Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο

Αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, εξέλιξη που αποδίδεται στην κακοκαιρία και στη στροφή των καταναλωτών από το πετρέλαιο θέρμανσης στα κλιματιστικά που ανεβάζει τη ζήτηση ρεύματος.
    Στο μεταξύ, το ενεργειακό σύστημα της χώρας παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, αν και ο Διαχειριστής του Συστήματος με χθεσινή απόφαση ήρε το καθεστώς συναγερμού που σήμανε, εξαιτίας του συνδυασμού ελλείψεων στο φυσικό αέριο (που τροφοδοτεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) και αυξημένης ζήτησης ρεύματος, λόγω κρύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, η πρωϊνή αιχμή της ζήτησης έφθασε στα 7550 μεγαβάτ.
    Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του Ιανουαρίου, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 3,58 % σε σχέση με πέρυσι, που οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο διανομής (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) που αυξήθηκε κατά 5,3%. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης μείωσαν την κατανάλωση κατά 5,5%.
    Σε επίπεδο παραγωγής η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών διπλασιάσθηκε σε σχέση με πέρυσι, οι μονάδες φυσικού αερίου εμφανίζουν επίσης σημαντική αύξηση 35% ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μειώθηκε στο μισό (λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων / χιονοπτώσεων) και η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε επίσης κατά 2,6%.
    Υπενθυμίζεται ότι το 2011, η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της κρίσης.

 http://www.energypress.gr/