Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Επίδομα διαμονής για όσους εργαζόμενους μετατίθενται εκτός Νομού, ζητά η ΓΕΝΟΠ…

Στην «απελευθέρωση» των μεταθέσεων και στην κατοχύρωση ενός επιδόματος διαμονής για όσους εργαζόμενους θα υποχρεούνται για υπηρεσιακούς λόγους να εγκαθίστανται εκτός του Νομού κατοικίας τους, εστιάζονται οι  διαπραγματεύσεις ΓΕΝΟΠ – διοίκησης για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.
Σημεία αποκλίσεων στο μισθολογικό σκέλος, που ήταν και το βασικό επί πολλούς μήνες αγκάθι μεταξύ των «Βορείων» (εργαζόμενων σε ορυχεία, μονάδες) και των «Νοτίων» (διοικητικών, τεχνικών) πλέον δεν υπάρχουν. 

Τον Ιανουάριο η διοίκηση προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, εξορθολογίζοντας τις αποκλίσεις στις περικοπές ανάμεσα στους μισθούς εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και σε διοικητικούς, με συνέπεια η μέση μείωση να κινείται στο 35% από τα επίπεδα της 31ης/12/2009, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το σωματείο του Βορρά, Σπάρτακος.

Έτσι, σημείο αιχμής στη συνάντησης της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ με τον πρόεδρο της ΔΕΗ α. Ζερβό θα είναι η αλλαγή στο καθεστώς μεταθετότητας, θέμα, που όπως και η δυνατότητα απολύσεων, έχει ανοίξει με το νέο μνημόνιο του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει με τις μεταθέσεις, είναι ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρει τη μετάθεσή του, καθώς ο κανονισμός προσωπικού της επιχείρησης προβλέπει συγκεκριμένο καθεστώς μεταθετότητας. Σήμερα, αν π.χ. διοριστεί κάποιος στη Κοζάνη δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη, παρά έχει τη δυνατότητα να παραμείνει εκεί, ακόμη και αν του ζητηθεί από τη διοίκηση. 

Το καθεστώς αυτό αλλάζει
Το πρόβλημα για τη ΓΕΝΟΠ, όπως έγραψε  το «Energypress» είναι ότι πλησιάζει η ημερομηνία (14 Μαϊου) κατά την οποία τελειώνει η μετενέργεια της παλαιάς συλλογικής σύμβασης, οπότε πρέπει πάση θυσία να έχει υπογραφεί η καινούργια. 
Και τούτο διότι, όπως αναφέρει το νέο μνημόνιο «συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν μετά το διάστημα αυτό δεν συναφθεί νέα συμφωνία, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό, ενώ τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας Συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών Συμβάσεων».

Επίσης το νέο μνημόνιο ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στις ΔΕΚΟ, αφού καταργούνται άρθρα των κανονισμών προσωπικού, και μετατρέπονται όλες οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. 

Συγκεκριμένα,
ο νόμος 4046/2012 (άρθρο 1, παράγραφος 6), ορίζει ότι από την ημερομηνία δημοσίευσής του, σε περίπτωση καταγγελίας των συμβάσεων, αυτές μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, καταργείται δηλαδή η «άτυπη» μονιμότητα που ίσχυε η ΔΕΗ, και ανοίγει επομένως ο δρόμος για απολύσεις
Επίσης προβλέπει ότι «καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται με νόμο ή με συμβάσεις εργασίας».