Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Στέφανος Κουνούκλας: Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο

(Απόσπασμα από την ομιλία του Γεν. Γραμματέα ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΝΟΥΚΛΑ, στο 56ο Συμβούλιο της ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ)

Η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς τραγική. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να παρασύρει όλη τη χώρα.
Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ από βασικό ενεργειακό πυλώνα ανάπτυξης  της ελληνικής οικονομίας σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο.
Στην παρούσα φάση τα προβλήματα της ΔΕΗ κινούνται σε έξι άξονες:
Ανείσπρακτες οφειλές.
Έλλειψη ρευστότητας.
Απώλεια μεριδίων αγοράς.
Έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πιστοληπτική ασφυξία.
Απουσία στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου για την αντιμετώπιση όλων των
παραπάνω και την διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας της Εταιρίας.


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στέφανος Κουνούκλας τόνισε ότι:
 Μετά την ψήφιση του νόμου 4533/18, όπου προβλέπεται όλος ο σχεδιασμός ξεπουλήματος των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, η Διοίκηση της
Επιχείρησης προχώρησε στη σύσταση δυο νέων θυγατρικών εταιρειών: τη
Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.& τη Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.
Σχεδόν το σύνολο του προσωπικού μεταφέρθηκε στις δυο θυγατρικές , αλλά τα σχέδια της κυβέρνησης άλλαξαν
μπροστά στον κίνδυνο να μην πωληθούν οι μονάδες και αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό των δυο θυγατρικών μέσω μετακίνησής τους στη ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ και με προγράμματα εθελούσιας  εξόδου.

Το εναπομείναν προσωπικό δεν θα επιστρέψει ποτέ στη ΔΕΗ, ασχέτως της τελικής κατάληξης του διαγωνισμού πώλησης, γιατί η νομική υπόσταση
των θυγατρικών θα παραμείνει η ίδια, με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα.
Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, με τη Διοίκηση της ΔΕΗ να δίνει γη και ύδωρ στους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να τις αγοράσουν, όπως συνέβη  τελευταία με την παραλίγο σκανδαλώδης απόφαση του  Δ.Σ. της ΔΕΗ, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή μετά από παρέμβαση της DGCOMP, η οποία θεώρησε ασύμβατες και προνομιακές τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις υπέρ των
δυνητικών επενδυτών, με αποτέλεσμα το απευκταίο αυτό σχέδιο να μείνει στα χαρτιά.
Αν αποτύχει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων τότε  θα επιτευχθεί ο στόχος των ιδιωτικών συμφερόντων που είναι η ταυτόχρονη πώληση και των υδροηλεκτρικών σταθμών,γιατί αυτό έχει υπογράψει η κυβέρνηση,  μόνο που τότε πιθανόν να μην έχει την ευθύνη της διαχείρισης του όλου φλέγον θέματος, τουλάχιστον τότε θα αγωνίζεται για να αντιπαλεύεται τον ίδιο της
τον εαυτό.
Αυτό αποδεικνύει πως αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες και οι διοικούντες την επιχείρηση, όταν μάλιστα ως αντιπολιτευόμενοι διακήρυσσαν τον Δημόσιο χαρακτήρα της και για αυτόν αγωνιζόταν. Επικίνδυνες πολιτικές για τους εργαζόμενους και το Δημόσιο συμφέρον από επικίνδυνους ανθρώπους.  Γίνεται αντιληπτό ότι αν ολοκληρωθεί  το ξεπούλημα των μονάδων, όπου η
κυβέρνηση το ονομάζει αποεπένδυση, θα επιφέρει  δυσμενείς εξελίξεις στο
προσωπικό, όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, παρόλο τα αναχώματα που επέβαλε το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ με την
υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γεν Γραμματέας της ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ τόνισε ότι:
Ως Ένωση Τεχνικών διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή των παρακάτω:
Συγκρότηση επιτροπών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Επανασυγκρότηση του Συντονιστικού Οργάνου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΣΟΥ & ΑΕ) με την κατάλληλη σύνθεση μελών, ώστε να εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα όλων των δραστηριοτήτων της
Επιχείρησης.
Να καταγράφονται τα «παρ’ ολίγον» ατυχήματα, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα που θα προλάβουν ένα σοβαρότερο ατύχημα.
Να υπάρχει πιστοποίηση των Ανυψωτικών Μηχανημάτων και του Εξοπλισμού υπό πίεση. Αυτό αποτελεί νομική υποχρέωση της Επιχείρησης και μπορεί να πραγματοποιείται είτε από τον τομέα πιστοποίησης του ΚΔΕΠ είτε από άλλο φορέα πιστοποίησης διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι από  τις σημαντικότερες  παραμέτρους
που εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία είναι η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στις οδηγίες 14 και 15 της  ΓΔ/Δ όπως αυτές αποτυπώνονται στο τρίπτυχο «ΑΠΟΜΟΝΩΝΩ –ΔΟΚΙΜΑΖΩ –ΓΕΙΩΝΩ» και ιδιαίτερα:
Η ορθή εγκατάστασητων γειώσεων προστασίας και εργασίας, ο απαραίτητος αριθμός τους και η σωστή τοποθέτηση τους.
Η ορθή έκδοση αδειών εργασίας.

Η χρήση από τους εργαζόμενους, των παρεχόμενων από την Επιχείρηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και ΜΟΠ.
Διεκδικούμε ακόμα:
Εφαρμογή της σωστής σύστασης των συνεργείων.
Ουσιαστική στήριξη των εργαζόμενων απέναντι στην
εργοδοτική αυθαιρεσία, είτε ανήκουν στο σωματείο μας είτε όχι, είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι είτε όχι. Εφαρμογή του καταστατικού μας, όχι στους τύπους αλλά στην ουσία.
Συχνές Γενικές Συνελεύσεις και  την καταγραφή των προβλημάτων
Απαίτηση για μέσα ατομικής προστασίας.
Κατάλληλο ρουχισμό, που προϋποθέτει προστασία έναντι φωτιάς, έναντι ψύχους και δεν  δυσχεραίνουν την κίνηση.  Υποδήματα εργασίας ανατομικά, αντιολισθητικά, ελαφριά με  προστασία για τάση και κτυπήματα.
Γάντια εργασίας κατάλληλα για την κάθε απαιτητική εργασία
Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οχημάτων.
Συντήρηση και καθαρισμό οχημάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα (αλλαγή ελαστικών, φρένων κλπ.).
Επιχείρηση χωρίς προσλήψεις δεν μπορεί να επιβιώσει.
Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι προτεραιότητα
όλων μας γιατί η ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη.
Κράτος, Εταιρεία και Εργαζόμενοι θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη σύμπνοια και συνέργεια για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το όφελος όλων.
Δεν είναι δυνατόν να θρηνούμε άλλα θύματα λόγω της  αδιαφορίας της διοίκησης και της έλλειψης των Μέσων Ατομικής Προστασίας.
Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και όλους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι: Αυτό που έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ είναι δυνατά σωματεία που πραγματικά να μπορούν να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν και να κερδίσουν συνάμα σε μια κοινή Ομοσπονδία, τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ., αδιαφορώντας πλήρως για τις καρέκλες του καθενός από εμάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση
άμεσα, μέσα από ένα οργανωτικό συνέδριο
της Ομοσπονδίας που να αφορά:
Τί ΔΕΗ θέλουμε και τί κάνουμε γι’ αυτό;
Τί Συνδικάτο θέλουμε;
Ακολουθώντας τις αλλαγές και τις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα
και οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρενέργεια, οφείλουμε να είμαστε άξιοι εκφραστές τους και όχι εκπρόσωποι της οποιασδήποτε Διοίκησης και Κυβέρνησης, πόσο δε μάλλον επιχειρηματικών συμφερόντων.
Το μέλλον της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι η συσπείρωση των σωματείων μελών της, και ΟΧΙ το Διοικητικό Συμβούλιο της.
Γι’ αυτό λοιπόν το σύνθημά μας είναι: Ισχυρή Ένωση Τεχνικών που θα εγγυάται κοινά εργασιακά δικαιώματα στον Όμιλο ΔΕΗ & ΑΔΜΗΕ.

 Η Ε.ΤΕ/ΔΕΗ έχει παρελθόν και παρόν, θα έχει και μέλλον. Η ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι και πρέπει να είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, προασπίζοντας την ενότητα και τη συνοχή του Συνδικαλιστικού Κινήματος.