Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ομιλία Γεν. Γραμματέα ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΝΟΥΚΛΑ στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Μακεδονίας - Θράκης των ΤΔΕ/Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ - ΔΕΗ

 



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι….

Κ. Περιφερειάρχη, Διοικητικά στελέχη της επιχείρησης, αγαπητοί προσκεκλημένοι.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας σε αυτή την πρώτη Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του Σωματείου μας που διεξάγεται εδώ στη συμπρωτεύουσα.

Το Προεδρείο κι εγώ ως Γεν. Γραμματέας ευελπιστούμε να έχουμε μια  δημιουργική και παραγωγική συζήτηση μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών που θα προκύψουν ανάμεσα μας.

Είναι μαζί μας όλοι οι εκπρόσωποι τον ΤΔΕ από την Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης καθώς και οι εκπρόσωποι του ΑΗΣ  Κομοτηνής από τη ΔΕΗ όπως και οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ οι συνάδελφοι από την ΤΔΕ ΔΟΞΑΣ.

Ο νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας είναι επιβεβλημένος και προσαρμοσμένος στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα καταφέρνουμε να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί ώστε να καταγράψουμε προβλήματα, απόψεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν  να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα εργασιακά μας ζητήματα και την πορεία της Επιχείρησης έτσι όπως διαγράφεται στο νέο ενεργειακό τοπίο.

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω αφού κύριος σκοπός αυτής της συνάντησης μας είναι να σας ακούσουμε και να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς σας.

Ξεκινώντας θα αναφερθώ συνοπτικά στα τρέχοντα ζητήματα που μας απασχολούν έντονα αλλά και σε σημαντικές εξελίξεις και γεγονότα που έλαβαν χώρα  το προηγούμενο διάστημα.

Συνάδελφοι

Χτές το απόγευμα συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΕΗ και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας συγχρόνως με ανακοίνωση τους, το ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ γνωστοποίησαν ότι δεν θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι το ποσοστό του κράτους θα πέσει στο 34%. Η ΓΕΝΟΠ έχει καλέσει συμβούλιο την Τρίτη για να πάρει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω μετοχοποίηση. Δηλώνουμε λοιπόν ότι: Είμαστε εδώ και γνωρίζουμε πως δίνονται οι αγώνες

Τα τελευταία χρόνια, ζήσαμε όλοι την πορεία της ΔΕΗ από το χείλος του γκρεμού που βρισκόταν πριν 3 χρόνια και την προσπάθεια ανόρθωσης της το τελευταίο χρονικό διάστημα με επιτυχή αποτελέσματα προς το παρόν.

Όσα συνέβησαν στην ηλεκτρική ενέργεια στη χώρας μας αποδεικνύουν την αναγκαιότητα παραμονής της ΔΕΗ ως δεσπόζουσα στην αγορά ενέργειας και διατήρηση του ελέγχου των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) αποκλειστικά από το κράτος.

Καμία παραχώρηση μονοπωλιακής υπηρεσίας δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία και κανένα deal με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με όποιο τίμημα κι αν έχει.

Εμείς ως Σωματείο. Δεν πουλάμε και δεν διαπραγματευόμαστε καμία πώληση.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το χάρισμα του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους επί πινακίου φακής με μόλις 300 εκατ. ευρώ και το κυριότερο την παραχώρηση της Διοίκησης στον ιδιώτη εν αντιθέσει με αυτό που  συμβαίνει σήμερα με την παραχώρηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Όπου παραδίδεται μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με αυτό του ΑΔΜΗΕ χωρίς να παραχωρείται το μάνατζμεντ. 

Είναι αυτονόητο ότι καμία πώληση μετοχών οποιασδήποτε Εταιρείας του Ομίλου ΔΕΗ δεν μας βρίσκει σύμφωνους όπως και η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Αυτή τη στάση τηρούμε  και με την μετοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με την οποία το Σωματείο μας διαφωνεί και μέσω της ανακοίνωσης που δημοσιεύσαμε εξηγήσαμε τους λόγους.

Η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ δεν αποτελεί λύση και θεωρείται εσφαλμένη για τους εξής  λόγους, όπως:

• Τα Δίκτυα αποτελούν μονοπωλιακή δραστηριότητα με διασφαλισμένα κέρδη ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης, 250.000 χλμ. με τεράστια  ακίνητη  περιουσία και  μηχανολογικό  εξοπλισμό που δεν  αποτυπώθηκε ορθά, ποτέ και πουθενά.

• Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μόνος του οποιοδήποτε επενδυτικό Project.

• Η ΔΕΗ θα απωλέσει το βασικότερο περιουσιακό της στοιχείο απομειώνοντας την ικανότητα της σε κερδοφορία και σε ανταγωνιστικότητα με ότι σημαίνει αυτό όσον αφορά την «απομείωση της αξία της». Και τέλος δεν επιβάλλεται από καμία υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και από κανένα μνημόνιο.

Παράλληλα μπορεί το τίμημα πώλησης του 49% να ήταν μεγάλο και ικανοποιητικό για τα δεδομένα της αγοράς το συνδικάτο μας όπως συνέβη και με τις προηγούμενες αποκρατικοποιήσεις τις οποίες δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε ριζικά έδωσε  προτεραιότητα σε ζητήματα που θα προστατεύσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το συνδικάτο μας προσπάθησε και κατάφερε. Να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα μας που απορρέουν από ΣΣΕ του παρελθόντος.

 - Πετύχαμε να συνεχισθεί η μισθολογική μας εξέλιξη βάσει και της τελευταίας ΣΣΕ ώστε να έχουμε ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές σε μία περίοδο μακροχρόνιας  οικονομικής κρίσης.

Επίσης οφείλω να επισημάνω ότι στην τελευταία ΣΣΕ κατορθώσαμε να αρθούν μερικές αδικίες του παρελθόντος. Ειδικά για τους νέους συναδέλφους δόθηκαν ειδικά επιδόματα, επίδομα κολώνας, επίδομα οδήγησης, Ανθυγιεινό, κατ οίκον επιφυλακή, επικινδύνου εργασίας).

Ταυτόχρονα. Βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο και πιο δίκαιο μισθολόγιο και κανονισμό. Αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούμε να κερδίζουμε σε όλα τα επίπεδα και να βάζουμε στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.

Μην ξεχνάμε ότι αύξηση στους μισθούς μας είχαμε να δούμε από τη ΣΣΕ του 2008.

Επιπρόσθετα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το Συνδικάτο μετά από συνεχείς οχλήσεις προς την σημερινή κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρείας πέτυχε την πρόσληψη 770 ατόμων στο ΔΕΔΔΗΕ και 190 στη ΔΕΗ και έπεται συνέχεια.

Στον ΑΔΜΗΕ περιμένουμε άμεσα προσλήψεις προσωπικού και επιτέλους να σταματήσει η νέα μόδα με κάθε μορφή εργασιακής σχέσης. 

Να σημειώσουμε ότι προσλήψεις είχαν να γίνουν από το 2014 και πιο πριν από τον διαγωνισμό του 2008.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να βρουν εργασία τα νέα παιδιά και η Επιχείρηση να αντιμετωπίσει τις συνεχώς αυξημένες ανάγκες της με εξειδικευμένο προσωπικό.

Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί και είναι μεγάλης ηλικίας παρόλα αυτά δίνει τη μάχη του σε αντίξοες συνθήκες (πυρκαγιές, καύσωνας, πλημμύρες, χιόνια).

Αξίζει εδώ να σημειώσω πως με τις προσλήψεις θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί πιο στοχευμένα το διαφαινόμενο σχέδιο για κλείσιμο Περιοχών και Πρακτορείων του ΔΕΔΔΗΕ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η στελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ με νέο προσωπικό θα βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες του Διαχειριστή όπως είναι η αποκατάσταση βλαβών, η συντήρηση του δικτύου η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και η εξυπηρέτηση πελατών.

Ενώ την ίδια στιγμή ο ΔΕΔΔΗΕ καλείται να αξιοποιήσει πλέον και την ακίνητη περιουσία του κατασκευάζοντας νέα ιδιόκτητα κτίρια.

Συνάδελφοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που μας ταλανίζουν από το παρελθόν όπως τα ΥΒΑΕ τα οποία έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης όπως όλοι γνωρίζεται. Έχουμε κερδίσει και τις δύο βαθμίδες της δικαιοσύνης αλλά η διοίκηση θα συνεχίσει τη δικαστική διένεξη ως τον Άρειο Πάγο. Εμείς εδώ είμαστε να παρακολουθούμε το θέμα και την εξέλιξη του.

Σημαντικό πρόβλημα για όλο τον τεχνικό κόσμο είναι η απόκτηση των επαγγελματικών αδειών των ηλεκτρολόγων και ειδικά του εγκαταστάτη Α, λόγω του Προεδρικού Διατάγματος 108.

Εμείς δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουν αλλά τρέξαμε στα αρμόδια υπουργεία για την εξεύρεση λύσης που θα κάνει πιο ευνοϊκή και επιτρεπτή την εν λόγο άδεια.    Κάναμε προτάσεις και δώσαμε σχέδια ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και να αρθεί αυτή η αδικία.

Με αυτό τον τρόπο εάν ευοδωθούν οι προσδοκίες μας και ο αγώνας θα δημιουργήσουμε την ειδικότητα του Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η σχολές εκπαίδευσης του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να αναβαθμισθούν και να μετασχηματισθούν σε ΙΕΚ ώστε να μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια στους τεχνίτες που θα εργάζονται στο Δίκτυο καθώς και τους απαραίτητους τίτλους σπουδών ώστε  να επιλυθεί για τους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ σε συνάρτηση με την αναμενόμενη τροποποίηση  του προεδρικού διατάγματος που είναι το μεγάλο πρόβλημα  των Επαγγελματιών Αδειών.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Δεν πρέπει να μας φοβίζει τίποτα από όσα ακούγονται και σχεδιάζονται για τις Εταιρείες του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ αρκεί να πιστεύουμε όλοι στις δυνατότητές μας και να είμαστε ενωμένοι στο δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας.

Κλείνοντας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε και σε στη συνέχεια να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο.