Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ζερβός: Δεν έχει άλλο «λίπος» να … κάψει η ΔΕΗ

http://www.energypress.gr/
Μια πρώτη απάντηση στις προσδοκίες για «ψαλίδισμα» των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ που καλλιεργούνται εξαιτίας της πρόθεση της ΡΑΕ να παραγγείλει ανεξάρτητο έλεγχο για τη ΔΕΗ, έδωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Α. Ζερβός. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για τα κόστη της εταιρείας το 2011, στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας το μεγαλύτερο ποσοστό (65%) αποτελείται από μη ελεγχόμενες από τη ΔΕΗ δαπάνες (καύσιμα, αγορές ενέργειας) και μόλις το 35% είναι ελεγχόμενες δαπάνες. Ωστόσο ακόμη και για τις ελεγχόμενες από τη ΔΕΗ δαπάνες το 23% είναι η μισθοδοσία και μόλις το 12% είναι λοιπές δαπάνες.
Εάν δηλαδή η ΔΕΗ επιτύχει, όπως στοχεύει μια μείωση κατά 20% των λοιπών δαπανών της τότε, υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας η επίπτωση στο σύνολο του κόστους δύσκολα θα ξεπεράσει το 2%. Ήδη μάλιστα  μέσα στο 2012 υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, μείωση στο ποσοστό των ελεγχόμενων δαπανών εκτός των μισθών, της τάξης του 10%.

Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζερβός, η ΔΕΗ εφαρμόζοντας τις προβλέψεις των νόμων  Ν. 3833, 3845 και 4024 έχει περιορίσει το κόστος μισθοδοσίας κατά περίπου 650 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009, ποσό που μεταφράζεται σε μέση μισθολογική δαπάνη μείωση ανά εργαζόμενο κατά 36%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Επί της ουσίας ο κ. Ζερβός υπεραμύνεται των κοστολογικών στοιχείων που έχει ήδη παρουσιάσει η ΔΕΗ και έχουν υποβληθεί προς τη ΡΑΕ. Και βέβαια εκτός από την παράμετρο της έγκρισης των κοστολογικών στοιχείων, υπάρχει και μία άλλη παράπλευρη στόχευση, ενόψει και της ημερίδας που διοργανώνει η ΡΑΕ για τις αλλαγές στην αγορά: η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι εκεί που υπάρχει πραγματικό «λίπος» δηλαδή στο 65% του κόστους της υπάρχουν περιθώρια, εφόσον αποφασιστεί να σταματήσουν οι μεταβατικοί μηχανισμοί στήριξης των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών (τα περίφημα 200 εκατ. ευρώ πραγματική επιβάρυνση του cost recovery που επανέφερε εκ νέου προχθές στο δημόσιο διάλογο ο κ. Ζερβός).