Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πιέζει για τις «μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις» στο ρεύμα η τρόικα

Πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στην αγορά ηλεκτρισμού άσκησε η τρόικα, στις επαφές που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, την περασμένη Δευτέρα. Στη συνάντηση που παραβρέθηκαν επίσης ο γ.γ. Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και ο γ.γ. Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι κ. Ματίας Μορς και Μπομπ Τράα ζήτησαν μέτρα αντιμετώπισης του δομικού προβλήματος της αγοράς ενέργειας που δημιουργεί ελλείμματα, δείχνοντας τις ΑΠΕ και νέο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές αλλά και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, θέτοντας θέμα μεγαλύτερων αυξήσεων. 
Οι εκπρόσωποι της τρόικας στάθηκαν και στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, ωστόσο το βάρος το έριξαν στην εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού. Πηγές του ΥΠΕΚΑ μεταφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς να αρνούνται τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο θέμα των ελλειμμάτων της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. 
Σε ό,τι αφορά την άμεση αντιμετώπιση των χρεών της αγοράς ηλεκτρισμού, η τρόικα ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς μέσω της εκταμίευσης του δανείου της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ. Το δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Συστήματος) και του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Συστήματος). 
Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπεται στο τέλος του έτους να κλείσει στα 670 εκατ. ευρώ και το 2014 στα 1.320 εκατ. ευρώ. Πέραν της ενίσχυσης μέσω του δανείου της ΔΕΗ η αγορά θα χρηματοδοτηθεί και με επιπλέον 77 εκατ. από την αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών λογαριασμού ρεύματος του Δημοσίου. 
Για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος ο υπουργός παρουσίασε τα μέτρα για περαιτέρω μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, που προωθούνται χωρίς να έχουν «κλειδώσει» ακόμα. Σε σχέση με τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά, το υπουργείο αναμένει τις τελικές προτάσεις των τραπεζών για το ύψος του «κουρέματος». Οι τράπεζες έχουν χορηγήσει συνολικά περί τα 2 δισ. δάνεια για φωτοβολταϊκά και η ανησυχία τους είναι μήπως μια μεγάλη και οριζόντια μείωση στις εγγυημένες τιμές τα μετατρέψει σε «κόκκινα». Προτείνουν κλιμακωτές μειώσεις με κριτήριο την περίοδο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού από το 2009 έως το 2013, το κόστος της επένδυσης, το ύψος της εγγυημένης τιμής που ίσχυε όταν συνδέθηκε με το σύστημα και τον χρόνο απόσβεσης. Το εύρος των μειώσεων προτείνεται να κυμαίνεται από 5% για φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν το 2009 και το κόστος κατασκευής ήταν υψηλό μέχρι και 30% για φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν το 2013 με χαμηλό κόστος κατασκευής. 
Η μείωση στις «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών θα συνδυασθούν και με επιμήκυνση των δανείων. Το υπουργείο προωθεί μάλιστα την «εθελοντική» συμμετοχή των επενδυτών στο «κούρεμα», προσφέροντας ως αντάλλαγμα και την επιμήκυνση της σύμβασης που έχουν υπογράψει με τον ΛΑΓΗΕ κατά τρία χρόνια. Τα μέτρα αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες για να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου. Η τρόικα ενημερώθηκε από τον κ. Παπαγεωργίου και για τις δύο επόμενες δόσεις αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που προβλέπει το Μνημόνιο μέχρι τον Ιούλιο του 2013 που θα απελευθερωθούν πλήρως. 
Οι κ. Μορς και Τράα φέρονται να συνέδεσαν το θέμα των τιμολογίων με τα ελλείμματα της αγοράς ηλεκτρισμού και ζήτησαν να εξαντληθούν τα περιθώρια για μεγάλες αυξήσεις, τόσο στην πρώτη δόση του Μαΐου όσο και στη δεύτερη του Ιουνίου. 
Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Η τρόικα είχε ήδη στα χέρια της από την περασμένη εβδομάδα το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» και την παραχώρησή της σε ιδιώτες και υπέβαλε τις παρατηρήσεις της πάνω σε αυτό. Πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι δεν εκφράστηκαν ουσιώδεις παρατηρήσεις. 
Το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ» περιλαμβάνει μονάδες με αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμων (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο) συνολικής ισχύος περίπου 1.900 MW, η οποία θα προσαυξηθεί στα 2.350 MW περίπου με τη συμμετοχή σε αυτή και της υπό σχεδιασμό λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα. 
Οι λιγνιτικές μονάδες που θα προσφερθούν στη «Μικρή ΔΕΗ» είναι η Μελίτη 1, από τις φυσικού αερίου αυτή της Κομοτηνής και από τις υρδοηλεκτρικές το συγκρότημα του Νέστου, συνολικής ισχύος περίπου 500 MW. Στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα περάσει και το ορυχείο του Αμυνταίου, καθώς και το ορυχείο της ΔΕΗ στη Βεύη. Σε αυτή θα περάσουν και οι 1.280 εργαζόμενοι στις προς πώληση μονάδες και ορυχεία, καθώς και 700 περίπου ακόμη από επιτελικές υπηρεσίες της επιχείρησης. Στη νέα εταιρεία θα δοθεί και η δυνατότητα απόκτησης ποσοστού μέχρι και 20% από τον τομέα της εμπορίας. 

 Καθημερινή