Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΔΔΗΕ: Καμιά παρατυπία στις διακοπές - επανασυνδέσεις ρεύματος


 Ο ΔΕΔΔΗΕ διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά ότι υπάρχουν παρατυπίες στη διαδικασία διαχείρισης των εργασιών διακοπών – επανασυνδέσεων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος καταναλωτών, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους Προμηθευτές τους.
Αυτό υπογραμμίζει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με αφορμή δηλώσεις τρίτων και αναφορές σε ΜΜΕ, που αναληθώς αναφέρουν παρατυπίες στις διαδικασίες εκτέλεσης εντολών για διακοπές και επανασυνδέσεις.

Συγκεκριμένα, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, για όλα όσα ανακριβή αναφέρονται, ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

-           Η εκτέλεση των διακοπών – επανασυνδέσεων παροχών λόγω χρέους εκτελείται από αρμόδια συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, απαρτιζόμενα από μόνιμο ή εποχικό προσωπικό, και εναλλακτικά, σε όσες περιπτώσεις δεν υφίσταται η ως άνω δυνατότητα, από συνεργεία συνεργαζόμενων εταιριών (εργολάβων).

-    Η ανάθεση της εκτέλεσης των υπόψη εργασιών σε εταιρίες γίνεται μετά από προκήρυξη ανοικτών μειοδοτικών Διαγωνισμών παροχής υπηρεσιών διακοπών – επανασυνδέσεων παροχών λόγω χρέους από τρίτους, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις σχετικές διαδικασίες. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καταγγελία σχετικά με οιασδήποτε μορφής συνεργασία υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ στις εν λόγω εταιρίες.

-    Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα τεύχη των σχετικών Διαγωνισμών και τις Συμβάσεις που συνυπογράφονται με τις ως άνω εταιρίες, προβλέπεται αμοιβή  ανά τεμάχιο εργασίας διακοπής ή επανασύνδεσης παροχής. Οι εν λόγω αμοιβές κλιμακώνονται ανά τεμάχιο, αναλόγως της γεωγραφικής διασποράς των προς διακοπή ή επανασύνδεση παροχών (π.χ. αστική, υπεραστική ή ιδιαίτερα απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή) και του σημείου εκτέλεσης της εργασίας (διακοπή παροχής με εξαγωγή φυσιγγίου στο μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος, διακοπή παροχής με αποσύνδεση του καλωδίου παροχής από στύλο εναερίου δικτύου κ.λπ.).

-    Τυχόν εντοπιζόμενες περιπτώσεις συναλλαγής μελών συνεργείων των εν λόγω εταιριών με τους καταναλωτές αποτελούν λόγο καταγγελίας των σχετικών Συμβάσεων, όπως ρητώς αναφέρεται σε αυτές.

Με την ευκαιρία, παρακαλούνται οι καταναλωτές να καταγγέλλουν, το συντομότερο δυνατό, στα αρμόδια γραφεία εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ, μέσω τηλεφώνου, e-mail κ.λπ. οποιαδήποτε περίπτωση συναλλαγής ή μη ορθής συμπεριφοράς συνεργείων διακοπών – επανασυνδέσεων παροχών που υποπίπτει στην αντίληψή τους.

Υπογραμμίζεται ιδιαιτέρως ότι όλες οι σχετικές συναλλαγές υλοποιούνται στα γραφεία των Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ή του ΔΕΔΔΗΕ και ότι ουδεμία συναλλαγή προβλέπεται ή επιτρέπεται να υλοποιείται εκτός αυτών.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι οι ως άνω διακοπές - επανασυνδέσεις παροχών ηλεκτρικού ρεύματος καταναλωτών, διενεργούνται από το ΔΕΔΔΗΕ ύστερα από εντολή των Προμηθευτών (εμπόρων) ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη Χώρα, για ύπαρξη οφειλής προς αυτούς, στα πλαίσια της μεταξύ τους σύμβασης με τους καταναλωτές για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.