Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Στο φως η σύμβαση του Κώστα Θέου στη ΔΕΗ: Αμοιβή 8.600 ευρώ το μήνα για τον εκλεκτό “κηπουρό” του Γ. Παπανδρέου

Απολύτως εκτεθειμένοι είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η διοίκηση της ΔΕΗ παρά την αγωνιώδη τους προσπάθεια να κρύψουν την αλήθεια γύρω από τις πραγματικές απολαβές του κ. Κωνσταντίνου Θέου ως αναπληρωτή διοικητή της εταιρείας.

Το protothema.gr παρουσιάζει σήμερα την «Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου» που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού και του κ. Κωνσταντίνου Θέου σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος από την 1.1.2012 έως την 31.12.2014 «θα λαμβάνει ως ετήσια συνολική μικτή αμοιβή το ποσό των 103.606,32 ευρώ», δηλαδή 8.633,66 ευρώ μηνιαίως αντί των 5.981,40 ευρώ που ρητά και ξεκάθαρα αναφέρει ο σχετικός νόμος ότι είναι το ανώτατο πλαφόν.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» και του protothema.gr, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Περιβάλλοντος,

δημιουργεί ερωτήματα για τους λόγους που ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβε προκλητικά να προστατέψει τον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το κείμενο της "σύμβασης ορισμένου χρόνου" για την πρόσληψη του κ. Θέου στη ΔΕΗ αναμένεται να αποτελέσει ακόμα ένα στοιχείο του ογκώδους φακέλου που ήδη έχει σχηματίσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ερευνά την υπόθεση.

Στην ουσία αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι τις ημέρες που ο κ. Παπακωνσταντίνου προωθούσε νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ - αδιαφορώντας για το γεγονός ότι 500.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς - δεν δίσταζε να «βολέψει» τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην εταιρεία με μισθό που ξεπερνά κατά περίπου 2.600 ευρώ τα νόμιμα όρια που τέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σύμβαση με φουσκωμένο μισθό, κινητό και αυτοκίνητο με δωρεάν βενζίνη!

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την σύμβαση, ο κ. Θέος ανέλαβε καθήκοντα από την 1η-1-2012 και η θητεία του θα λήξει την 31η – 12- 2014. Κατά το διάστημα αυτό, η ΔΕΗ εκτός του υπέρογκου μισθού του παραχωρεί «εταιρικό επιβατικό όχημα» με πληρωμένα καύσιμα ενώ για την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται έξοδα κίνησης όπως «έξοδα ταξιδιού, κινητό τηλέφωνο, λογαριασμοί εστιατορίων κλπ»

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση κρίνεται παράνομη σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου που καθορίζει τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών των ΔΕΚΟ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με γνωμοδότηση έγκυρων νομικών που ερευνούν την υπόθεση «οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ … απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου… Κατόπιν των ανωτέρω, οι πάσης φύσεως μικτές αποδοχές και απολαβές όλων των ανωτέρω δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό των 5.981,40 ευρω» τονίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο όριο αφορά και τα στελέχη της ΔΕΗ.

Υπο αυτά τα δεδομένα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου. Πώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δικαιολογεί τον μισθό των 8.633 ευρώ του κ. Θέου;

Όπως μάλιστα έχει ήδη αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», σχεδόν το σύνολο των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ λαμβάνουν αμοιβές που ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και γνωρίζει πλήρως τις προκλητικές και παράνομες αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της εταιρίας, δεν προχωρά στην εφαρμογή του νόμου αλλά προτιμά να μετακυλήσει το βάρος στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων αυξάνοντας τα τιμολόγια ρεύματος!
 

Από το protothema.gr