Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ακόμα μεγαλύτερα τα «φέσια» των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ

Επιτείνεται, αντί να αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία για του Ιανουάριο, το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές, φαινόμενο που θεωρείται ότι σχετίζεται και με τη «χαλαρότητα» που δημιούργησε η προεκλογική περίοδος, αλλά και η ανάληψη της κυβέρνησης από μια φιλολαϊκή κυβέρνηση.
Ειδικότερα, μέσα στον Ιανουάριο οι ανεξόφλητες οφειλές από νοικοκυριά, μικρές και πολύ μικρές αλλά και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 38 εκατ. ευρώ. 
 
Από το συνολικό.. ποσό των 38 εκατ. ευρώ ανείσπρακτων οφειλών τον Ιανουάριο τα 20 εκατ. προέρχονται από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις) και τα 18 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση (μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις), κατηγορίες που φαίνεται ότι επένδυσαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις για παροχές και ρυθμίσεις. Ετσι, οι ανεξόφλητες οφειλές της χαμηλής τάσης από 1,327 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 ανήλθαν σε 1,347 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και της μέσης τάσης από τα 259,2 εκατ. ευρώ σε 277,2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ ωστόσο δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο και παραμένουν στο αστρονομικό ποσό των 2 δισ. ευρώ περίπου και αυτό γιατί η υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) κατέβαλλε μέσα στον Ιανουάριο ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από προηγούμενες ανεξόφλητες οφειλές, περιορίζοντας τις συνολικές οφειλές της από τα 405 εκατ. ευρώ στα 375 εκατ. ευρώ. 
Στα 175 εκατ. ευρώ ανέρχονται  οι  ανεξόφλητες οφειλές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις επικρατούσες εκτιμήσεις, το πρόβλημα της ανεισπραξιμότητας θα επιδεινωθεί μετά τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι εκτιμήσεις αυτές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη ΔΕΗ είναι ένα ευρύτερο κλίμα «ακαταδίωκτου» που θα δημιουργηθεί λόγω του συγκεκριμένου μέτρου, κλίμα που πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέο φούντωμα της ανεισπραξιμότητας στους λογαριασμούς της ρεύματος. Αξίζει να υπομνησθεί ότι αντίστοιχη τάση παρατηρήθηκε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε τις αποκοπές ρεύματος λόγω μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ.
 
Με δεδομένο ότι το ταμειακό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ και το οποίο απειλεί όχι μόνον την επιχείρηση με κατάρρευση και το επενδυτικό της πρόγραμμα με ακύρωση, αλλά και το σύνολο της ενεργειακής αγοράς με ασφυξία, είναι σαφές γιατί το μέτρο του δωρεάν ρεύματος θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα «υπό κρίση».
 http://energypress.gr/news/akoma-megalytera-ta-fesia-ton-katanaloton-pros-ti-dei