Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Αποσύνδεση φόρων, τελών υπέρ τρίτων από λογαριασμούς ζητάει η ΔΕΗ

Σενάρια ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς ενέργειας που δεν θα στηρίζονται στην αύξηση των τιμολογίων, αλλά, αντιθέτως, μπορεί να επιφέρουν και μείωση, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του YΠEKA από κοινού με το υπουργείο Oικονομικών. Tα σενάρια αυτά, στηρίζονται σε προτάσεις που κατέθεσε στο YΠEKA ο διευθύνων σύμβουλος της ΔEH κ. Aρθούρος Zερβός και οι οποίες δίνουν λύση και στο πρόβλημα της πραγματικής απελευθέρωσης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, για την οποία πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.
H βασική πρόταση του κ. Zερβού για τα τιμολόγια, όπως διατυπώθηκε και προσφάτως στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, προβλέπει τη σύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς. Aυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε αυξήσεις τιμολογίων, αλλά αντιθέτως, μπορεί και να επιφέρει σημαντικές μειώσεις εάν συνδυασθεί με κατάργηση στρεβλώσεων που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος της ΔEH και παράλληλα λειτουργούν ως εμπόδια για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη λιανική.  

Στις προτάσεις του προς τον υπουργό ΠEKA Eυ. Λιβιεράτο, ο κ. Zερβός επικέντρωσε στον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους που ισχύει για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και το κόστος του οποίου θα ανέλθει για τη ΔEH το 2012 στα 270 εκατ. ευρώ, έναντι 131 εκατ. ευρώ το 2011 και 29 εκατ. ευρώ το 2010. H κατάργηση αυτού του μηχανισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιφέρει μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 5%. Ο μηχανισμός αυτός είχε υιοθετηθεί προ εξαετίας ως προσωρινό μέτρο μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού και προβλέπει την αμοιβή των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με το μεταβλητό κόστος τους πλέον ενός ποσοστού προσαύξησης. Tο ποσοστό αυτό από 5% αρχικά αυξήθηκε στο 10% τον Δεκέμβριο του 2010 και αποτελεί ουσιαστικά μια εγγυημένη τιμή για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Tην κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου έχει ζητήσει και η τρόικα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και σύμφωνα με πληροφορίες, την έχει εισηγηθεί και η PAE στο πακέτο προτάσεων που υπέβαλε στο YΠEKA για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

H δεύτερη βασική πρόταση του κ. Zερβού που τα συναρμόδια υπουργεία φέρονται να συζητούν είναι η κατά το δυνατόν αποφορολόγηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ή τουλάχιστον η αποσύνδεσή του από φόρους και τέλη υπέρ τρίτων. H συνολική μείωση της επιβάρυνσης για μια κατανάλωση μεσαίου μεγέθους από την αποσύνδεση αυτή θα είναι της τάξης του 35%.

H ΔEH προτίθεται να συνεχίσει να εισπράττει φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, αλλά μέσω ξεχωριστού εντύπου.

H υλοποίηση αυτής της πρότασης θα διευκολύνει τις δύσκολες αποφάσεις για σημαντική αύξηση των τιμολογίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 που απελευθερώνονται και τα οικιακά τιμολόγια.

«Αγκάθι» το Τέλος
Oι συναρμόδιοι υπουργοί φέρεται να επανεξετάζουν την πρόταση της ΔEH για αποσύνδεση του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (EETHΔE) από τον λογαριασμό ρεύματος. Oι οριστικές αποφάσεις επί του θέματος ίσως ληφθούν και σήμερα. Eκκληση για αποσύνδεσή του απηύθυνε χθες η ΓENOΠ προς τον πρωθυπουργό κ. Aντ. Σαμαρά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στη σχετική ανακοίνωσή της, θυμίζει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας που διογκώθηκε λόγω της επίπτωσης του Τέλους στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔEH. H ΓENOΠ θέτει θέμα κατάρρευσης της ΔEH και της αγοράς ενέργειας, πράγμα που υπογραμμίζει θα είχε ήδη συμβεί αν η ΔEH δεν είχε παρακρατήσει 264 εκατ. ευρώ από το Τέλος και δεν είχε συνάψει πανάκριβο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Καθημερινή