Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Έρχονται οι πρώτες υπογραφές ΔΕΗ – Βιομηχανίας


Έτοιμοι για υπογραφή των συμβάσεων με τη ΔΕΗ για τη μείωση του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, αρκετοί βιομηχανικοί όμιλοι, σχεδόν δύο μήνες μετά την περίφημη έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΚΟ  που ενέκρινε τις βιομηχανικές εκπτώσεις.
Στο ερώτημα πάντως εάν η στάση της βιομηχανίας υψηλής τάσης θα είναι ενιαία και εάν θα προσέλθει για υπογραφή το σύνολο των μεγάλων πελατών, η απάντηση επί του παρόντος φαίνεται ότι είναι...
αρνητική αφού τουλάχιστον δύο μεγάλες βιομηχανίες εμφανίζονται να έχουν αποφασίσει ότι δε θα υπογράψουν.
Ωστόσο στον αντίποδα, όπως πληροφορείται το EnergyPress, οι επιστολές της ΔΕΗ έχουν ήδη «φύγει» προς τους παραλήπτες δηλαδή τους πελάτες ΥΤ. Αρκετοί εξ αυτών, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι με … «το μολύβι στο χέρι» έτοιμοι προς υπογραφή, παίρνοντας την έκπτωση η οποία όπως όλα δείχνουν θα έχει μονοετή διάρκεια, αφού η option για ένα ακόμη χρόνο μάλλον δε θα εφαρμοστεί. Αυτό θα συμβεί εφόσον προχωρήσουν οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού και εφαρμοστούν τα άλλα μέτρα του πακέτου ενίσχυσης της βιομηχανίας με πιο μόνιμο χαρακτήρα όπως η διακοψιμότητα και η αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων. Θυμίζουμε ότι η έκπτωση έχει μονοετή διάρκεια με αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου.
Αυτό τουλάχιστον καθίσταται σαφές και στο κείμενο του νέου μνημονίου όπου η παράγραφος για τα ενεργειακά είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική σε σχέση με το σκεπτικό της τρόικας που επέτρεψε τις μειώσεις χωρίς να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση:
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και για αυτό το σκοπό η κυβέρνηση παρενέβη στη ΓΣ της ΔΕΗ ώστε να δοθούν σημαντικές εκπτώσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούνται για το άνοιγμα των αγορών ενέργειας αναφέρεται επιπρόσθετα ότι «Η επιτάχυνση των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κατάργηση χρόνιων στρεβλώσεων στην ηλεκτρική ενέργεια θα φέρει περισσότερο ανταγωνισμό στο κομμάτι των προμηθειών. Σημαντικό κομμάτι προς αυτή την κατεύθυνση θα φέρουν και οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου».
Επί της ουσίας δηλαδή η τρόικα έστειλε το δικό της σήμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθούν οι εκπτώσεις ως κρατική ενίσχυση εάν και εφόσον οι εκπτώσεις που δόθηκαν στη ΓΣ έχουν αυστηρά προσωρινό χαρακτήρα μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στην αγορά αλλά και την εφαρμογή των άλλων μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους που για τη βιομηχανία είναι η αντιστάθμιση και η διακοψιμότητα. Θυμίζουμε ότι η σχετική πρόβλεψη -περί προσωρινότητας των εκπτώσεων- περιλαμβανόταν και στην απόφαση της ΓΣ, γεγονός που καταδεικνύει ότι  η κυβέρνηση ήταν σε γνώση των «προϋποθέσεων» που βάζει η τρόικα.
Σε αυτό το σκηνικό όπως διαμορφώνεται, σημαντικός αριθμός βιομηχανικών πελατών εμφανίζεται έτοιμος να υπογράψει, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα και παρά την αρνητική στάση που συνεχίζουν να τηρούν κάποιες άλλες εταιρείες.


 http://energypress.gr/news/reuma/Erhontai-oi-prwtes-ypografes-DEH-Biomhhanias