Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

 ΙΑ ΤΗ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
        

     Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΚΕ  Ε.ΤΕ Ομίλου ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα.

     Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ κρίνει ως αρνητική για την Πατρίδα μας τη συμφωνία των Πρεσπών, που ρυθμίζει διάφορα σοβαρά ζητήματα στις σχέσεις μας με τα Σκόπια.

     Είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι με τη συμφωνία, δίδεται το δικαίωμα της χρήσης το όρου «Μακεδονία», ενός καθαρά Ελληνικού όρου σε μία ξένη χώρα, σε έναν άλλο λαό. Το όνομα αυτό, όπως έχουμε διαπιστώσει ήδη, πριν προλάβει ακόμα να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές της συμφωνίας, αποτελεί το όχημα με το οποίο προωθούνται
αλυτρωτικά σχέδια, παραποίηση ιστορίας και οικειοποίηση ιστορικών συμβόλων, γεγονότων και προσώπων.

     Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι η χώρα μας, για πρώτη φορά αναγνωρίζει «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα στους κατοίκους του γειτονικού κράτους. Αν και κακώς είχαμε και σε διαπραγματεύσεις προηγούμενων ετών την αποδοχή μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, τώρα έχουμε για πρώτη φορά την αναγνώριση εθνότητας, που ουσιαστικά ακυρώνει στην πράξη τόσο το Erga Omnes όσο και την έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού. Λόγω της αναγνώρισης αυτής, δεν έχει απολύτως καμία πρακτική σημασία ο όρος με τον οποίο οι γείτονες δεσμεύονται να σέβονται την ελληνική ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε ξένο πολίτη ότι η μακεδονική ιστορία, τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα δεν ανήκουν στους κατοίκους του ψευδοκράτους που ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

     Οι αλλαγές σημάνσεων με τον όρο Μακεδονία έχουν ξεκινήσει αλλά όχι στο ψευδοκράτος των Σκοπίων αλλά στην χώρα μας. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετονομάστηκε σε αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης , οι σημάνσεις οινοτουρισμού «Οι δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας» μετατράπηκαν σε «Δρόμοι Βορείου Ελλάδος».

     Μήπως έχει προβλεφθεί ήδη από τον Όμιλο ΔΕΗ και την Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και η αλλαγή επωνυμίας της Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης σε Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος ή Νοτίου Μακεδονίας ;

     Είναι επίσης εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός, το οποίο έρχεται επίσης σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα, της αναγνώρισης στη γειτονική χώρα όχι απλώς του δικαιώματος να χρησιμοποιεί τον ελληνικότατο όρο της Μακεδονίας αλλά ενός ρόλου ρυθμιστικού! Με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εισάγει την λογική των ίσων αποστάσεων, η χώρα μας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» εάν προς αυτό αντιτίθενται οι εκπρόσωποι των Σκοπίων!

     Σε ό,τι αφορά τα θέματα επιχειρηματικότητας, είναι εξαιρετικά αρνητική η εν λόγω συμφωνία, τόσο για τις Ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για τον Όμιλο ΔΕΗ, που προσφάτως επένδυσε στην γείτονα χώρα, γιατί δεν επιβάλει στα δύο μέρη αντικειμενικά και ορθά μέτρα και σταθμά πάνω στη χρήση εμπορικών σημάτων, που εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία». Αφήνει τις ρυθμίσεις αυτές σε ασαφείς περιγραφές για δράση κοινών επιτροπών, οι οποίες όμως όταν συσταθούν και λειτουργήσουν, η χώρα μας δε θα έχει κανένα μέτρο πίεσης προς τους γείτονες, καθώς πολύ νωρίτερα θα τους έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Με βάση όλα τα ανωτέρω, η ΔΑΚΕ  Ε.ΤΕ Ομίλου ΔΕΗ Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση και όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας να πράξουν οτιδήποτε χρειαστεί ώστε η «Συμφωνία των Πρεσπών» να μην κυρωθεί και σε επόμενη διαπραγμάτευση να διορθωθεί, με γνώμονα την πραγματική ιστορία, έτσι όπως έχει καταγραφεί εδώ και 2300 χρόνια και είναι αναγνωρισμένη από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

     Τονίζουμε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας να σεβαστούν την επιθυμία και τις ευαισθησίες του Ελληνικού λαού.



ΓΙΑ ΤΗΝ

ΔΑΚΕ Ε.Τ.Ε ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΟΥΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                           ΜΑΝΙΚΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ