Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Αισθητικές παρεμβάσεις στα δίκτυα

Σταθερή επιδίωξη της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι η βελτίωση της αισθητικής των δικτύων.
Προτεραιότητα δίνεται στις υπογειώσεις των νέων δικτύων στις αστικές περιοχές (με κάθε ευκαιρία κατασκευής νέου δικτύου για ηλεκτροδοτήσεις ή μετατοπίσεις δικτύου ή ενισχύσεις - βελτιώσεις), ενώ είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης (υπογειώσεων) των υπαρχόντων εναερίων δικτύων διανομής σε πόλεις, παραδοσιακούς οικισμούς ή τουριστικά κέντρα.

Στην ίδια κατεύθυνση της μείωσης της περιβαλλοντικής όχλησης από τα δίκτυα, προχωρούμε επίσης στη χρήση φιλικότερων υλικών και την υιοθέτηση άλλων μέτρων, όπως η αντικατάσταση γυμνών εναέριων αγωγών από συνεστραμμένα καλώδια και η χρήση επίγειων συνεπτυγμένων (compact) Υ/Σ αντί εναέριων.
 
Προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού πλούτου της χώρας  
Σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. επεμβαίνει προστατευτικά στα δίκτυα που βρίσκονται σε τοποθεσίες όπου ζουν σπάνια είδη πουλιών.
Για την ασφαλή διέλευση και διαμονή των πελαργών, όπως και των άλλων αποδημητικών ειδών, στη χώρα μας, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προγραμματίζει και υλοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις στα δίκτυά της σε πλείστες περιοχές.
Συγκεκριμένα:
-
Τοποθετεί ειδικά μονωτικά καλύμματα στους αγωγούς των δικτύων σε περιοχές - περάσματα των πουλιών. Τέτοιες παρεμβάσεις έγιναν στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ ( Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων) και στο Σούνιο σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
-
Τοποθετεί ειδικές κατασκευές πάνω σε στύλους, κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, για να φτιάχνουν οι πελαργοί τις φωλιές τους χωρίς κίνδυνο.
Στην προστασία του φυσικού πλούτου συμβάλλουν και άλλες επιχειρησιακές δράσεις, όπως το κλάδεμα των δέντρων και ο καθαρισμός της παρεδάφιας βλάστησης των δικτύων, η τοποθέτηση συνεστραμμένων καλωδίων, η τοποθέτηση συνθετικών μονωτήρων για προστασία του δικτύου από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η τοποθέτηση διαχωριστήρων φάσεων σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους, όπως και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης αποβλήτων.