Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΔΕΗ-Silcio: «Μπλόκο» στο deal ετοιμάζει ο ΣΕΦ

Την νομική οδό, εξετάζει ο ΣΕΦ, θεωρώντας ότι δεν απαντήθηκαν από την ΔΕΗ οι αιτιάσεις του στα θέματα ανταγωνισμού που θα προκύψουν από ένα deal της με τη Silcio. Αποφασισμένος να προχωρήσει ο Ζερβός, ενόψει…εκλογών!

Προσηλωμένος στην υλοποίηση του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Silcio, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Αρθούρος Ζερβός, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί και το γεγονός ότι εντός των ημερών προκηρύσσονται εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το Euro2day.gr προβλέπει την απόκτηση ποσοστού 49% στα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών της Silcio και πρωτίστως την απόκτηση ίδιου ποσοστού από την ΔΕΗ σε εταιρεία λιανικής παροχής υπηρεσιών στο χώρο της ενέργειας η οποία θα αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων, με τη μέθοδο franchising ανά την ελληνική επικράτεια.
Παρά την ακραιφνώς στρατηγική σημασία αυτής της κίνησης που αν υλοποιηθεί θα δεσμεύσει μακροχρόνια τη ΔΕΗ μέσα σε ένα μικτό σχήμα με ιδιωτικό όμιλο στη λιανική αγορά ηλεκτρικού και όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά, ο κ. Ζερβός επέλεξε να προχωρήσει σε μνημόνιο με τον συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο, χωρίς να προηγηθεί κάποια ανοικτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να προσδιοριστούν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

Ιδίως όταν στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται αρκετές αλυσίδες που προσφέρουν υπηρεσίες utilities, ενώ η συνεργασία με τη Silcio θα γίνει για την ίδρυση από το μηδέν νέου δικτύου, και μάλιστα με «προίκα» το σήμα της ΔΕΗ. Εκτός από αυτά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ εμφανίζεται να προχωρά ολοταχώς για την υλοποίηση της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι διορίστηκε από μια κυβέρνηση η οποία έχει πάψει να υφίσταται και οσονούπω αναμένεται η προκήρυξη εκλογών.

Ωστόσο, πέραν της πολιτικής διάστασης αυτών των αποφάσεων του κ. Ζερβού, έχει προκύψει και σφοδρή αντίδραση από την αγορά φωτοβολταϊκών.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, πέραν των μεμονωμένων αντιδράσεων, υπήρξε επιστολή του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, στα μέσα Φεβρουαρίου, στην οποία εκφράζονταν ζωηρές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο deal, «δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ Α.Ε. στην αγορά πώλησης (σ.σ.: προμήθειας) ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του ταυτόχρονου ρόλου της ως Διαχειριστή Δικτύου».

Στην ίδια επιστολή ο ΣΕΦ τόνιζε ότι «έχει δεχτεί διαμαρτυρίες από πολλά μέλη του πουπλήττονται ευθέως από την τυχόν εφαρμογή της στρεβλής αυτής στρατηγικής, αλλά και ευρύτερα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των φωτοβολταϊκών».

Και κατέληγε με την προειδοποίηση ότι «πάγια επιδίωξη του ΣΕΦ είναι η με κάθε νόμιμο μέσο διατήρηση μιας υγιούς ανταγωνιστικά αγοράς και η a priori αντίθεσή του στη δημιουργία επιβλαβών συγκεντρώσεων σε αυτήν την εξελισσόμενη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας».

O κ. Ζερβός απήντησε στην επιστολή του ΣΕΦ στις αρχές Μαρτίου, με τρόπο όμως που ουδόλως κάλυψε τις αιτιάσεις του Συνδέσμου σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ και το cross –selling υπηρεσιών ενέργειας.

Πρόκειται για θέση η οποία καταγράφηκε επίσημα στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΦ, στα πλαίσια της οποίας αποφασίστηκε να ζητηθούν πλέον νομικές γνωματεύσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί εφεξής η αντίδραση του Συνδέσμου.

Τι απάντησε όμως ο κ. Ζερβός; Ότι στόχος της ΔΕΗ από την συγκεκριμένη στρατηγική συνεργασία δεν είναι πρωτίστως η είσοδος της ΔΕΗ ΑΕ, στην παραγωγή και εμπορία Φ/Β εξοπλισμού (παρότι προτίθεται να αποκτήσει το 49% στα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών της Silcio και να δημιουργήσει καταστήματα για την εμπορία και την εγκατάσταση τους) αλλά "κυρίως η εν γένει αναβάθμιση της καθημερινής της παρουσίας δίπλα στον πελάτη, διευρύνοντας και ενισχύοντας παράλληλα τα σημεία εξυπηρέτησης του"!

Κατά την απάντηση λοιπόν αυτή του κ. Ζερβού η ΔΕΗ ετοιμάζεται να αγοράσει εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών, από συγκεκριμένο όμιλο με τον οποίο θα στήσει και την αλυσίδα λιανικής, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ανοικτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από άλλους, «κυρίως» για να αυξήσει τα σημεία εξυπηρέτησης και να αναβαθμίσει την παρουσία της δίπλα στον πελάτη!

Πέραν αυτού ο κ. Ζερβός επανέλαβε τη διαχρονική προσήλωση της ΔΕΗ στις αρχές ανάπτυξης μιας υγιούς ανταγωνιστικής ενεργειακής αγοράς κ.λπ. ενώ ενημέρωσε ότι «ολοκληρώνεται στο αμέσως προσεχές διάστημα» ο νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Δικτύου της ΔΕΗ.

Με απλά λόγια, ούτε λέξη για την «ταμπακέρα» του «οne stop shop» που ετοιμάζεται όπου ο πελάτης της ΔΕΗ, εκτός από το να πληρώνει το λογαριασμό του, θα μπορεί να αγοράζει φωτοβολταϊκό, να κανονίζει την εγκατάσταση του και να ξεκινά την αδειοδοτική διαδικασία, για την οποία αρμόδια είναι η ΔΕΗ, όπως και για την σύνδεση του φωτοβολταϊκού στο δίκτυο της…ΔΕΗ.

από Euro2day. gr