός σας στο Δ.Σ. 
ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Προχωρά η πώληση 700.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες


Πόρτα εξόδου για άλλους 1.000 στη ΔΕΗ
Το εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση χαρτοφυλακίου 600.000 έως 700.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Πτολεμαϊδα. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές για την πώληση μονάδων αν δεν ανοίξει η αγορά, δηλώνοντας την αντίθεσή του, τόσο για αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα όσο και για την αύξηση πρόσθετων ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Τη στήριξη του, στη θέση της κυβέρνησης, εξέφρασε, σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε συνέντευξη Τύπου, και ερωτηθείς για τη σύσταση και πώληση θυγατρικών εταιριών της με πελατολόγιο απάντησε ότι «αυτήν την εβδομάδα θα επιλέξουμε ως σύμβουλο είτε την PWC είτε την Ernest & Young προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «εμείς πιστεύουμε σε αυτό σχέδιο και είμαστε σε επαφή με ενδιαφερόμενους και ανταγωνιστές μας ώστε να αποκτήσουν τους πελάτες». Επιδίωξε να δώσει τη βαρύτητα του εγχειρήματος της ΔΕΗ και κυρίως τι εταιρίες αναζητά για αγοραστές του πελατολογίου: «Είναι άλλο πράγμα να διαχειρίζεσαι 50.000 πελάτες και άλλο να ανοιχτείς και να έχεις 600.000 με 700.000. Η αγορά ηλεκτρισμού είναι δύσκολη και η διαχείριση τέτοιου εύρους πελατολογίου δεν μπορεί να φέρει άμεσα κέρδη». Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την πώληση των πελατών, είπε πως αυτά θα εξεταστούν σε συνεργασία με τον σύμβουλο, και ενδεικτικά ανέφερε ότι είτε θα είναι εκπτώσεις στα τιμολόγια (σ.σ. από τον ιδιώτη προμηθευτή) είτε θα είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ σε αυτές τις εταιρίες. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο πελατολόγιο που θα επιλεγεί να υπάρχουν και οφειλέτες της ΔΕΗ, ενώ πληροφορίες, θέλουν τον πρόεδρο να είναι ανοικτός ακόμη και στη συνεργασία με τους ιδιώτες προμηθευτές για την επιλογή πελατολογίου. Συμπράξεις με επενδύσεις Στο θέμα των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επανέλαβε τη θέση του πως είναι υπέρ αρκεί αυτές να έχουν επενδύσεις. Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την κινεζική CMEC και τις ελληνικές τεχνικές εταιρίες για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ και σημείωσε: «Πρόκειται για μία επένδυση μεγάλης έκτασης και δεν έγινε με κύριο κριτήριο το άνοιγμα της αγοράς. Επιπλέον με αυτήν την σύμπραξη λύνεται και ο γόρδιος δεσμός των ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή της Βεύης». Πιέσεις δανειστών Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ρωτήθηκε και για τις πιέσεις των δανειστών για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων αν δεν ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε το ζητούμενο είναι το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι θεσμοί επιμένουν για αύξηση των πρόσθετων ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος ΝΟΜΕ. Εξέφρασε την ελπίδα να μην περάσουν οι προτάσεις τους. Σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν την προληπτική λήψη διαρθρωτικών μέτρων, όπως η πώληση μονάδων: «Είμαστε αντίθετοι», δήλωσε κατηγορηματικά. Σε ό,τι αφορά την επίσπευση της πώλησης του 17%, ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και εξέφρασε τη στήριξη του στη θέση της κυβέρνησης για μεταβίβαση του ποσοστού στο υπερταμείο. Πηγές ρευστότητας Στις πηγές ρευστότητας της εταιρίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Όπως περιέγραψε εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ στο πλαίσιο κοινοπρακτικού δανείου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha ενέκριναν το σκέλος της χρηματοδότησης που τους αφορά και τη Δευτέρα αναμένεται να κάνει το ίδιο και η Eurobank. Η ΔΕΗ αναμένει 100 εκατ. ευρώ προπληρωμή των λογαριασμών της από το Δημόσιο και, κατά τα λεγόμενα του, αναμένεται, νομοθετική ρύθμιση. Ρευστότητα αναμένει η ΔΕΗ και από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ: «Περιμένουμε φέτος εάν εξελιχθεί ομαλά η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ να εισπράξουμε 93 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και μετά από φόρους». Επιπλέον προσδοκά τα 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% της ΔΕΗ στους Κινέζους καθώς και έσοδα 25% από το μερίδιο του δημοσίου. Κόστος ενεργειακής κρίσης Αναφορά έγινε από τον κ. Παναγιωτάκη και για το κόστος που έχει επωμιστεί η εταιρία από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο η μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου Κομοτηνής και Λαυρίου σε πετρέλαιο κόστισε μέχρι σήμερα 35 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για τη συμπεριφορά, όπως είπε, ιδιωτών παραγωγών ρεύματος στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Κατά τον κ. Παναγιωτάκη ιδιώτες μετήλθαν πρακτικών που ανέβασαν τις τιμές στη χονδρική. Ο ίδιος βέβαια, επιβεβαίωσε το γεγονός της συντήρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και απουσίας τους από τη στήριξη του ενεργειακού συστήματος. Το απέδωσε στα πιεστικά όρια για αναβάθμιση τους. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ερωτηθείς για το αν το κόστος της ενεργειακής κρίσης που επωμίστηκε η ΔΕΗ θα μεταβιβαστεί στους καταναλωτές, είπε ότι «σίγουρα θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις. Καταβάλουμε τιτάνιες προσπάθειες να μην μετακυλισθεί στους καταναλωτές». (euro2day.gr)

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ



Εικόνα διάλυσης και πλήρης αποσύνθεσης επικρατεί στη ΔΕΗ και στις Θυγατρικές της (ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ), με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να μεγεθύνονται με ταχύτατο ρυθμό, με την ανοχή της κυβέρνησης και του διορισμένου χειροκροτητή της Πρόεδρου και Διευθύνων Σύμβουλου.
Η ΔΕΗ βουλιάζει από τα χρέη και τις ανεξόφλητες οφειλές, η δημοπρασίες ΝΟΜΕ καταστρέφουν την παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας, ο καταναλωτής δεν εξυπηρετείται όπως θα έπρεπε και ο Πρόεδρος και Δ.Σ. του Ομίλου περί άλλον τυρβάζει.
Έχοντας ως παρακαταθήκη τη συνδικαλιστική του ιδιότητα στο παρελθόν και τις ιδεολογικές – κομματικές εμμονές του, συμπεριφέρεται με υπεροψία και βοναπαρτισμό ως αναφορά τον τρόπο διοίκησης της Επιχείρησης.
Αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα λειτουργεί ως μονοκράτορας και θεωρεί τη ΔΕΗ ως φέουδό του και τις θυγατρικές της ως μαριονέτες του, καθώς  προσπαθεί με τα υποχείριά
του να βάζει αναχώματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Έχει συνευθύνη για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν τελευταία στο ΔΕΔΔΗΕ και αδιαφορεί για την επίλυσή τους, εκτός κι αν έχει άλλα σχέδια για την τύχη της θυγατρικής (ξεπούλημα), γιατί διαφορετικά θα είχε συμβάλει στην επίλυσή τους, αλλά δεν το κάνει.
Με σταλινικές πρακτικές καρατομεί στελέχη της ΔΕΗ και στήνει προσωποπαγή –κομματικό μηχανισμό αδιαφορώντας για την τύχη του Ομίλου ΔΕΗ και των καταναλωτών που στενάζουν στα γκισέ της Επιχείρησης. 
Δεν έχει την ικανότητα να απεγκλωβιστεί από το αναχρονιστικό κομματικό παρελθόν του και λειτουργεί τη μια ως κομματικός Συνδικαλιστής, την άλλη ως  αφεντικό στο μαγαζί του και την άλλη ως σύγχρονος δυνάστης των εργαζομένων, από τις τάξεις των οποίων προέρχεται, αλλά δυστυχώς η εξουσία και η έπαρση προκαλούν αμνησία.
Συμπαραστάτες του οι πρόθυμοι Συνδικαλιστές που από επικριτές του έγιναν παρακατιανοί του και οι πάσης φύσεως αυλοκόλακές του που εκλιπαρούν την εύνοια του καταπονημένου και κατευθυνόμενου στρατηλάτη, μπας και τους δώσει λίγο άχυρο να ικανοποιήσουν τη βουλιμία τους.
Πρωταγωνιστεί στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 100%, όπως τον κατηγόρησε ο πρώην υπουργός ενέργειας (κάτι παραπάνω θα ξέρει).
Προσπαθεί να επαναφέρει με χειρότερο τρόπο το σχέδιο ξεπουλήματος της «Μικρής ΔΕΗ»  και δηλώνει υπέρμαχος της απώλειας του 51% της ΔΕΗ από το κράτος.

Ας απαντήσει στους εργαζόμενους και σε όσους θέλουν το καλό της Επιχείρησης:
Πότε εργαζόταν για το συμφέρον τους: όταν πολέμαγε τα κοινοπρακτικά σχήματα, ως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ή τώρα που τα υπογράφει με χειρότερους όρους, ως Διοικητής-Κομματάρχης;
Ως αριστερός εργατοπατέρας αγωνιζόταν για προσλήψεις, τώρα πρωταγωνιστεί στις απολύσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ, ως γνήσιο φερέφωνο της Τρόικας και του σάπιου κομματικού κατεστημένου. Εκτός αν πιστεύει ότι η αριστερές απολύσεις είναι φιλεργατική πολιτική και αγωνίζεται με πάθος, αυτός και η κυβέρνησή του να απολύσει όσο το δυνατόν περισσότερους.
Έχει κατακρεουργήσει την  Επιχείρηση και υπονομεύσει το μέλλον του Ομίλου ΔΕΗ, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός, κυβέρνησης και εποπτεύων υπουργείο.
Το αποτελέσματα της μειωμένης ικανότητας του να διαχειρισθεί  τις εξελίξεις στο  ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον, έχει επιφέρει επικίνδυνες και ολέθριες  καταστάσεις σε όλους (Κοινωνία- Επιχείρηση-Εργαζόμενοι-Πολιτεία).
Θα τον αφήσουμε να συμπαρασύρει στη δίνη τους εργαζόμενους και  ότι δεν του είναι αρεστό;
Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ

Ζητούν πώληση του 17% της ΔΕΗ με εκχώρηση του μάνατζμεντ οι δανειστές

Γιώργος Φιντικάκης

Ζήτημα επίσπευσης της πώλησης του 17% της ΔΕΗ με παράλληλη εκχώρηση στο στρατηγικό επενδυτή και του μάνατζμεντ της επιχείρησης, φαίρονται να επαναφέρουν στο τραπέζι οι δανειστές.
Σε τηλεδιάσκεψη με βασικό θέμα την μείωση του αφορολόγητου, που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι τελευταίοι του έθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες θέμα άμεσης έναρξης της διαδικασίας πώλησης του 17%, μαζί μάλιστα με την παραχώρηση του μάνατζμεντ. Το ζήτημα λέγεται ότι μπήκε στο τραπέζι ως ένα από εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται να
επιμένει να μεταφερθεί το ποσοστό 17% από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), την νέα θυγατρική του υπερ-Ταμείου, όπου και πρόκειται να μεταβιβασθεί το υπόλοιπο 34% που κατέχει στη ΔΕΗ το Δημόσιο.
Η χαμηλή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ φαίνεται να λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς την άποψη της ελληνικής πλευράς. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι αν το 17% έβγαινε σήμερα προς πώληση, η ΔΕΗ, με βάση τουλάχιστον την χρηματιστηριακή αποτίμηση, δεν θα εισέπραττε παρά μόνο 100 εκατ. ευρώ !
Και αυτό καθώς στο ταμπλό του χρηματιστηρίου η ΔΕΗ αποτιμώνταν χθες στα 593,9 εκατ. ευρώ, έναντι 684,4 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν, και 846,8 εκατ. ευρώ ακριβώς ένα χρόνο πίσω. 
Δηλαδή μια εταιρεία με ενεργητικό 17 δισ. ευρώ αποτελούμενο από 20 θερμικές μονάδες, 22 υδροηλεκτρικά, 31 νησιωτικούς σταθμούς, και με μερίδιο 89% στην αγορά λιανικής, αποτιμάται όσο το… 42% της αξίας της εν εξελίξει επένδυσης της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα (1,4 δις ευρώ). Ή κάτι λιγότερο από την ετήσια επιχορήγηση ύψους 600 εκατ. ευρώ που κατέβαλε μέχρι πρότινος το Δημόσιο στο Ταμείο Ασφαλισης του Προσωπικού της ΔΕΗ.
Η σύγκριση αυτή και μόνο δείχνει την απόλυτη ένδεια της ΔΕΗ. Αν πωλούνταν σήμερα το 17% των μετοχών της εταιρείας, το τίμημα δεν θα ξεπερνούσε τα όσα υπολογίζει να εισπράξει ο επικεφαλής της Μανώλης Παναγιωτάκης από την διάθεση του χαρτοφυλακίου των 400-600.000 πελατών που σκοπεύει να βγάλει προς πώληση στα τέλη της χρονιάς. Με την μόνη διαφορά ότι είναι άλλο να πουλάς πελατολόγιο, και άλλο πάγια, μονάδες και ορυχεία.
Η πολιτική λοιπόν γραμμή Σταθάκη, που φαίνεται ότι κινείται και αυτός στην γραμμή Σκουρλέτη, είναι να μεταφερθεί το 17% στο υπερ-Ταμείο, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει πως θα κερδίσει και την μάχη. Αντίστοιχες μάχες που δόθηκαν στο παρελθόν για να μην πουληθούν άλλες στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως ο ΟΛΠ, χάθηκαν, ενώ την ίδια στιγμή οι ποσοτικοί στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων είναι μετρημένοι προκειμένου να περιοριστούν άλλες έμμεσες επιπτώσεις όπως η ενεργοποίηση στο μέλλον ισοδύναμων δημοσιονομικων μέτρων.
Ασθενές το επενδυτικό της "story"
Το επιχείρημα πάντως της χαμηλής κεφαλαιοποίησης δεν είναι αμελητέο, ενώ αντανακλά και πόσο συνυφασμένη είναι η ΔΕΗ με την ελληνική οικονομία, και τον ειδικότερο κίνδυνο ρευστότητας που αυτή αντιμετωπίζει.
Οσοι παρακολουθούν την επιχείρηση, μιλούν για μια μικτή εικόνα ως προς το επενδυτικό της "story". Στα μειονεκτήματα ξεχωρίζει το κεφάλαιο ρευστότητα, η οποία και επιδεινώθηκε μετά την λύση που επελέγη για τον ΑΔΜΗΕ. Στα πλεονεκτήματα θα μπορούσε κανείς να κατατάξει το επενδυτικό πρόγραμμα νέων μονάδων, όπως στην Πτολεμαΐδα (1,4 δισ ευρώ) ή στη Μελίτη από κοινού με την CMEC. Κυρίως όμως τις προοπτικές που έχει η επιχείρηση από το 2020 και μετά, όπου ακόμη και με το μισό από το σημερινό μερίδιο, θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο κυρίαρχου παίκτη, εφόσον καταφέρει και δαμάσει τις παθογένειες που κουβαλά από το παρελθόν, με μεγαλύτερο βραχνά τα ληξιπρόθεσμα.
Στο δια ταύτα τα προβλήματα της ΔΕΗ δεν βρίσκονται στην παραγωγή ενέργειας. Βρίσκονται σύμφωνα με αναλυτές, τόσο στο κομμάτι της αδυναμίας να τιθασεύσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, όσο και στο μισθολογικό κόστος (3.045 ευρω τον μήνα μεικτά ανά εργαζόμενο), παρά την αντίθετη γνώμη της ΓΕΝΟΠ.
Αν και το κόστος αυτό έχει μειωθεί αισθητά από το 2008 και μετά, παραμένει ακόμη υψηλό ως ποσοστό επί του τζίρου της επιχείρησης. Σύμφωνα με στοιχεία της BETA Χρηματιστηριακή, το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι δαπάνες μισθοδοσίας του ομίλου ΔΕΗ ηταν 478,7 εκατ ευρω (18% επί του τζίρου), έναντι 880,3 εκατ ευρω (ολόκληρου του 2015), 914,2 εκατ ευρώ (2014), 939,8 εκατ ευρώ (2013), 934,1 εκατ ευρώ (2012), 1,099 δισ ευρώ (2011), και 1,245 δισ ευρώ (2010). 
Από εκεί και πέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι γνωστά, με μεγαλύτερο βραχνά τα ληξιπρόθεσμα. Οσο η πολιτεία θα εμποδίζει την διοίκηση να προχωρά σε μαζικές αποκοπές των οφειλετών, με επιχείρημα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, τόσο το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), παρ’ ότι και αυτές αντιμετωπίζουν φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές, έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διστάζουν να αφαιρούν από τους κακοπληρωτές τους μετρητές. Αντίθετα, οι πληροφορίες από τον ΔΕΔΔΗΕ λένε ότι έχει αρκετό καιρό να παραλάβει από την ΔΕΗ μαζικές εντολές αποκοπών, παρ’ ότι ο βαθμός εισπραξιμότητας της επιχείρησης δεν δείχνει θεαματική βελτίωση.

 http://energypress.gr/news/zitoyn-polisi-toy-17-tis-dei-me-ekhorisi-toy-manatzment-oi-daneistes-ti-eipan-se-tilediaskepsi

ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Ο «Ναπολέων» οδηγεί την ΔΕΗ στο Βατερλώ της

"Η ΔΕΗ χάνει την μάχη από τα χρέη και τις ανεξόφλητες οφειλές ,οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ καταστρέφουν την παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας, ο καταναλωτής δεν εξυπηρετείται όπως θα έπρεπε .
Εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης επικρατεί στη ΔΕΗ συμπαρασύροντας και τις θυγατρικές της (ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ).
Έχοντας ως παρακαταθήκη την Συνδικαλιστική του ιδιότητα και τις ιδεολογικές – κομματικές εμμονές του, συμπεριφέρεται με ακραίο Βοναπαρτισμό σχετικά με τον τρόπο Διοίκησης της Επιχείρησης.
Ταιριάζει απόλυτα στις πρόσφατες αποφάσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ για τις αποχωρήσεις και τις αξιολογήσεις προσωπικού.
Η οργάνωση της Επιχείρησης και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι
θέματα που επηρεάζουν την πορεία της και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχέδιο και όχι πρόχειρα και αποσπασματικά.
Η ανανέωση – ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού είναι επιτακτική ανάγκη. Αλλά ο σωστότερος τρόπος είναι οι επιπλέον στοχευμένες προσλήψεις και η κατάργηση της εξωφρενικής ένταξης της ΔΕΗ στο γενικό μνημονιακό μέτρο για όλο τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα 5 αποχωρήσεις – 1 πρόσληψη
Η απόφαση της Διοίκησης, για την <<οικιοθελή>> αποχώρηση αυτών που έχουν << συμπληρώσει >> (όχι πλήρη )τα όρια για συνταξιοδότηση , δεν πείθει κανένα, ότι εξυπηρετεί πρώτιστα το συμφέρον της Επιχείρησης.
Η εξήγηση του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την επιτυχία του μέτρου πρέπει να αναζητηθεί στις Μνημονιακές Δεσμεύσεις της για Ομαδικές Απολύσεις- Αξιολογήσεις και Περικοπές.
Πως αλλιώς θα εξηγήσουν ότι, από την μια καταργούν την εργασιακή μας σχέση, μετατρέποντας την σε αορίστου χρόνου, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης με τον νόμο Κατρούγκαλου και τώρα απαιτούν αποχωρήσεις ορίζοντας άλλα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οικιοθελή αποχώρηση, με το πιστόλι στον κρόταφο, για το όποιος δεν συμμορφωθεί θα απολυθεί αμέσως χωρίς το <<κίνητρο>>, πάντως δεν το λες.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους είναι Απόλυση από την Πρώτη Φορά ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Γιατί άλλωστε, στην σχετική απόφαση φρόντισαν να υπενθυμίσουν τη δυνατότητα της Επιχείρησης μονομερούς καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα, η απόφαση της Διοίκησης για την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των στελεχών και εργαζομένων, που δίνει την δυνατότητα ανοίγματος θέσεων ευθύνης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, , δεν εντάσσεται σε λειτουργία σύγχρονης και δυναμικής εταιρείας αλλά μάλλον εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες.
Η Βιωσιμότητα της ΔΕΗ περνά και από την σωστή αξιοποίηση του έμπειρου και με μεγάλη τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες και όχι με δήθεν αναβαθμίσεις και παράλληλες μετακινήσεις στελεχών.
Οι προτεραιότητες, σε αυτήν την πιο δύσκολη αντικειμενικά για την Επιχείρηση εποχή, πρέπει να είναι άλλες και τις έχουμε επανειλημμένως καταθέσει:
  • Είναι οι καθοριστικές ενέργειες για την διάσωση της Επιχείρησης από τα μνημονιακά μέτρα που έχει υπογράψει και υλοποιεί η Κυβέρνηση και τα οποία την συρρικνώνουν και την καθιστούν μη βιώσιμη.
  • Είναι η κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της Επιχείρησης ώστε να παραμείνει πρωταγωνιστής στον χώρο της ενέργειας.
Πρώτο μας μέλημα είναι το συμφέρον και η διάσωση της Επιχείρησης και των Εργαζομένων, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενότητα και διάλογο……"

ΔΕΗ: Aποστομωτική απάντηση σε Καρκατσούλη για το κόστος μισθοδοσίας

Απάντηση στο σχολιασμό που έκανε πρόσφατα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο Βουλευτής του Ποταμιού Π. Καρκατσούλης, για το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ κάνοντας μάλιστα λόγο για ρετιρέ, εξέδωσε σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ απαντώντας στο μέλος του κοινοβουλίου αναφέρει τα εξής:
"Αναφορικά με τα θέματα μισθοδοσίας της ΔΕΗ που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, διευκρινίζονται τα εξής:
Το ύψος της μισθοδοσίας εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών, από € 1.492,1 εκατ. το 2009  μειώθηκε σε € 880,3 εκατ. το 2015. Ως ποσοστό επί των πωλήσεων τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 24,7% και 15,3%.
Το ύψος της συνολικής μισθοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των
επενδύσεων και των εργοδοτικών εισφορών, από € 1.703 εκατ. το 2009 μειώθηκε σε € 970 εκατ. το 2015, ή ποσοστό 43%.
Από το 2010 και εφεξής δεν χορηγείται 13ος και 14ος μισθός (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και  αδείας),  αλλά τα οριζόμενα στο ν. 3845/2010 και υπό τις προϋποθέσεις αυτού, ποσά επιδομάτων.
Η χορήγηση προσαυξήσεων βάρδιας κλπ σε εκλεγμένους συνδικαλιστές γίνεται σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων μετά από προσφυγή των ενδιαφερομένων".

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ


από Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες
Το Δ.Σ. της Ε.ΤΕ./ΔΕΗ στη συνεδρίαση της 27 Ιανουαρίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση και χωρίς ημερομηνία λήξης, με συνέπεια απέναντι στα μέλη της, των απεργιακών κινητοποιήσεων ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ στην αδιαφορία, την αδιαλλαξία και την άρνηση της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και του εποπτεύοντος Υπουργείου να δώσουν λύση στα δίκαια αιτήματά μας.



Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 η Ε.ΤΕ./ΔΕΗ τηρώντας την ουσιαστική υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι-μέλη μας αντιμετώπισαν με αφοσίωση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος την ιστορικά πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την χώρα δουλεύοντας μέρα-νύχτα κάτω από
αντίξοες συνθήκες στα χιόνια και στους παγετώνες, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον μεγάλο αριθμό βλαβών κρατώντας το δίκτυο και τους υποσταθμούς όρθια παρέχοντας στους καταναλωτές, το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δώσαμε παράλληλα στην Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ τον απαιτούμενο χρόνο να συζητήσει με τον αρμόδιο Υπουργό τα ιεραρχημένα και σοβαρά αιτήματά μας, που γραπτώς καταθέσαμε.
ΔΥΣΤΗΧΩΣ αντί για αναγνώριση της προσφοράς και της προσπάθειας που καταβάλει το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, η άρνηση τους να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, συνοδεύεται από αδιαφορία και περιφρόνηση. Στη βάση αυτή δημιουργούνται έντονοι προβληματισμοί για τον τρόπο διαχείρισης της εταιρίας, εφόσον:
  
-Η αδιαφορία για την μεγάλη έλλειψη υλικών και εφοδίων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
-Οι αδυναμίες και το έλλειμμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας οδηγούν την μεγαλύτερη θυγατρική εταιρία του ομίλου ΔΕΗ στην απαξίωση και την κατάρρευσή της.
-Ο οικονομικός διαχωρισμός με την κάρτα κοινωνικού μισθού αναδεικνύει τα ρατσιστικά αισθήματα (εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων) και το πραγματικό πρόσωπο των Διοικούντων.
-Η μη καταβολή δεδουλευμένων, οι μειώσεις μισθών, η τεράστια έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη Μ.Α.Π. και Μ.Ο.Π., η κατάργηση βαρδιών, η εργολαβοποίηση υπηρεσιών και το κλείσιμο Πρακτορείων-υποπρακτορείων, ενισχύουν την αβεβαιότητα και την ασφάλεια των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον.

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες
Μπροστά στις εξελίξεις και τα σενάρια που επεξεργάζονται, οι ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την Ε.ΤΕ./ΔΕΗ ως ξεκίνημα είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
Η Ε.ΤΕ./ΔΕΗ τις συνθήκες εργασίας, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων που εκπροσωπεί

ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
ΑΝΤΙΔΡΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ.
ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ


Σ.Σ. 1: Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι τα προβλήματα των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ δεν αφορούν μόνο τα μέλη της Ε.ΤΕ./ΔΕΗ. Η από κοινού αντιμετώπιση των εξελίξεων και ο ευρύτερος συντονισμός ΟΛΩΝ θα έχει καλλίτερα αποτελέσματα.
Σ.Σ. 2: Σε περίπτωση που εμφανιστούν φαινόμενα και τρόποι συμπεριφοράς ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ-     ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ από στελέχη τις Ιεραρχίας, να είναι σίγουροι ότι απέναντί τους θα βρούνε την Ε.ΤΕ./ΔΕΗ.
Σ.Σ. 3: Τα κεντρικά και περιφερειακά συνδικαλιστικά στελέχη και οι ΤΔΕ να ενημερώνουν συνεχώς τους εργαζόμενους για την αυστηρή τήρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Πρόγραμμα Αιμοδοσίας της Ε.ΤΕ/ΔΕΗ


Το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αιμοδοσίας της Ε.ΤΕ/ΔΕΗ καλεί τους συναδέλφους, να αφιερώσουν για άλλη μία φορά 10 λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο τους, δίνοντας αίμα, και σώζοντας την ίδια στιγμή την ζωή ενός συνανθρώπου μας, συμμετέχοντας στις Εθελοντικές Αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται στις κάτωθι περιοχές και ώρες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  2017
ΑΛΙΒΕΡΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3   ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2017
ΑΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                    10.00-13.30
ΑΘΗΝΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2017
ΕΛΑΙΔΑ                                              Ο9.00-13.00

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2017
ΠΡΩΙ                      ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α΄             08.00-14.00 π.μ.
   ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΡΑΘΟΥΣΑΣ               08.00-14.00 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2017

ΠΡΩΙ                          ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Β΄               08.00-14.00 π.μ.
     ΟΡΥΧΕΙΑ ΨΑΘΙΟΥ                       08.00-14.00 π.μ.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ,ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ


ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ


       ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ - ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ