Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τι λένε τα κόμματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση
για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ, την πώληση από τη ΔΕΗ του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή και την απόκτηση από το ελληνικό δημόσιο ποσοστού 34%, ώστε, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, περί συμμετοχής του δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες, να παρέχει την καταστατική μειοψηφία.
Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του.
Παπαγεωργίου: Αλλάζει ο τρόπος ιδιωτικοποίησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε για το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως «δεν μπορεί να αλλάζει κατά βούληση, όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης». Εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος ιδιωτικοποίησης (σ.σ. αρχικά ήταν σε δύο στάδια, το 51% και μετά από λίγο το υπόλοιπο ποσοστό), επειδή από τους συμβούλους της ΔΕΗ «θεωρήθηκε ότι η μέγιστη απόδοση όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες θα ήταν να γίνει σε μια φάση. Να μην έχει δύο φάσεις, διότι δεν έχει κανένα ακριβώς νόημα, τουλάχιστον στη σημερινή οικονομική συγκυρία, διεθνή επιχειρηματική συγκυρία στο χώρο της ενέργειας».
Αναφερόμενος στο ποσοστό του Δημοσίου ο Ασ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι «το 34% μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση μιας εταιρείας».
«Έχετε τη δέσμευση να μην εξασφαλίσετε στη μειοψηφία κανένα δικαίωμα και έχω εδώ τη διάταξη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, αλλά ο υφυπουργός επέμεινε: «το μνημόνιο έχει αντικατασταθεί και μιλώ για το συγκεκριμένο που αναφερθήκατε και πιστεύω ότι το ξέρετε, δεν είναι το τρέχον», είπε και επανέλαβε ότι «είναι απολύτως διασφαλισμένο πως το 34% θα ανήκει στο Κράτος υπό οποιασδήποτε συνθήκες». Για τα έσοδα από τον διαγωνισμό είπε ότι θα πάνε στη ΔΕΗ.
ΝΔ: Η ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο, προϋπόθεση για τη δημιουργία ανοικτής αγοράς
«Ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των δικτύων από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας που επελέγη για την ενεργειακή αγορά του ηλεκτρισμού εκπορεύεται από την Οδηγία και στοχεύει στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στο δίκτυο, προϋπόθεση απαραίτητη για τη δημιουργία ανοικτής αγοράς στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μουσουρούλης.
ΣΥΡΙΖΑ: Το δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να ξεπουλιέται
«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εκχωρήσετε στους ιδιώτες το δίκτυο μεταφοράς που συνδέεται με ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια αγαθά που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος και πρόσθεσε: «για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αξία το τίμημα. Το δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να ξεπουλιέται».
«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των τοκογλύφων και της Κυβέρνησης να εκποιηθεί και να λεηλατηθεί η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Τονίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο ΑΔΜΗΕ «θα ξεπουληθεί με 420 - 450 εκατ.».
ΠΑΣΟΚ: Σοβαρό τεστ με πολλές παραμέτρους
«Αυτή η πρόταση του σχεδίου νόμου αποτελεί ένα πολύ σοβαρό τεστ για όλους μας και με πολλές παραμέτρους», σημείωσε ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόκας, προεξοφλώντας ότι για τους καταναλωτές «το όφελος που πρέπει να προκύψει έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό του συστήματος, που συνεπάγεται και μείωση κόστους στον τελικό χρήστη».
ΑΝΕΛ: Απαράδεκτη και σκανδαλώδης πράξη
«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μια απαράδεκτη και σκανδαλώδη πράξη απαξίωσης και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας», επεσήμανε η Ειδικής Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ρ. Μακρή.
Χρυσή Αυγή: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν μια καλή αυτοκριτική
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «καλύτερο θα ήταν να κάνουν μια καλή αυτοκριτική για τα λάθη και τα σφάλματα και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει», είπε ο Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος.
ΔΗΜΑΡ: Κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία και μπήκαν στο παιχνίδι
«Δυστυχώς, την επόμενη μέρα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, κάποιοι που, προφανώς, περίμεναν στην άκρη άδραξαν την ευκαιρία και μπήκαν στο παιχνίδι, ώστε να καταφέρουμε να πουλήσουμε και τα δίκτυα», εκτίμησε η Ειδική Αγορητής της ΔΗΜΑΡ Ν. Φούντα.
ΚΚΕ: Μακρόχρονη σχεδιασμένη πολιτική
Για «μακρόχρονη σχεδιασμένης πολιτικής που απελευθερώνει πλήρως την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας» έκανε λόγο ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης. «Υλοποιεί την Οδηγία 72/2009 της Ε.Ε. για την απελευθέρωσή της. Αφετηρία, όπως είναι γνωστό, ήταν το 1992, η Συνθήκη του Μάαστριχτ» πρόσθεσε.

(newsroom naftemporiki.gr)