Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τι σημαίνει για τον ΑΔΜΗΕ ο ιταλοκινεζικός … αρραβώνας


Ως θετική εξέλιξη αντιμετωπίστηκε στην Αθήνα το άκουσμα της είδησης ότι οι κινέζοι της State Grid εμφανίζονται να βρίσκονται μια ανάσα από την απόκτηση ενός σημαντικού ποσοστού στην ιταλική Terna. Το γεγονός άλλωστε ότι οι δύο αυτές εταιρείες συμμετέχουν και μάλιστα με αξιώσεις στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, δικαιολογεί το ελληνικό ενδιαφέρον για τις ζυμώσεις που.. γίνονται σε Ρώμη και Πεκίνο.
Η εικόνα λοιπόν που μεταφέρεται είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει ..
κάποια επίσημη ενημέρωση για την πιθανή είσοδο της SGCC στην Terna αλλά ούτε και για το ενδεχόμενο οι δύο εταιρείες να συνεργαστούν ή ακόμη και να καταθέσουν κοινή προσφορά.
Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν εξαιρετικά πρόωρο από τη στιγμή που δεν έχει καν ολοκληρωθεί η συμφωνία, που εκτιμάται ότι θα φέρει την SGCC με ένα ποσοστό της τάξης του 10 -14 % της Terna. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο σημερινός μεγαλύτερος μέτοχος του ιταλού διαχειριστή είναι η CDP (ταμείο παρακαταθηκών) με ποσοστό 30% είναι προφανές ότι οι κινέζοι γίνονται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος  με τη CDP να περιορίζεται στο 16 έως 20% των μετοχών της Terna.
Βεβαίως όπως ανέφεραν και τα σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου απομένει να διευκρινιστεί η φόρμουλα για το διοικητικό status quo, ωστόσο εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα το μάνατζμεντ θα φύγει από τα ιταλικά χέρια.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν η εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι παρά τις εξελίξεις, στην παρούσα φάση φαίνεται να παραμένουν χωριστές οι προσφορές των δύο εταιρειών για τον ΑΔΜΗΕ.
Επίσης η εικόνα που υπάρχει είναι ότι και οι δύο εταιρείες διατηρούν ζεστό ενδιαφέρον και στρατηγικές βλέψεις για τον ΑΔΜΗΕ, ως μέρος του συνολικού σχεδιασμού τους για την ευρύτερη περιοχή. Αυτό μεταφράζεται για την ελληνική πλευρά ότι και οι δύο μνηστήρες θα δώσουν το παρών στο διαγωνισμό μέχρι τέλους με δεσμευτική προσφορά.
Και όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί να κατατεθεί κοινή προσφορά, αυτή θα είναι σε ένα τίμημα το ικανοποιητικό. Σημειώνεται άλλωστε ότι στο διαγωνισμό παραμένουν και δύο άλλοι διεκδικητές, η βελγική Elia και το καναδικό fund PSP.
Πάντως η διαφαινόμενη συμφωνία δεν επηρεάζει μόνο τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται όπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς για κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και ουσιαστικές προεκτάσεις, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ενεργειακών υποδομών της Κίνας μπαίνει σε έναν από τους κυριότερους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς.
Δημιουργείται δηλαδή ένας εν δυνάμει ισχυρός πόλος στα ηλεκτρικά δίκτυα του ευρωπαϊκού νότου που συνδυάζει το «πακέτο του έμπειρου διαχειριστή» όπως η Terna αλλά και την τεράστια ρευστότητα μέσω των κινέζων της SGCC.  Ο πόλος αυτός θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενοποίηση των δικτύων του νότου, κάτι που αποτελεί και κεντρικό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.


 http://energypress.gr/news/reuma/Ti-shmainei-gia-ton-ADMHE-kai-o-italokinezikos-arrabwnas