Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Δεν θα αυξήσουμε το ρεύμα, δηλωνει η ΔΕΗ - Κάνει ...άλλους υπολογισμούς για τη συνεισφορά των ΑΠΕ στην ΟΤΣ

Τη ρητή δέσμευση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια της αναλαμβάνει η ΔΕΗ με ανακοίνωση της, στην οποία παράλληλα αμφισβητεί ευθέως τη μελέτη του ΑΠΘ, που είχε αποκαλύψει το energypress, για τη συνεισφορά των ΑΠΕ στη μείωση της Οριακής (χονδρικής) Τιμής Συστήματος κατά 6 ευρώ/MWh, αλλά και τα όσα προκύπτουν από αυτά που είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ο ΥΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, ότι δηλαδή η σχετική επιβάρυνση της Επιχείρισης από την χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαρισμού ΑΠΕ για το 2016 θα ανέλθει στα 34 εκατ. ευρώ.
Πάντως, κατά την ακρόαση των φορέων της αγοράς που είχε γίνει στην Επιτροπή Παραγωγής και
Εμπορίου της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γ.Ανδριώτης, είχε τονίσει ότι εφόσον δεν ληφθούν κάποια άλλα μέτρα τότε είναι σχεδόν αναπόφευκτη η μετακύλιση του κόστους απ' αυτή την επιβάρυνση στους καταναλωτές.
Επίσης, η ΔΕΗ επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ στους δικαιούχους. «μόνο αφού το εισπράξει», σημειώνοντας ότι είναι «ακατανόητο» να κάνει 36 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η είσπραξη του ΕΤΜΕΑΡ, την ίδια ώρα που υποχρεούται να το καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ εφάπαξ και προκαταβολικά.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:
«Με αφορμή δημοσιεύματα ότι δήθεν η ΔΕΗ θα μετακυλήσει στους πελάτες της την επιβάρυνσή της από τις διατάξεις του Νόμου για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, η Εταιρεία αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι πάντα δίπλα στον καθημερινό αγώνα των πελατών της, ανακοινώνει ότι σε ουδεμία αύξηση θα προβεί στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των τιμολογίων της.
2. Σε ό,τι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος για τις ΑΠΕ) υπογραμμίζεται ότι η τιμή του διαμορφώνεται από την Πολιτεία, και βέβαια δεν αφορά τη ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ σε συνάρτηση με τη συνεπεία της ενέργειας των ΑΠΕ, μείωση της οριακής τιμής του συστήματος, τα μεγέθη που αναφέρονται (π.χ. 6 ευρώ/ MWH) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμα με βάση τους υπολογισμούς της ΔΕΗ. Θεωρείται αυτονόητο ότι το τελικό μέγεθος που θα προκύψει με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, θα είναι προϊόν αντικειμενικής μελέτης και διαβούλευσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ΔΕΗ ως προμηθευτής καταβάλλει ήδη στους παραγωγούς των ΑΠΕ τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής και του μέσου μεταβλητού κόστους των θερμικών συμβατικών μονάδων παραγωγής.
3. Τέλος, και με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ που εισήγαγε ο νόμος, η ΔΕΗ επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ στους δικαιούχους μόνο αφού το εισπράξει. Στο σημείο αυτό προστίθεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διακανονισμός των 36 δόσεων. Είναι ακατανόητο η ΔΕΗ να κάνει 36 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η είσπραξη του ΕΤΜΕΑΡ, και να υποχρεούται να το καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ εφάπαξ και προκαταβολικά. Είναι απολύτως απαραίτητο τις όποιες δυσκολίες των πολιτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας συνολικά να μην τις επωμίζεται μόνον η ΔΕΗ.»


 http://energypress.gr/news/den-tha-ayxisoyme-reyma-dilonei-i-dei-kanei-alloys-ypologismoys-gia-ti-syneisfora-ton-ape-stin