Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Θυγατρική εταιρεία με έδρα την Τουρκία ιδρύει η ΔΕΗ

Στο διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας στρέφεται η ΔΕΗ προκειμένου να υποκαταστήσει απώλειες μεριδίων στην εσωτερική αγορά που εισέρχεται σε στάδιο πλήρους απελευθέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφασή της για σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Τουρκία. 
Η νέα θυγατρική, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας και η ίδρυσή της εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρείας για είσοδο σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Αντικείμενο της εταιρείας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρισμού της Τουρκίας παρουσιάζει έλλειμμα λόγω της ραγδαίας αύξησης των αναγκών της. Τα τελευταία 10 χρόνια η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 78% φτάνοντας τις 235 δισ. kWh, έναντι 140 δισ. kWh το 2003, ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2023 θα φτάσει τις 450 δισ. kWh. 
 Πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για να εισάγει στη χώρα συνολικά 2.800 MW ηλεκτρικού ρεύματος. 
Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο κατανόησης που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μηχανισμού για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των τριών χωρών. Ηδη η Transelektrika (Ρουμανία) και η TEIAS (Τουρκία) εργάζονται για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο. 
 Στόχος είναι από τη Ρουμανία να εισαχθούν στην Τουρκία 1.000 MW ρεύματος μέσω υπόγειου καλωδίου 450 χλμ., και μέσω Βουλγαρίας 1.800 MW αντίστοιχα. Εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της σχεδιάζει η Τουρκία και από το Ιράν και τη Γεωργία. 
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, στην Τουρκία 53 νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκαν σε λειτουργία, ενισχύοντας κατά 651 MW την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σήμερα, η Τουρκία διαθέτει 275 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. H Toυρκία επιχειρεί την απεξάρτησή της από εισαγωγές και εισαγόμενα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δύο πυρηνικών projects.
 Ο ένας πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom κοντά στη μεσογειακή πόλη της Μερσίνας, ενώ ο άλλος σταθμός θα ανεγερθεί στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας από γάλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.

 http://www.kathimerini.gr/