Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Προσφυγές βιομηχανιών σε ΡΑΕ για τις αυξήσεις της ΔΕΗ


Στη ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αίτημα την επιβολή προσωρινού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας και στη μέση τάση, άρχισαν να προσφεύγουν μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, μην αντέχοντας πλέον τις υψηλές χρεώσεις που επέβαλε μονομερώς η ΔΕΗ την 1η Φεβρουαρίου του 2012.
Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν και οι νέες ανατιμήσεις του 2013, όπως και το τέλος για αγορά ρύπων, για το οποίο μιλά η ΔΕΗ σε επιστολή της, με αποτέλεσμα το περιβάλλον για τη μεταποιητική βιομηχανία να γίνεται άκρως αντιανταγωνιστικό και εχθρικό.

Το πρόβλημα είναι γνωστό, και μέχρι στιγμής η ΡΑΕ έχει εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες καλεί τη ΔΕΗ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της για τη διαμόρφωση τιμολογίου προσαρμοσμένου στο καταναλωτικό προφίλ τους, ή εναλλακτικά να διαμορφώσει 3 τύπους τιμολογίων, τα οποία θα ομαδοποιούν κατηγορίες μεγάλων καταναλωτών.

Ωστόσο μέχρι στιγμής τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει, ενώ οι βιομηχανικοί καταναλωτές, τόσο στη μέση, όσο και στην υψηλή τάση, βλέπουν το ενεργειακό τους κόστος να αυξάνει, λόγω των χρεώσεων που επιβάλλει η ΔΕΗ, ενώ η παραγωγή τους είναι μειωμένη εξαιτίας της κρίσης.

Από όσο γνωρίζει το euro2day, ήδη μεγάλος εξαγωγικός όμιλος παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων αρνείται να καταβάλλει στη ΔΕΗ τις υπερβάλλουσες χρεώσεις, έως ότου η τελευταία προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση τιμολογίων.

Επίσης άλλες εταιρείες έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια, ζητώντας την...

επιστροφή των τελών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες χρεώθηκαν παρανόμως, μετά τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ.
Τέλος, άλλες εταιρείες στη μέση τάση έχουν καταθέσει στη ΡΑΕ ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την επιβολή προσωρινού τιμολογίου αντίστοιχου αυτού που εφαρμόζεται και στην υψηλή τάση, πλέον μίας προσαύξησης για τις απώλειες φορτίου. Και αυτό έως ότου από τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ προκύψει ένα εξατομικευμένο τιμολόγιο προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του ενεργειακού προφίλ της βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνουν στο euro2day άμεσα ενδιαφερόμενοι, το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο επιβαρύνονται οι βιομηχανίες, είναι αποτέλεσμα των χρεώσεων ισχύος που επιβάλλει η ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρέωση ισχύος για μία βιομηχανία ανήλθε σε 174% (από 2,65 ευρώ ανά kw σε 7,25 ευρώ) για τους 8 χειμερινούς μήνες, και κατά 20% τους 4 καλοκαιρινούς (από 6,06 σε 7,25 ευρώ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βιομηχανίες να αδυνατούν να λειτουργήσουν το σύνολο του εξοπλισμού τους όταν το απαιτεί μία συγκεκριμένη παραγγελία. Και αυτό επειδή η αύξηση της ζήτησης ισχύος, έστω και για μία ώρα το μήνα, θα επιβαρύνει με την υψηλή χρέωση της συνολική κατανάλωση του μήνα.

Ως αποτέλεσμα υπάρχουν βιομηχανίες κυρίως εξαγωγικές που λόγω των υψηλών χρεώσεων της ΔΕΗ, χάνουν κάθε δυνατότητα ευελιξίας να ρυθμίζουν την παραγωγή τους μέσα στο μήνα, ανάλογα με την ζήτηση της αγοράς λόγω της αύξησης της "Χρεωστέας Ζήτησης", η οποία λειτουργεί ως πρόστιμο.

 
Μιχάλης Καϊταντζίδης
(euro2day.gr)