Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στον αέρα το έργο-γίγας της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Πυκνώνουν όλο και περισσότερο τα σύννεφα πάνω από το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ να δημιουργήσει στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, με τον σχετικό διαγωνισμό να οδηγείται από παράταση σε παράταση.
Δύο ακριβώς χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2010, το έργο βρίσκεται στον αέρα.
Χθες έληξε, χωρίς αποτέλεσμα, και η δεύτερη κατά σειρά παράταση την οποία είχε δώσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική της ΔΕΗ) στα 15 ελληνικά και κυρίως ξένα σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Επειτα από αίτημα της πλειονότητας των συμμετεχόντων που συνεχίζουν να βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών όταν ζητούν χρηματοδότηση για το έργο, λόγω του ρίσκου που συνεπάγονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τους έδωσε και νέα παράταση, αυτή τη φορά έως τις 30 Νοεμβρίου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι έως το τέλος Νοεμβρίου το κλίμα για την Ελλάδα θα έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε οι τράπεζες να δεχθούν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο.

Για τις ΑΠΕ. Εκτακτη εισφορά στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ θα επιβάλει η κυβέρνηση για να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα του κλάδου, είπε μιλώντας στο Reuters ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος της. Για τη ΔΕΗ είπε ότι η καλύτερη λύση για την εταιρεία είναι η επιλογή στρατηγικού επενδυτή.