Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΔΕΗ: Ποιες τσέπες θα «ζεστάνει» μετά την έξοδο στις αγορές


Μ. Καϊταντζίδης
 Οφειλές ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων προς τους διαχειριστές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ θα καταβάλλει η ΔΕΗ με τη ρευστότητα που απέκτησε από την επιτυχημένη έξοδό της στις αγορές. Ωστόσο η υπόθεση αυτή έχει αρκετό παρασκήνιο, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση, μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν αναγνώριζε την υποχρεωτικότητα καταβολής των υποχρεώσεων.
Εδώ ας σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αναμένει το σύνολο της αγοράς, ώστε να καλυφθεί μέρος της ελλείπουσας ρευστότητας, το... οποίο μέχρι πρόσφατα επιβάρυνε κυρίως τους ανεξάρτητους...
παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τελευταίοι ενώ συμμετέχουν με ποσοστό πάνω από 20% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έμεναν απλήρωτοι, καθώς όλη τη ρευστότητα την απορροφούσε η ΔΕΗ, συμψηφίζοντας τις απαιτήσεις της ως παραγωγός, με τα ποσά που εισέπραττε από τους καταναλωτές ως προμηθευτής με μερίδιο 98% του συνόλου.
Ωστόσο αντί οι συνολικές εισπράξεις να κατανέμονται αναλογικά σε όλους τους παραγωγούς, η ΔΕΗ προτιμούσε να τις συμψηφίζει αμέσως με τις απαιτήσεις της ως παραγωγός. Αφού δε οι εισπράξεις ήταν μειωμένες (απλήρωτοι λογαριασμοί), οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έμεναν... στο περιθώριο λόγω του συμψηφισμού.
Απαιτήθηκαν πολλαπλές παρεμβάσεις και ειδική νομοθετική ρύθμιση για να αποκατασταθεί η αναλογική κατανομή της όποιας ρευστότητας σε όλους τους παραγωγούς. Όταν εν τέλει ρυθμίστηκε η εκκρεμότητα, προέκυψε νέο θέμα για το χρόνο έναρξης της αναλογικής κατανομής των εισπράξεων σε όλους.
Όπως μαθαίνει ο Χαμαιλέων, η ΔΕΗ διατύπωνε την άποψη ότι η αναδρομικότητα των καταβολών θα πρέπει να ισχύσει από την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων και όχι από τη δημοσίευση του νόμου. Δηλαδή από τις 14 Αυγούστου του 2013 και όχι από τις 9 Μαΐου. Τη λύση εν τέλει την έδωσε γνωμάτευση του ΥΠΕΚΑ για το χρόνο εφαρμογής που ορίστηκε η δημοσίευση του νόμου.
Τέλος, για ένα άλλο ποσό της τάξης των 48 εκατομμυρίων το οποίο προέκυψε από τα «φέσια» της Energa και της Hellas Power, χρειάστηκε να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο και επέβαλε τον δίκαιο επιμερισμό σε όλη την αγορά των οφειλών που κληροδότησαν οι δύο εταιρείες προμήθειας.


Euro2day.gr