Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ομιλία του Γεν. Γραμματέα Στέφανου Κουνούκλα (στο 58 Γενικό Συμβούλιο ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ)

 


ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

Για την ανόρθωση της αξιοπιστίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος στον Όμιλο ΔΕΗ & ΑΔΜΗΕ


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στο 58ο Γενικό μας Συμβούλιο και χαίρομαι που είμαστε ξανά εδώ. Για άλλη μια φορά όλοι μαζί από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας δίνουμε δυναμικό παρόν στις διεργασίες του σωματείου μας για να συνομιλήσουμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο να προβληματιστούμε και να συναποφασίσουμε το μέλλον των εργαζομένων σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ καθώς και να δούμε τις προοπτικές που διαγράφονται για τις εταιρείες του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Είμαστε όλοι εδώ για να καταθέσουμε απόψεις και προτάσεις που στόχο θα έχουν να τεθούν οι βάσεις για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ διαδραματίζει πάντα καθοριστικό ρόλο και είναι παρούσα στα προβλήματα των συναδέλφων αφήνοντας το δικό της ιστορικό συνδικαλιστικό αποτύπωμα αγωνιζόμενη αποτελεσματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Η ιστορία του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας γράφεται πρωτίστως από τη συνδικαλιστική της δράση και έπειτα από τα Γενικά της Συμβούλια και τις Γενικές της Συνελεύσεις στα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και μαζί με τα εκλεγμένα μέλη της συν-διαμορφώνουν και συναποφασίζουν απόψεις και δράσεις δίνοντας μαθήματα δημοκρατίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Η προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων και της Τρόικας μας έδειξε με τον χειρότερο τρόπο πόσο εύκολα μπορούν να ανατραπούν οι κατακτήσεις ετών και πόσο ευάλωτο και ανέτοιμο ήταν το Σ/Κ να αντιμετωπίσει μία τέτοια μεγάλη αντεργατική επίθεση.

Αφήνοντας πίσω αυτήν την άσχημη περίοδο για τους εργαζόμενους και ερχόμενοι στο σήμερα που μας απασχολεί βρισκόμαστε σε μία περίοδο και σε μία συγκυρία που συντελούνται μεγάλες και επιδραστικές αλλαγέςστ  βιοτικό επίπεδο των πολιτών όλου του κόσμου.

Στα ήδη σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε αλλά και ακόμη προκαλεί η πανδημία, προστέθηκε η έκρηξη των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα στα καύσιμα και φυσικά η ακρίβεια των αγαθών.

Δυστυχώς και ενώ δεν συνήλθαμε καλά-καλά από τη λαίλαπα των μνημονίων, ξεκινά ένας νέος Γολγοθάς για τις ζωές όλων μας με τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας να είναι προ των πυλών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Ευρώπη.

Ο ενεργειακός τομέας και σε αυτή τη νέα επικίνδυνη οικονομική και γεωπολιτική πραγματικότητα αποτελεί το κέντρο βάρους για την οικονομία και τις κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα δε ο ενεργειακός τομέας συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντωνεγχώριων και δι εθνών.

Όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, έκλειναν το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τον ρόλο της ΔΕΗ.

Το κρατικό μονοπώλιο που λεγόταν ΔΕΗ δεν υφίσταται πλέον και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι απελευθερωμένη με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος και ενίοτε άνισος.

Παρόλα αυτά η ΔΕΗ κατάφερε να σταθεί όρθια αποδεικνύοντας. ότι είναι ο μοναδικός αξιόπιστος πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας της χώρας μας.

Σήμερα, όλα τα παραπάνω αμφισβητούνται μετά την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών,με τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο.

Τον μήνα Αύγουστο η τιμή της kwh έχει φτάσει στα 460 ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να πάει και τι θα επακολουθήσει τον χειμώνα.

Η τεράστια αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας άρχισε να εκτοξεύεται σιγά-σιγά μετά την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας απο τον Νοέμβριο του 2020 που είχε θεσμοθετήθη από την προηγουμένη κυβέρνηση με την ψήφιση των νόμων : 4425/16 και 4512/18

Η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με την υποχρεωτική πλέον μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% στην παραγωγή και στην προμήθεια με βάση το 3ο μνημόνιο το 2015.

Για την Ε.ΤΕ./ΔΕΗ η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία. Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμέςγια τα νοικοκυριά και τις παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας.

Να διασφαλισθεί ο κοινωνικός ρόλος της ΔΕΗ.

Να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός επί ίσης όρους.

Να προστατευθούν από την Πολιτεία όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εμείς, ως συνδικάτο προειδοποιούσαμε πάντα τις Διοικήσεις της ΔΕΗ και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ότι, η χώρα μας δεν πρέπει να εξαρτάται από εισαγόμενα καύσιμα όπως π.χ. το φυσικό αέριο γιατί δεν υπάρχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και να που δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Συνάδελφοι

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε όλοι την πορεία της ΔΕΗ από το χείλος του γκρεμού που βρισκόταν πριν 4 χρόνια και την προσπάθεια ανόρθωσης και ανάπτυξής της που γίνεται σήμερα.

Ανάπτυξη όμως δεν γίνεται χωρίς τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της που είναι τα Δίκτυα Διανομής και Μεταφοράς.

Καμία παραχώρηση μονοπωλιακής υπηρεσίας δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία και κανένα deal με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όποιο τίμημα κι αν έχει.

Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να είχε πάντα τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ όχι μόνο για λόγους που άπτονται των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά κυρίως για την ανάπτυξη της χώρας την κοινωνία και τον καταναλωτή.

Πολιτικές που απεμπολούν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης όπως έγινε με την μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο 34% για τη ΔΕΗ και την μετοχοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανό fund μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους .

Αρνητική εξέλιξη ήταν και η αλλαγή στο καθεστώς πρόσληψης νέων υπαλλήλων στον όμιλο ΔΕΗ και η Κατάργηση του ισχύοντος μειωμένου τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ καθώς αυτά επιβλήθηκαν δια νόμου (4643/19)και  το συνδικαλιστικό κίνημα και εργαζόμενοι μαζί δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφισή του.

Δεν φτάσαμε όμως τυχαία στο σημείο που βρίσκεται ο Όμιλος ΔΕΗ μια σειρά πολιτικών επιλογών και όχι μόνο μας οδήγησαν ως εδώ.

Συνοπτικά μόνο να θυμίσω τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις όπως ήταν:

  1. Η διάσπαση της ενιαίας ΔΕΗ το 2010 με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του συνδικάτου της εποχής εκείνης.

  1. Η απόπειρα πώλησης της μικρής ΔΕΗ το 2014 η οποία αποφευχθεί μετά τις μαζικές αντιδράσεις μας.

  1. Οι δημοπρασίες των ΝΟΜΕ, που στραγγάλισαν οικονομικά τη ΔΕΗ 900 εκατ. Ευρώ σε 3 χρόνια.

  2. Παραχωρήθηκε το 50% της Παραγωγής και της Προμήθειας ρεύματος στους ιδιώτες .....με το 3ο μνημόνιο το 2015.

  1. Συστάθηκε το Υπερταμείο για 99 χρόνια, .υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας μας και μεταφέρθηκε το 34% των μετοχών της ΔΕΗ.

  1. Με το νόμο 4533/18, συστάθηκαν δυο νέες θυγατρικές εταιρείες: η Μελίτη και η Μεγαλόπολη Ενεργειακή με σκοπό την πώληση τους σε ποσοστό 100%.

  1. Πωλήθηκε το 2017 ο ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους χωρίς η ΔΕΗ να εισπράξει τίποτε.

  2. Επιβλήθηκε το τέλος προμηθευτή που στοίχισε στην εταιρεία 535 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2018.

9. Κόστισαν τα ΑΔΙ 73 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

10. Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έλαβε και λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

11. Είχαμε «προστασία» των οικονομικά ισχυρών όταν 60.000 άνθρωποι που είναι πλούσιοι οφείλουν περίπου 800 εκατ. ευρώ

13. Ο ΔΕΔΔΗΕ έφτασε στα πρόθυρα της λειτουργικής παραλυσίας.

14. Έγινε απόπειρα διάσπασης του ΔΕΔΔΗΕ, Μεγάλη Τετάρτη του 2019, σε 5 εταιρείες για να πωληθεί εξολοκλήρου.

16. Δεν έγιναν προσλήψεις τακτικού προσωπικού, παρά μόνο 38 εναερίτες το 2018.

17. Είχαμε μείωση του Τροφείου και μειώσεις στα μεταβλητά των εργαζόμενων.

18. Η ΔΕΗ έφτασεν α έχει έλλειμμα 903,7 εκατ. ευρώ, χρήση έτους 2018.

19. Χάθηκε το 90% της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ.

Συνάδελφοι

Το Συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν πάλεψε, δίνοντας το δικό του αγώνα άλλες φορές τα κατάφερε κι άλλες όχι.

Το πιο επιβλαβές όλων ήταν η υπογραφή της ΣΣΕ το 2012 γιατί είχε μειώσεις μισθών αυτό έγινε από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικού κινήματος την εποχή εκείνη.

Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου το 2016 που αύξησε υπέρμετρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ειδικά για τους συναδέλφους πριν 1983.

Κατάφερε η Ομοσπονδία όμως να υπογράψουμε μια αξιοπρεπής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που δίνει πραγματικές αυξήσεις μετά από 12 χρόνια μιας και οι προηγούμενες συμβάσεις δεν περιείχαν αυξήσεις μισθών και άρει μερικές αδικίες των εργαζόμενων (επίδομα 5% σε όλους τους εναερίτες)  αύξηση του επιδόματος οδήγησης στα 5 ευρώ ημερησίως.

Πραγματοποιήθηκε η επιστροφή του απολεσθέντος ποσού (33%} των ειδικών επιδομάτων, και αναδρομικά από το 2019, όταν η προηγούμενη διοίκηση αρνούνταν αυτό το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.

Υπογράφηκε η συνεχής καταβολή του τροφείου με επαναφορά του στα 6 ευρώ καθώς και η συνέχιση της ιδιωτικής ασφαλιστικής περίθαλψης εις το διηνεκές.

Μην ξεχνάμε ότι αύξηση στους μισθούς μας είχαμε να δούμε από τη ΣΣΕ του 2008.

Πιέσαμε για την επιστροφή των Λιγνιτικών μονάδων που ήταν θυγατρικές να επιστρέψουν στον όμιλο ΔΕΗ. Όπως κι έγινε τον προηγούμενο Απρίλιο.

Μετά από πιέσεις μας η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε επίδομα 500 ευρώ σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στα νησιά έως και 2500 χιλιάδες κατοίκους και στα παραμεθόρια σε 3000 χιλ. κατοίκους.

Πετύχαμε μετά από πολλά χρόνια να γίνουν προσλήψεις στη ΔΕΗ και κυρίως στο ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 1350 την τελευταία διετία προσλήψεις που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Τόσα χρόνια πριν απαξίωσαν την επιχείρηση από προσωπικό συνειδήτα.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να καυτηριάζουμε και να αναγνωρίζουμε  τα λάθη του παρελθόντος για να μην επαναληφθούν από κανέναν στο μέλλον.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Όμιλο ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ σε μια νέα εποχήτην εποχή των μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων.

Λόγω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.  διοικήσεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να δώσουν μια νέα πνοή και προοπτική ανάπτυξης στον Όμιλο μα πάνω από όλα να εγγυηθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων νέων και παλαιών σε ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ και ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.

Για εμάς οι κόκκινες γραμμές υφίστανται όσο και αν μας πολεμούν τα συμφέροντα και αυτές ως Σ/Κ τις τηρούμε και αγωνιζόμαστε ώστε να εξακολουθούν να υπάρχουν.

Συγκεκριμένα:

Δεν μπορούμε ως εργαζόμενοι να αποδεχθούμε το απαράδεκτο μέτρο μονομερούς κατάργησης διατάξεων Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως αυτό έγινε με τον αφανισμό επί της ουσίας του εκπτωτικού τιμολογίου που είχαν οι εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης δεν μπορούμε να αποδεχθούμε εργαζόμενους δυο ταχυτήτων στην επιχείρηση.

Το νέο πρόγραμμα Απολιγνητοποίησης μας βρίσκει αντίθετουςγια εθνικούς και κο ινωνικούς λόγους.

Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης όπου θα φτωχοποιηθούν περαιτέρω και θα επέλθει οικονομικός μαρασμός.

Λέμε ΟΧΙ στον ξαφνικό θάνατο των Λιγνιτικών Μονάδων και της τοπικής κοινωνίας. Απαιτούμε μία ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.

Η ΔΕΗ μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της απελευθερωμένης πλέον αγοράς ενέργειας επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες  όπως: στην ηλεκτροκίνηση της τηλεπικοινωνίες .και φυσικά στον τομέα των ΑΠΕ  για να μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της.

Η Ένωση Τεχνικών έχει θέσεις και προτάσεις για το μέλλον της επιχείρησης και Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

Αλλαγή του μίγματος παραγωγής με συμμετοχή στις ΑΠΕ αλλά και σημαντική συμμετοχή του λιγνίτη.

Επέκταση στο εξωτερικό με στοχευμενες επενδύσεις.

Αξιοποίηση του Δικτύου Διανομής που είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ χωρίς βέβαια να το απεμπολήσει ποτέ.

Προστασία για τις ευπαθείς ομάδες και τους ευάλωτους καταναλωτές.

Για την ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ οι βασικές προτεραιότητες παραμένουν:

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις τακτικού προσωπικού.

Να σταματήσει ο πειραματισμός της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την τύχη των Πρακτορείων και Υποπρακτορείων.

Να αυξηθεί ο έλεγχος των   επάνδρωση συνεργείων.

Να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η προμήθεια και διανομή όλων των απαραίτητων Μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του ομίλου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και να λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των υλικών.

Να προσληφθούν χειριστές και οδηγοί για τα οχήματα του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μας οι προσλήψεις είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να σταθεί μια επιχείρηση όρθια για να έχει αναπτυξιακή δυναμική και καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.

Η ανυπαρξία προσλήψεων τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τυχαία.

Αφήνουμε όμως το παρελθόν και κοιτάζουμε το μέλλον. Οι προσλήψεις που γίνονται τα 2 τελευταία χρόνια είναι στη σωστή κατεύθυνση πάνω από 1340 σε ΔΕΗ και κυρίως στο ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν επαρκούν όμως...

Και στον ΑΔΜΗΕ έχουμε 800 εργαζόμενους με συμβάσεις έργου δηλαδή συναδέλφους που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκής ανάγκες εργασίας και θα πρέπει την επομένη ημέρα να ενταθούν στο τακτικό προσωπικό.

Οι υποσχέσεις των Διοικήσεων έίναι ότι θα συνεχίζονται να γίνονται στοχευόμενα προσλήψεις.

Εμείς ως εκπρόσωποι εργαζομένων απαιτούμε περισσότερες και γρηγορότερες προσλήψεις γιατί οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν.

Οι προσληφθέντες συνάδελφοι δεν γίνεται να έχουν άλλο εργασιακό καθεστώς από εμάς που εργαζόμαστε σήμερα.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό το ζήτημα να λυθεί εν όψει της μελέτης για την αναμόρφωση του μισθολογίου, όπως έχει συμφωνηθεί με την υπογραφή της τελευταίας ΣΣΕ,και της αναμόρφωσης του Κ.Κ.Π./ΔΕΗγια να έχουμε μία αξιοπρεπή διαβίωση και να σταματήσει το φαινόμενο της έλλειψης ενδιαφέροντος τεχνιτών στους διαγωνισμούς προσλήψεων.

Μισθολόγιο και ΚΚΠ προς όφελος όλων διαφορετικά δεν μπορούν αυτά να προχωρήσουν.

Τα προβλήματα που μας ταλανίζουν δεν σταματούν εδώ. Έρχονται και από το παρελθόν όπως είναι τα ΥΒΑΕτα οποία έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και ενώ έχουμε κερδίσει και τις δύο βαθμίδες της δικαιοσύνης η διοίκηση προχώρησε τη δικαστική διένεξη ως τον Άρειο Πάγο  όπου και εκδικάστηκε.

Αναμένεται η οριστική και τελεσίδικη απόφαση.

Όμως τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολλά και χρίζουν λύσεων. Ένα από αυτά είναι και η άρση των αδικιών που επέβαλε το προεδρικό διάταγμα 108/2013, και αφορά τις επαγγελματικές άδειες των ηλεκτρολόγων και την αντίστοιχη εξέλιξη των συναδέλφων μας.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και με τις διοικήσεις των εταιρειών, ώστε να αναγνωρισθεί δια νόμου η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου δικτύων διανομής και μεταφοράς με ότι αυτό σημαίνει για τους συναδέλφους ηλεκτρολόγους όσον αφορά την απόκτηση των αντίστοιχων αδειών και την επαγγελματική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Παράλληλα έγιναν επιτυχημένες προσπάθειες να αναβαθμισθούν οι σχολές εκπαίδευσης του ΔΕΔΔΗΕ και να μετασχηματισθούν σε ΙΕΚ για να μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια και πιστοποιήσεις στους τεχνίτες που θα εργάζονται στο Δίκτυο.

Μέλημα και προτεραιότητά μας είναι οι σχολές να λειτουργήσουν σε μία κατεύθυνση δια βίου μάθησης, παρέχοντας τίτλους σπουδών ισόβαθμους με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, προσπαθεί όχι μόνο να παράγει νέες πολιτικές αλλά και να καταπολεμήσει την τάση της πολιτικής απάθειας και της μειωμένης συμμετοχής των πολιτών στα συνδικαλιστικά δρώμενα.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης, ώστε τα στελέχη των εργατικών σωματείων να λειτουργούν αποτελεσματικά στο εθνικό και διεθνές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η απαξίωση του εργατικού κινήματος συνολικά, όπως ήταν φυσικό δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα συνδικάτα στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Η ουσία του θέματος δεν είναι ότι η απήχηση του άλλοτε κραταιού συνδικάτου βρίσκεται στο ναδίρ μέσα στην ίδια τη ΔΕΗ, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Η πιο βασική εξήγηση έχει να κάνει με τις συμπεριφορές, τις πρακτικές και τις συνδικαλιστικές αστοχίες από τις ποικιλώνυμες πλειοψηφίες - ηγεσίες.

Ηγεσίες που είχαν αποξενωθεί από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και είχαν αυτοπαγιδευθεί στην λογική της διατήρησης της καρέκλας.

Ο αγώνας που θα χρειαστεί για την ανάταξη αυτής της θλιβερής κατάστασης θα απαιτήσει χρόνο, επιστράτευση τεράστιας υπομονής, εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και αποφασιστικού σχεδίου δράσης, και προπάντων μια ριζικά διαφορετική συνδικαλιστική νοοτροπία.

Οφείλουμε σήμερα, ως το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που απασχολούν κάθε εργαζόμενο, αλλά και το μέλλον της Επιχείρησης που εργαζόμαστε.

Καλούμαστε να επικεντρωθούμε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν κάθε εργαζόμενο στην καθημερινότητα του, την ανάπτυξη, το περιβάλλον,την ανεργία, την κοινωνική αλληλεγγύη.

Καθήκον της Ε.ΤΕ./ΔΕΗ είναι να προγραμματίσει,. να προβλέψει, να συντονίσει, να ελέγξει, να καθοδηγήσει, να διαμορφώσει συνθήκες για ποιοτική ζωή και ευημερία, τόσο των εργαζομένων της Επιχείρησης, όσο και των Ελλήνων καταναλωτών.

Παράλληλα να δυναμώσουμε την φωνή μας και να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο ώστε να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

Για την ανόρθωση της αξιοπιστίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος στον Όμιλο ΔΕΗ & ΑΔΜΗΕ.

Για ενωτικό και μαζικό κίνημα.

Για την προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά όλοι εμείς και όλοι μαζί χρειαζόμαστε…



ΙΣΧΥΡΗ Ε.ΤΕ./ΔΕΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.


ΙΣΧΥΡΗ Ε.ΤΕ./ΔΕΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ