Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η ΔΕΗ και το "κράτος" των εργολάβων στα ορυχεία της

http://www.euro2day.gr/ 

Το ότι επικρατούν συνθήκες σκλαβοπάζαρου σε πολλές από τις
εργασίες που αναθέτει η ΔΕΗ σε εργολάβους, κυρίως στα ορυχεία, είναι γνωστό. Το ότι υπάρχει ανοχή αν όχι της διοίκησης της επιχείρησης, οπωσδήποτε όμως της υπαλληλικής ιεραρχίας στο φαινόμενο, δεν χρειάζεται να το πει κανείς. 
 Τα γεγονότα το αποδεικνύουν, καθώς δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί αυτό που κατέγραψε ο τοπικός τύπος της Πτολεμαΐδας. 
Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, μετά από καταγγελίες εργαζομένων σε εργολάβους που έχουν αναλάβει έργα στο ορυχείο Μαυροπηγής, μικτό κλιμάκιο του ΙΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας και του Εργατικού Κέντρου επιχείρησε να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο. Μόνο που τη μοναδική πρόσβαση στο ορυχείο, την είχε αποκλείσει μεγάλο μηχάνημα έργων του εργολάβου. Όταν τελικά κατόρθωσαν να φτάσουν στον «τόπο του εγκλήματος», δεν βρήκαν ψυχή. Μηχανήματα και οχήματα των εργολάβων βρισκόταν παρατημένα και οι χειριστές τους εξαφανισμένοι. Έτσι οι άνθρωποι του κλιμακίου, απευθύνθηκαν στον προϊστάμενο της ορυχείου ζητώντας από αυτόν τα στοιχεία των εργολάβων και των εργαζομένων, διαφορετικά θα επιβάλλουν κυρώσεις στην ίδια τη ΔΕΗ. Το πιο πιθανό είναι ότι τελικά οι εργολάβοι θα μείνουν στο απυρόβλητο και τις κυρώσεις θα τις πληρώσει η ΔΕΗ, που είναι η πιο εύκολη λύση για να κλείσει η υπόθεση και να συνεχιστεί το ίδιο, προσοδοφόρο για πολλούς, καθεστώς. 
 Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι στις «κακές» ιδιωτικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον στις σοβαρές, οι συμβάσεις ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους περιλαμβάνουν πολύ συγκεκριμένους όρους για τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τους απασχολούμενους, με ρήτρες παρακράτησης της αμοιβής κ.λπ. Στον «καλό» όμως δημόσιο τομέα, και η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι δημόσιος τομέας, όπως δείχνουν τα πράγματα, το «μπάτε σκύλοι αλέστε» είναι ο κανόνας και η τήρηση των νόμων η εξαίρεση.