Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

"Η Διοίκηση να ξεκαθαρίσει τη πολιτική απασχόληση της Εταιρείας με τους εργολάβους"



 Γράφει ο Κων/νος Μασούρας
Εκτελεστικός Σύμβουλος Διανομής
Ε.ΤΕ/ΔΕΗ
Απόσπασμα ομιλίας από το 50ο Γενικό Συμβούλιο



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η εφαρμογή της Οδηγίας 2009/72 (3ο ενεργειακό πακέτο) για τη «πλήρη» απελευθέρωση και ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας ζητούσε το διαχωρισμό των μονοπωλιακών ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων δηλαδή της Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Δημιουργήθηκε έτσι μια νέα εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε που της εκχωρούνται οι αρμοδιότητες διαχείρισης, λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (η κυριότητα του οποίου ανήκει στη ΔΕΗ).
Η νέα Εταιρεία ως γνωστό ονομάζεται Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ.
Κύριος σκοπός του ΔΕΔΔΗΕ είναι να λειτουργεί να συντηρεί και να αναπτύσσει με τους καλύτερους οικονομικούς όρους το Δίκτυο Διανομής (Δίκτυα Μ.Ι και Χ.Τ , Υ/Σ Διανομής, μετρητικές διατάξεις) σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και ασφαλή τροφοδοσία Ηλεκτρικής Ενέργειας στους χρήστες του Δικτύου, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα συμμόρφωσης (Ν4001/2011) το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του οφείλει να μεριμνά για την αποφυγή τυχόν διακριτικής συμπεριφοράς, μεροληπτικών πρακτικών και στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
Σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ απασχολεί ως τακτικό προσωπικό 7.400 άτομα που τα  6.700 άτομα προέρχονται από τη ΓΔ/Διανομής και υπόλοιπα 700 από τη μητρική και τον ΟΑΠ/ΔΕΗ.
Η μεταφορά του προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ από τη μητρική και τον πρώην ΟΑΠ/ΔΕΗ έγινε χωρίς να έχει ουσιαστικό λόγο η Διοίκηση της νέας Εταιρείας στις επιλογές απαραίτητων εξειδικευμένων υπαλλήλων για το δύσκολο ξεκίνημα στις νέες υποχρεώσεις.
Επίσης δεν έγιναν μετατάξεις, ούτε ουσιαστική ενίσχυση προς τις περιοχές και τα πρακτορεία όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού.
Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα τα μέχρι τώρα βήματα εσωτερικής αναδιάρθρωσης π.χ δημιουργήθηκε μία υπερτροφική ΔΑΔ με πάρα πολύ προσωπικό και παρατηρούμε σε τομείς υψίστης σημασίας για εμάς τους τεχνικούς να υποστελεχώνονται όπως η Υγεία & Ασφάλεια Εργασίας.
Στα Εκπαιδευτικά κέντρα της Άνοιξης και της Φλώρινας να μην επαρκούν οι εκπαιδευτές όταν στρατηγικός μας στόχος είναι ο μηδενισμός των ατυχημάτων και η εξειδίκευση του προσωπικού σε νέα αντικείμενα και μεθόδους κατάρτισης και επανακατάρτισης του σε νέα υλικά και εργασίες που θα προκύψουν από το επιχειρείν στις καινούργιες συνθήκες (ΑΠΕ, SCADA, GIS, ΤΗΛΕΜΕΤΡΗΣΗ).
Επίσης οφείλει η Διοίκηση να ξεκαθαρίσει τη πολιτική απασχόληση της Εταιρείας με τους εργολάβους.
Είχαμε ήδη επισημάνει σε πρώην Γενικούς Διευθυντές Διανομής ότι η παραχώρηση των μελετών για μεγάλο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει κενά στους τομείς των Περιοχών και χάσιμο της τεχνογνωσίας όπως επίσης και των εργασιών που αφορούν στις μετρητικές διατάξεις.
Είναι εργασίες στρατηγικής σημασίας και πρέπει τα αντικείμενα αυτά να επιστρέψουν σταδιακά σε δικά μας συνεργεία.
Παρατηρούνται επίσης ελλείψεις σε υλικά για μεγάλο χρονικό διάστημα (στύλοι, μετρητές, καλώδια Μ/Σ).
 Θα πρέπει σύντομα να λυθούν οι αρρυθμίες αυτές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον προγραμματισμό για την καλύτερη λειτουργία των μονάδων.      
Λέγεται ότι η πραγματική περιουσία μιας Επιχείρησης είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Δυστυχώς στην Ελλάδα από τους λίγους Θύλακες τεχνογνωσίας που έχουν απομείνει είναι η ΔΕΗ Α.Ε και το προσωπικό της.
Την περιουσία μας αυτή οφείλουμε να μην τη διασκορπίσουμε αλλά να τη διαφυλάξουμε.