Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του πράσινου τέλους που πληρώνουν
όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσοστό άνω του 30% ή περίπου 5 ευρώ, σε περίπου 20 ευρώ/Mwh, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ΡΑΕ, της οποίας η ολομέλειας συνεδρίασε χθες, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από το μικρότερο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών και κυρίως των αγροτικών. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ εκπρόσωποι άλλων φορέων Φ/Β προανήγγειλαν κατάθεση αγωγών στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για το «ψαλίδι» στις ταρίφες.
Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις της Κυριακής, το new deal, όπως ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει μεσοσταθμικό κούρεμα 28% για τα Φ/Β (έναντι σχεδόν 29,7% του αρχικού νομοσχεδίου), εκ του οποίων στα αγροτικά Φ/Β οριζόντιο κούρεμα 12%, για τα οικιακά Φ/Β μεσοσταθμική μείωση 20,4% και γύρω στο 32,5% για τις επαγγελματικές κατηγορίες Φ/Β, με τον συντελεστή απόδοσης να συγκλίνει στο 13,5%. Στα οικιακά Φ/Β η απόδοση τοποθετείται στο 19%.
Στις υπόλοιπες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η μείωση των εγγυημένων τιμών φθάνει σε περίπου 5,6% για τα αιολικά πάρκα, στο 4% για τα μικρά υδροηλεκτρικά και στο 5% για βιοαέριο/βιομάζα/αέριο ΧΥΤΑ. Μικρότερη ήταν η τελική μείωση και για τους σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπως και στα Φ/Β στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα.
Η μείωση των εγγυημένων τιμών έρχεται να αντικαταστήσει την έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2012 στον τζίρο των ΑΠΕ. Υπολογίζεται ότι η εισφορά είχε κόστος για τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας γύρω στα 410 εκατ. ευρώ/ετησίως, ενώ το «κούρεμα» μειώνει τα εγγυημένα τους έσοδα κατά 470 εκατ. ευρώ ετησίως. Το νομοσχέδιο προβλέπει και την εφάπαξ διαγραφή εσόδων περίπου 4 μηνών για το 2013 (με τη μορφή της επιστροφής), ποσό που αντιστοιχεί για τα Φ/Β γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι να εξαλειφθεί το συσσωρευμένο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που σήμερα, μαζί με το τρέχον, ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Εφάπαξ διαγραφή, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, προβλέπεται και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑΠΕ.
Ο νέος νόμος προβλέπει παράταση 7 ετών (αντί για 5) στα συμβόλαια πώλησης ενέργειας στο σύστημα.
Ξεχωριστό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου να διατηρούν την ιδιότητα του επιλέγοντος πελάτη και να μπορούν να προμηθεύονται αέριο απ' ευθείας από τη ΔΕΠΑ, ακόμα και όταν η κατανάλωσή τους έχει περιοριστεί κάτω των 100.000 Μwh, οπότε έχαναν την ιδιότητα του επιλέγοντος.
Εν τω μεταξύ από χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε και επίσημα τη ΡΑΕ για το «new deal», προκειμένου αναλόγως να αποφασιστεί το ύψος της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου η διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, λόγω μικρότερου «κουρέματος» είναι 77 εκατ. ευρώ.
Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2014.

Ημερησία