Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ξεκινά το κυνήγι των οφειλών προς τη ΔΕΗ – Στο «οπλοστάσιο» της επιχείρησης και η διακοπή ηλεκτροδότησης


Ξεκινά το κυνήγι των οφειλών προς τη ΔΕΗ – Στο «οπλοστάσιο» της επιχείρησης και η διακοπή ηλεκτροδότησης
Νίκος Θεοδωρόπουλος
Από τις αρχές του νέου έτους η επιχείρηση σε συνεργασία με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την είσπραξη των οφειλών θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για να φέρουν στα ταμεία τα ποσά που χρωστούν οι κακοπληρωτές πελάτες
Ο κόμπος έφθασε στο χτένι με τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η διοίκηση της εταιρείας εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στην κοινοπραξία Fina City Corporation, επικεφαλής της οποίας είναι η εταιρεία Qualco, για την είσπραξη οφειλών που ξεπερνούν τα 2,5 δις. ευρώ.
Ωστόσο, η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί από το αν η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος προς τους οφειλέτες και κυρίως αν θα σταματήσει να παρέχει «ασυλία» στους καταναλωτές με οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις στη
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με βασικό ζητούμενο το πότε θα αποδώσει τα οφειλόμενα που προκύπτουν από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος που δεν πληρώνονται από τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ύψος των οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι – οι εταιρίες ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και οι Δήμοι – να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.  

Αλλαγή τακτικής προς τους κακοπληρωτές

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, οι επικεφαλής της ΔΕΗ θα κληθούν από τη ΡΑΕ να ορίσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών αυτών.
Έτσι, η ΔΕΗ από τις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να αλλάξει άρδην τακτική έναντι των κακοπληρωτών, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και την απειλή της διακοπής του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρία θα υποχρεωθεί να αλλάξει την εμπορική της πολιτική αναφορικά με την έκπτωση του 15% για τους συνεπείς καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της διακοπής του ρεύματος σταμάτησε να εφαρμόζεται επί της ουσίας τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα στο διάστημα αυτό να αυξηθούν κατακόρυφα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει το νομικό της οπλοστάσιο έναντι της ΔΕΗ, έτσι ώστε να επέλθει η ομαλότητα στην αγορά ενεργείας έναντι των εναλλακτικών παρόχων που σε αντίθεση με την κρατική επιχείρηση προχωρούν σε διακοπές ρεύματος στους πελάτες που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.


www.worldenergynews.gr