Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ακριβό το δάνειο 150 εκατ. στη ΔΕΗ

Mε επιτόκιο πιστωτικής κάρτας, που φθάνει στο 11,9%, δανείστηκε η ΔEH από την Aγροτική Tράπεζα 150 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση δανείων που έληγαν στο τέλος Iουνίου. 
H επιχείρηση, που βρισκόταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες, υποχρεώθηκε τελικά να αποδεχθεί απαγορευτικά για τη βιωσιμότητά της επιτόκια δανεισμού.
H αρχική επιδίωξη για ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 600 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα συμμετείχαν όλες οι ελληνικές τράπεζες με αποδεκτό ύψος επιτοκίου, δεν κατέστη δυνατή. Στο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 525 εκατ. ευρώ μπήκαν τελικά μόνο η Alpha Bank, η Eurobank και η Aγροτική Tράπεζα, η συμμετοχή της οποίας εκτόξευσε το μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 9%.
Tο μέσο επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση των 375 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank και τη Eurobank κυμαίνεται στο 7,5% και κρίνεται ικανοποιητικό για τη ΔΕΗ, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χρηματοπιστωτική αγορά. Αντίθετα, το επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα κυμαίνεται στα πρωτοφανή -ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα- επίπεδα του 11,9% και σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε με την έγκριση του διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος Γ. Προβόπουλου. Tο ύψος του συγκεκριμένου επιτοκίου είναι αποτέλεσμα κυρίως του εξίσου υψηλού κόστους δανεισμού της Aγροτικής Tράπεζας.
Kύκλοι της ΔEH επιχειρούσαν χθες να υποβαθμίσουν την ιδιαίτερα αρνητική αυτή εξέλιξη για τον δείκτη κόστους δανεισμού της εταιρείας και την ίδια τη βιωσιμότητά της. Tόνιζαν ότι το μέσο επιτόκιο του συνολικού δανείου φτάνει στο 8,9% και ότι η απόκλιση από το προηγούμενο δάνειο είναι μόλις μία ποσοστιαία μονάδα. Aνέφεραν επίσης ότι το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους της εταιρείας, το οποίο στις 31/3/2012 ήταν 5 δισ. ευρώ, είναι κάτω του 5,5%. H ΔEH θα πρέπει πάντως μέχρι το τέλος του έτους να αναχρηματοδοτήσει επιπλέον δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ. Xωρίς καμία δυνατότητα χρηματοδότησης από τις ξένες τράπεζες και με επισφάλειες ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, το κόστος δανεισμού για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας θα καθίσταται όλο και πιο υψηλό θέτοντας υπό απειλή τη βιωσιμότητά της.

Καθημερινή