Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΔΑΚΕ:Η παράταξή μας επενδύοντας στις “λύσεις” και όχι στα “προβλήματα”



Με τη συγκρότηση των Οργάνων Διοίκησης της ΓΣΕΕ ολοκληρώνεται η εκλογικοαπολογιστική διαδικασία του 35ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας μας, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο δράσεων, διεκδικήσεων και αγώνων με στόχο την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα και την επαναφορά της εργασιακής δικαιοσύνης σε κάθε χώρο δουλειάς. 
Σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. αναδεικνύεται καθημερινά με τη στάση και τις παρεμβάσεις της ως η πλέον υπεύθυνη, μαχητική και αξιόπιστη συνδικαλιστική δύναμη. Η παράταξή μας επενδύοντας στις “λύσεις” και όχι στα “προβλήματα”, αποτελεί τον “πυλώνα” σταθερότητας και ενότητας των Συνδικάτων, τον “εγγυητή” της αναγκαίας αναδιοργάνωσης σε όλη την “πυραμίδα” του Εργατικού Κινήματος για την ενδυνάμωση της σχέσης του με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, τη διασφάλιση κεκτημένων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σταθερά και αταλάντευτα την ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη πορεία μας με ιδεολογική κατεύθυνση τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τη μόνη αξιόπιστη, ασφαλή και εφαρμόσιμη πολιτική πρόταση για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη και την αποδέσμευσή της από τα Μνημόνια. Αυτή η πορεία επιβραβεύτηκε και στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποστομώνοντας τις κάθε λογής “Κασσάνδρες”, τους “εμπνευστές” της πολυδιαφημιζόμενης από μικρή μερίδα του τύπου υποτιθέμενης “εσωστρέφειας” αλλά και την πλήρη απομόνωση εξωθεσμικών παραγόντων που το μόνο που επεδίωκαν ήταν η χειραγώγηση της ΔΑΚΕ προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντά τους. Σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων και ανακατατάξεων τόσο στο συνδικαλιστικό όσο και στο πολιτικό πεδίο, διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας και ενισχύσαμε την εσωτερική μας συνοχή επιβεβαιώνοντας την αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με την κοινωνία των εργαζομένων. 
Κατά τη συγκρότηση των Οργάνων Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η παράταξή μας εξέλεξε 4 μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή και για πρώτη φορά και 4 μέλη στο Προεδρείο, καταλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό το 50% των θέσεων του Προεδρείου, μετά και την άρνηση συμμετοχής σε αυτό των παρατάξεων της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), της Αυτόνομης Παρέμβασης και του Ε.ΜΕ.Ι.Σ.. Πάγια και διαχρονική θέση μας είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός μαχητικού και πλουραλιστικού Συνδικάτου με αντιπροσωπευτική και αναλογική εκπροσώπηση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων
Σε αυτό το πλαίσιο, και από την πρώτη στιγμή, δηλώσαμε ρητά και κατηγορηματικά ότι όποτε κι αν θελήσουν οι δυνάμεις αυτές, που για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν να παραμείνουν εκτός Προεδρείου, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. θα διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αυτό με την παραίτηση στελεχών της. Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, λυπούμαστε που κάποιοι επιλέγουν την αποχή τους από θέσεις ευθύνης αποποιούμενοι κατ’ ουσία τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους. Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και όλοι μας οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό και όχι για να είμαστε καλοί για το κοινό … Οι εργαζόμενοι, άλλωστε, είναι η μοναδική νομιμοποιητική μας βάση και η επίλυση των προβλημάτων τους είναι ο κοινός μας τόπος και σκοπός. 
Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Διοίκησης εξετάστηκαν δύο σημαντικά ζητήματα: 
α) Η πρόσκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις για διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ και 
β) Η απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς. Όσον αφορά την ΕΓΣΣΕ, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και την έχουμε διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν. 
Έχει έρθει η ώρα, οι εργοδοτικές οργανώσεις να κάνουν πράξη αυτό που τόσο καιρό “λένε στα λόγια” και να προσέλθουν στο διάλογο με πρόθεση την υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ με καθολική εφαρμογή, που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων μακριά από ισοπεδωτικές λογικές και διαλυτικές ιδεοληψίες. 
Οι Συλλογικές Συμβάσεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα και δεν είναι “συντεχνιακά προνόμια” κάποιων ολίγων, αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο αφενός για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη θεσμοθέτηση των ελάχιστων όρων μισθολογικής και θεσμικής επάρκειας, και αφετέρου για τη βιώσιμη άνοδο της ανταγωνιστικότητας με την αύξηση της παραγωγικότητας. Χωρίς επαρκείς μισθούς, η κατανάλωση θα συνεχίζει να “βυθίζεται” και η ύφεση θα ανακυκλώνεται, η “ασφυξία” θα ενταθεί στην αγορά και τα “λουκέτα” θα πολλαπλασιάζονται μαζί με τους ανέργους. Ταυτόχρονα, υποδεχθήκαμε ως θετική εξέλιξη την προγραμματική διεκδίκηση της ΔΑΣ για επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€, δηλαδή στην προηγούμενη ΕΓΣΣΕ που ποτέ δεν συνυπέγραψε, και την εγκατάλειψη των ανεδαφικών προτάσεων για κατώτατες αποδοχές 1.400€ κ.λπ.. Σ’ ότι αφορά την 1η του Μάη, ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων της Εργατικής Τάξης, δηλώνουμε ότι μας βρίσκει εντελώς αντίθετους η μονομερής απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας με αυτή του την πράξη, δυστυχώς προσπαθεί να επιβεβαιώσει αυτό που και παλαιότερα αναδείξαμε, δηλαδή την μονομερή και χωρίς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ικανοποίηση όποιων αιτημάτων των εργοδοτικών φορέων. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο κοινωνικός διάλογος αλα κάρτ. 
Για εμάς και για το σύνολο των εργαζομένων η 1η Μάη δεν είναι αργία…είναι ΑΠΕΡΓΙΑ. 
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων (συμπίπτει με μια από τις πιο σημαντικές ημέρες για τη Χριστιανοσύνη, τη Μεγάλη Εβδομάδα), αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των Συνδικάτων, πρότεινε έναν εναλλακτικό συνδυαστικό εορτασμό με τη μεταφορά των κινητοποιήσεων για την Τετάρτη 7 Μαΐου είτε με 24ωρη απεργία, είτε με μεγάλο απογευματινό Συλλαλητήριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σεβόμενοι όπως πάντα την άποψη της πλειοψηφίας, θα συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων την 1η του Μάη και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πράξουν το ίδιο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 
Δεν πρέπει να λείψει κανείς, δεν περισσεύει κανείς. ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΑΚΕ Ι.Τ. 

 Υ.Γ.: Επειδή, ήδη, κάποιοι ασυνείδητοι εργοδότες επιβουλεύονται να εκμεταλλευτούν ακόμη και το “θολό τοπίο” με την αργία της Πρωτομαγιάς, πρέπει να γίνει σαφές ότι μετά την υπουργική απόφαση μετάθεσή της, η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλες τις επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις (καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες) που δεν λειτουργούν τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, και οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν την 7η Μαίου, δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% επί του ημερομισθίου τους ενώ όσοι υπάλληλοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα ασφαλισθούν για 25 ημερομίσθια, όπως συνήθως ισχύει για κάθε μήνα, είτε εργαστούν, είτε όχι.