Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΤΕ/ΔΕΗ ΘΗΡΑΣ:Εργολαβίες και έλλειψη τεχνικού προσωπικού έφεραν το blackout στη Σαντορίνη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΗΣΩΝ
από το Σωματειακό Παράρτημα ΤΔΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ ΘΗΡΑΣ

Κ.Διευθυντά
Το μεγάλο ατύχημα στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη που βύθισε ολόκληρο το νησί στο σκοτάδι, (ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα) έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ του κατακερματισμού της, της ανάθεσης μεγάλου μέρους των εργασιών σε εργολάβους, της τεράστιας έλλειψης μονίμου τεχνικού προσωπικού και τη  μη μεταφορά της τεχνογνωσίας σε νεότερους επειδή δεν γίνονται προσλήψεις τεχνικού προσωπικού παρά μόνο συνταξιοδοτήσεις. 
Το Black out προήλθε από την έκρηξη της μηχανής Wartila των 8 MW, μιας εκ των δύο νεότερων μηχανών του Σταθμού της Σαντορίνης ιδίου τύπου που τοποθετήθηκαν κατά την τελευταία οκταετία. Η διοίκηση της ΔΕΗ πέρα από την αναζήτηση των αιτιών και ευθυνών πρέπει να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να προληφθούν ανάλογα γεγονότα.
Οι λύσεις που εσπευσμένα δίνονται με μεταφορά και πρόσθετων φορητών μονάδων ήδη υπήρχαν 9 φορητές μονάδες από προηγούμενα χρόνια ( ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα αφού βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου που απαιτούν τουλάχιστον της παραγωγής 32 MW αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση της περιόδου αυτής, καθώς η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. 
Για αυτό ζητάμε από την διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και την ηγεσία της πολιτείας τα εξής:

- Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και συντήρηση του Σταθμού Παραγωγής και των δικτύων με κατάλληλο τεχνικό προσωπικό και εξοπλισμό.
- Να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του Σταθμού Παραγωγής με διασφάλιση όλων των αντικειμενικών διαδικασιών για την προμήθεια και αντικατάσταση των συγκεκριμένων μηχανών με νέου τύπου μηχανές.
Εμείς σαν εργαζόμενοι στο Σταθμό Παραγωγής αλλά και στην Μεταφορά (διανομή) αυτές τις μέρες ξεπεράσαμε τα ανθρώπινα όρια αντοχής παρά την ένταση και την επικινδυνότητα του χώρου προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να επαναλειτουργήσουμε κάποιες Μονάδες του Σταθμού για να καλύψουμε στοιχειώδες ανάγκες των καταναλωτών του νησιού.
Τέλος ευχαριστούμε τον Θεό που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες από αυτό το σοβαρότατο ατύχημα στο Σταθμό μας.
                             Για τη ΤΔΕ ΘΗΡΑΣ

         Πρόεδρος                                                                    Γ.Γραμματέας
        Μ.Πρωτόπαππας                                                             Ρ.Λειβαδάρος