Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η ΔΕΗ στα όρια του κραχ: Τι τρέχει με τα δάνεια και τη ρευστότητα της επιχείρησης



Πρόβλημα ρευστότητας, που γίνεται ακόμη πιο έντονο εξαιτίας της αδυναμίας για αναχρηματοδότηση του δανεισμού, αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να οδηγείται σε μέτρα «έκτακτης ανάγκης». Ήδη η εταιρεία δηλώνει αδυναμία να αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της προς το ΛΑΓΗΕ, επιτείνοντας το συνολικό πρόβλημα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εκτός από το δάνειο από το ταμείο Παρακαταθηκών προς το ΛΑΓΗΕ, να επιτρέψει στη ΔΕΗ να παρακρατήσει για διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών, μέρος των εσόδων του ΕΤΗΔΕ, προκειμένου να μην οδηγηθεί η εταιρεία σε κραχ.
Τα δάνεια
Με βάση τα επίσημα στοιχεία από τα αποτελέσματα του 2011 που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ο δανεισμός της εταιρείας κατά την περυσινή χρονιά αυξήθηκε κατά 482,4 εκατ. ευρώ εκτινάσσοντας τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας σε ιστορικό υψηλό από την ίδρυσή της, στα 4.702,7 εκατ. ευρώ.
Τα προβλήματα δε σταματούν μόνο στο χρέος ρεκόρ καθώς, με υψηλή μόχλευση η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η εταιρεία κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 350 εκατ. ευρώ επί συνόλου 700 εκατ. ευρώ δανείων που έληγαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συνολικά μέσα στο 2012 τα ώριμα δάνεια που καλείται η ΔΕΗ να αναχρηματοδοτήσει φτάνουν το 1,124 δις ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΗ έχει καταφέρει να ανανεώσει μόλις το 31% των συνολικών δανείων που λήγουν.
Σημειώνεται ότι εκτός από την αναχρηματοδότηση έχει ήδη ζητηθεί από τις τράπεζες να μειωθεί ο δανεισμός πάνω από 10% κατά 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η ανανέωση των ώριμων δανειακών υποχρεώσεων  θα γίνει με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου ύψους έως 960 εκατ. ευρώ με επικεφαλής την Alpha bank. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες (ελληνικές) τράπεζες έχουν απαντήσει καταρχήν θετικά ότι θα συμμετάσχουν στο κοινοπρακτικό, ωστόσο οι συνολικές εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, μεταθέτουν χρονικά τις οριστικές εξελίξεις και η διαδικασία παραμένει ανοιχτή.  Όσο για τα δάνεια που έληξαν στο πρώτο τρίμηνο αυτά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μεταφέρονται για τον Ιούνιο.
Ρευστότητα
Πέρα από τον πονοκέφαλο των δανείων, η ΔΕΗ πλήττεται όπως και το σύνολο της ενεργειακής αγοράς από το φαινόμενο «ντόμινο» έλλειψης ρευστότητας. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρείας τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης χρήσης ήταν μόλις 364,4 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 όταν ένα χρόνο πριν ήταν 620,4 εκατ. ευρώ.  
Το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη εντονότερο στους πρώτους μήνες του 2012, καθώς από 820 εκατ. ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν ξεπεράσει το 1,1 δις, φαινόμενο που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο περίφημο ΕΤΗΔΕ και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν προσφυγές φορολογουμένων κατά του «χαρατσιού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΗ προμήθεια δήλωσε αδυναμία και πληρώνει μόνο κατά το ήμισυ στο ΛΑΓΗΕ την ενέργεια που αγοράζει από το δίκτυο. Πρόκειται για το αποκορύφωμα του προβλήματος που αγγίζει ολόκληρη την αγορά ηλεκτρισμού και έχει δημιουργήσει αδιέξοδο σε όλη την αλυσίδα από το ΛΑΓΗΕ, τη ΔΕΗ μέχρι τους ανεξάρτητους παραγωγούς, τους παραγωγούς ΑΠΕ και τη ΔΕΠΑ. Ακόμη και οι εργολάβοι της ΔΕΗ έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καθυστερήσεις στις πληρωμές τους με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για βασικές λειτουργίες της επιχείρησης  όπως τα ορυχεία.
Δάνειο
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε το πρόβλημα στην αγορά να μη γίνει ανεξέλεγκτο. Έτσι εξετάζεται για τον μεν ΛΑΓΗΕ η χορήγηση δανείου, από το παρακαταθηκών ύψους 300-400 εκατ. ευρώ, για τη δε ΔΕΗ η παρακράτηση 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του ΕΤΗΔΕ, για διάστημα 3 έως 4 μηνών.
2011 όπως 2008
Το 2011 μπορεί ο συνολικός δανεισμός της ΔΕΗ να έφτασε σε ύψη ρεκόρ, όμως η χρονιά κατά την οποία η εταιρεία δανείστηκε περισσότερο ήταν το 2008. Την ίδια χρονιά η ΔΕΗ είχε και πάλι είχε καταγράψει υψηλές ζημιές 305,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της είχε αυξηθεί κατά 819,9 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 4.544,3 εκατ. ευρώ. Φέτος, θυμίζουμε, η χρονιά έκλεισε με 492,4 εκατ. ευρώ νέα δάνεια, και συνολικό δανεισμό στα 4.702,7 εκατ. ευρώ.