Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΕΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ: Η ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ένα προαναγγελθέν έγκλημα εις βάρος της ΔΕΗ συντελέστηκε την Παρασκευή 31-1-2014 με την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της Επιχείρησης, η οποία είχε ως «κυρίως πιάτο» το ακανθώδεις ζήτημα του καθορισμού της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.
Με παρέμβαση του Βασικού Μετόχου (Υπουργείο Οικονομικών) η Γ.Σ. αναβλήθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου, με πρόσχημα οι δύο πλευρές (ΔΕΗ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ) να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η κυβέρνηση υπέκυψε στα κελεύσματα της Ένωσης Βιομηχανικών καταναλωτών και οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. κ. Στουρνάρας και Μανιάτης « πετούν τη μπάλα στην εξέδρα», προσφέροντας χρόνο και ευελιξία κινήσεων στους εκπροσώπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Βιομηχανίες οι οποίες εμφανίζονται να …..κόπτονται για τα «λουκέτα» που έρχονται στον κλάδο της ενέργειας εξαιτίας, κατά τη γνώμη τους και κατά την άποψη των φίλα προσκείμενων Μ.Μ.Ε., της ανάλγητης ΔΕΗ.
Ως ΕΤΕ Ομίλου ΔΕΗ πιστεύουμε ότι η αναβολή είναι στημένο παιχνίδι σε βάρος της ΔΕΗ γιατί γίνεται μόνο και μόνο να δοθεί και άλλος χρόνος (επειδή δεν προλάβαινε) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να παρέμβει αγνοώντας όλα τα επιχειρήματα της ΔΕΗ υπέρ της Α.τ.Ε. αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να πουλάει επί ζημία στην Α.τ.Ε. στα 36,6€ τη Mwh όταν το μέσο κόστος λιγνίτη ανέρχεται στα 59,14€ τη Mwh, τιμή η οποία πέφτει στα 56,18€ τη Mwh μετά την έκπτωση στους μεγάλους πελάτες.
Όσον αφορά το κόστος ενέργειας στις βιομηχανίες χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποίησε η Κομισιόν είναι αποκαλυπτικά και διαψεύδουν τις αποφάσεις της ΡΑΕ και την Διαιτησίας.
Η μέση τελική τιμή (συμπεριλαμβάνοντας φόροι, τέλη δικτύου κ.α.) στις χαλυβουργίες κυμαίνεται στα 71,4€ τη Mwh και η χαμηλότερη τιμή είναι στα 46,5€ τη Mwh.
Η επιβολή του Βασικού Μετόχου (ΥΠΟΙΚ) τιμής Kwh εις βάρος της ΔΕΗ, θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα τον οριστικό θάνατο της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Πως γίνεται κάθε φορά η Πολιτεία και η ΡΑΕ να καθορίζουν ευνοϊκό τιμολόγιο για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ;
Πως είναι δυνατόν να εμπιστευόμαστε τη ΡΑΕ, όταν είναι γνωστό ότι όλες οι αποφάσεις της είναι εις βάρος της ΔΕΗ και μόνο ανεξάρτητη δεν δείχνει να είναι;
Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του και όχι να το κρύβουν κάτω από το χαλί και εις βάρος της ΔΕΗ.
Για αυτό το λόγο χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας για την άρση των στρεβλώσεων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία φορτώνουν στους φορολογούμενους πολίτες.
Ως πότε οι κυβερνήσεις θα υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος του φτωχού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος τον έστειλε στη Βουλή για να τον υπηρετεί και όχι να τον εξαπατεί.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ –ΚΗΕ