Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Οι ισχυροί συμβολισμοί και οι προκλήσεις της επιλογής Στάσση για τη ΔΕΗ - Το προφίλ και τα μηνύματα

Χρήστος Στεφάνου





Νέος, πετυχημένος, με διεθνή θητεία και παραστάσεις αλλά και προσωπικότητα “ήπιας αποφασιστικότητας” χαρακτηρίζεται ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης μετά την σύγκληση της έκτακτης ΓΣ που θα επικυρώσει την επιλογή του.  Σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα οριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, περί τα μέσα έως τέλη Αυγούστου.  Το όνομα του Γ. Στάσση δεν ήταν από εκείνα που ακούστηκαν ή γράφτηκαν, γεγονός που δείχνει ότι λειτούργησαν τα στεγανά και δεν υπήρξαν διαρροές. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ισχυροί συμβολισμοί αλλά και τα προσόντα της διεθνούς εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης ενός από τα μεγαλύτερα γκρουπ ηλεκτρισμού της Ευρώπης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιλογή.

Ο κ. Στάσσης άλλωστε μπορεί να ξεκίνησε από τις ΑΠΕ ωστόσο μετά το κύμα αλλαγών στην Enel, όπου θέσεις ευθύνης ανέλαβαν στελέχη προερχόμενα από την πράσινη θυγατρική Enel Green Power, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρώην διευθύνοντα της EGP  που ανέλαβε διευθύνων στον όμιλο Enel F. Starace, βρέθηκε ο ίδιος επικεφαλής της “Ρουμανικής ΔΕΗ”. Αυτό συνέβη διότι μετά την ιδιωτικοποίηση και το μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού της Ρουμανίας, η Enel αναδείχθηκε σε νούμερο ένα παίκτη της Βαλκανικής χώρας. Σημειώνεται ότι και η Ρουμανία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα, με παλιές και μη αποδοτικές κοστοβόρες μονάδες άνθρακα που καλύπτουν το 18% των αναγκών του συστήματος, το οποίο όμως περιλαμβάνει πυρηνικά εργοστάσια αλλά και ισχυρή συνεισφορά υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ.  Τα asset της Enel στη Ρουμανία που διαχειριζόταν ο κ. Στάσσης, δεν αφορούσαν σε παραγωγή αλλά σε μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Προσέθεταν τζίρο 1,2 δις ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDA 230 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, η ιταλική εταιρεία εξετάζει την πώλησή τους. Στη Ρουμανία η Enel διαθέτει πλειοψηφικά μερίδια σε 3 εταιρείες διαχείρισης ηλεκτρικών δικτύων που καλύπτουν τις ανάγκες 3 εκατ. καταναλωτών.   

Προφίλ  
45άρης που αποχώρησε από την θέση του επικεφαλής χώρας στην Ελλάδα για να αναλάβει την ευθύνη της ευρύτερης περιοχής για την Enel Green Power ο κ. Στάσσης χαρακτηρίζεται από συνεργάτες και ανθρώπους της αγοράς ως ένα στέλεχος ικανό τόσο στην οικονομική διαχείριση, όσο και στην ανάπτυξη, τις εξαγορές και το μετασχηματισμό. Με ήπιο αλλά και αποφασιστικό προφίλ, είναι αγαπητός σε πρώην και νυν συνεργάτες του, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Αυτό παρατηρούν πηγές της αγοράς είναι θετικό καθώς για τη θέση της ΔΕΗ δεν επελέγη ένα στέλεχος που κλείνει την καριέρα του αλλά ένας δυναμικός νέος μάνατζερ με φιλοδοξίες στην καλύτερη και πιο παραγωγική ηλικία.   

Απομένει να φανεί εάν το μενταλιτέ του θα ταιριάξει με τη ΔΕΗ, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι ένα “μαγαζί” με ιδιαιτερότητες και δική της υπόσταση.  Ο νέος επικεφαλής θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα διάσωσης και βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, να προχωρήσει την εσωτερική αναδιάρθρωση για τη βελτίωση της λειτουργίας και των οικονομικών επιδόσεων και να ξεκινήσει το μετασχηματισμό με έμφαση στις ΑΠΕ, που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά. Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για την πώληση μεριδίου στα δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Η επιλογή του δείχνει τη σαφή προτίμηση - επιθυμία για ευρωπαϊκές εταιρείες…
 


energypress.gr