Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ & ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ

 ΓΙΑ ΤΗΝ “ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ” ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ
ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
 Στη  συνεδρίαση της Ολομέλειας Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. έθεσε σθεναρά ουσιαστικά ζητήματα θεσμικής λειτουργίας της Συνομοσπονδίας που διατρέχουν όλο το φάσμα των δράσεών της για την ενίσχυση της θέσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας, αλλά και τη γνήσια αντιπροσώπευσή του στις δομές άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Δυστυχώς, όμως, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ επέλεξε για μια ακόμη φορά το νοσηρό δρόμο των μηχανισμών υπονομεύοντας τις αποφάσεις των οργάνων της ΓΣΕΕ.

Αντί, λοιπόν, των προβλεπόμενων δημοκρατικών διαδικασιών, γίναμε μάρτυρες συμπεριφορών που παραπέμπουν σε καθεστωτικές αντιλήψεις, ανήθικες μεθοδεύσεις και φθηνές μηχανορραφίες.

Από αυτό το ρεσιτάλ πατερναλισμού και αυταρχισμού δεν γλίτωσε ούτε το εξαιρετικά κομβικό θέμα της ανάδειξης εκπροσώπων της ΓΣΕΕ στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, σε ένα φορέα μείζονος σημασίας για το σύνολο των εργαζομένων και ανέργων της χώρας.

Πάνω και πέρα από όλα, η παράταση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ αναφορικά με τον παράτυπο, παράνομο και καταχρηστικό διορισμό -και όχι εκλογή από τα αρμόδια όργανα της ΓΣΕΕ- Εργατικού Αντιπροέδρου στον νέο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ απειλεί την εύρυθμη λειτουργία ενός Οργανισμού που αφενός καλείται να υλοποιήσει κρίσιμα Προγράμματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, και αφετέρου διαχειρίζεται του πόρους από τις εισφορές των εργαζομένων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με αγωνία και υπευθυνότητα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΟΑΕΔ, καθώς και με γνώμονα την αυτονόητη -και εκ της νομολογίας προβλεπόμενη- θέση της για εκπροσώπηση των εργαζομένων μόνο από εν ενεργεία ή εν δυνάμει εργαζόμενους έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας με σχετικό εξώδικο έγγραφο.

Η εμμονή, άλλωστε, σε πρόσωπα και καταστάσεις που στερούνται θεσμικής -λόγω μη πραγματοποίησης αρχαιρεσιών- και φυσικής -λόγω συνταξιοδότησης- νομιμοποίησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Είναι θλιβερό, σε μια εποχή που η κοινωνία απαιτεί από το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα το “βήμα προς τα εμπρός”, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ να προσπαθεί συνειδητά να μας γυρίσει “πίσω” θεωρώντας τη ΓΣΕΕ ως “παραμάγαζό” της.

Είναι απαράδεκτο, την ώρα που διακυβεύονται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, κάποιοι να αγωνίζονται μόνο για να διατηρήσουν τα οφίτσια της παρέας τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΑΚΕ υπηρετώντας την αξιοπιστία και τη δημοκρατική λειτουργία της ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση “θεσμικών εκτροπών” που αποδυναμώνουν την παρέμβαση του Συνδικαλιστικού Κινήματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των εργαζομένων και ανέργων που έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να εκπροσωπούμε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.