Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Εισαγγελέας για την ηλεκτρική σύνδεση των Κυκλάδων

Σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις από τον ΑΔΜΗΕ
Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, που αποκάλυπτε τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), για να ανατεθεί έργο 400 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία Siemens- Prysmian – Νexans, ενώ απέκλειαν την ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Τζώνης.


Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στο διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με υποβρύχια καλώδια, διακήρυξη που διεξήγαγε ο ΑΔΜΗΕ, έλαβαν χώρα σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις.


Πιο συγκεκριμένα, το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με υποβρύχια καλώδια, έργο προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, το προκήρυξε τον περασμένο Ιανουάριο η ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ.


Για το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και την EBRD, υποβλήθηκαν δυο προσφορές της «Ελληνικά Καλώδια», και της κοινοπραξίας Siemens- Prysmian – Nexans Norway, ενώ ο διαγωνισμός θα διενεργούνταν σε τρία διακριτά στάδια α) έλεγχος δικαιολογητικών β) τεχνικής προσφοράς γ) οικονομικής προσφοράς.  
 

Στο πρώτο στάδιο, διαπιστώθηκαν πλήθος παραβάσεων από την κοινοπραξία της Siemens- Prysmian – Nexans, σχετικά με τις τραπεζικές εγγυητικές, επιστολές αμετάφραστες.

Στη συνέχεια, στις τεχνικές προσφορές η Επιτροπή Αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών του ΑΔΜΗΕ αρχικά απέρριψε την προσφορά της σύμπραξης, καθώς καταγράφηκαν σε πρακτικό 26 σελίδων πάνω από 33 παραβάσεις οικονομικών και τεχνικών όρων του διαγωνισμού! Χαρακτηριστικά, η κοινοπραξία δηλώνει ότι η προσφορά ισχύει μόνο αν το όριο ευθύνης της για οποιοδήποτε λόγο και αιτία περιορίζεται στο 10% του συμβατικού τιμήματος.


Δηλαδή, αν προκύψει οποιαδήποτε κακοτεχνία, τότε η σύμπραξη θα επιστρέψει μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ η διακήρυξη του διαγωνισμού απαιτεί ευθύνη για το 100% του τιμήματος (και οποιαδήποτε κακοτεχνία αφορά ακόμα και την Εθνική Ασφάλεια, όταν πρόκειται για τη νησιωτική Ελλάδα).


Επίσης, χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς της ξένης κοινοπραξίας είναι η απαίτηση τα καλώδια να πάνε στο μισό μέτρο και όχι στο ένα που όριζε ο διαγωνισμός.


Η σύμπραξη κατέθεσε προσφυγή κατά της απόρριψης, και παρόλο που η Επιτροπή του ΑΔΜΗΕ τόνιζε ότι η επιχειρηματολογία της είναι «παράτυπη και άκυρη», στη συνέχεια η εισήγηση ήταν θετική, υπο τον όρο «η σύμπραξη να δηλώσει ότι ανακαλεί τη γραπτή δήλωσή της ότι η προσφορά ισχύει μόνο αν αλλάξουν υπέρ της 33 όροι της Διακήρυξης».               

 
Η μεθόδευση κατά της ελληνικής εταιρείας


Με δεδομένες τις παρατυπίες της ξένης κοινοπραξίας, ο ΑΔΜΗΕ, αρχικά, αμφισβήτησε την ικανότητα της ελληνικής εταιρείας να κατασκευάσει καλώδια υψηλής τάσης, καίτοι ο νόμος της δάνειας εμπειρίας, καθώς και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, επιτρέπουν σε μια εταιρεία να χρησιμοποιεί ξένη τεχνογνωσία για προϊόν στο οποίο δεν έχει εμπειρία.            

Τα Ελληνικά Καλώδια έχουν συνάψει συμβόλαιο τεχνικής συνεργασίας με την ιαπωνική Furukawa για την παραγωγή καλωδίων ενέργειας υψηλής τάσης. Το 2006 υπογράφηκε πρόσθετη πράξη όπου η Furukava αντικαταστάθηκε με την VISCAS (θυγατρική της Furukava), ενώ το συμβόλαιο επεκτάθηκε για να καλύπτει τα υποβρύχια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης έως 150kv, όπως αυτά που απαιτεί ο διαγωνισμός.
Σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις από τον ΑΔΜΗΕ
Αρχικά, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την ιαπωνική εταιρεία, η οποία τους απάντησε. Όταν ο ΑΔΜΗΕ καλύφθηκε από τις απαντήσεις ζήτησε αργότερα δείγμα των προϊόντων, εξέλιξη που δεν προβλεπόταν από τη διαδικασία. Ο ΑΔΜΗΕ δεν ζήτησε κάτι ανάλογο από την κοινοπραξία και όταν η Ελληνικά Καλώδια τους πρότεινε να πάνε σε ανεξάρτητο οίκο, τότε ο ΑΔΜΗΕ αρνήθηκε.


Το διοικητικό συμβούλιο του διαχειριστή (Γ. Κουτζούκος πρόεδρος, Σπύρος Βάσσος διευθύνων σύμβουλος, Κυριαζής Χαρίτων, Μίχου Ευστάθιος) με μια ολιγόλογη ανακοίνωση απέρριψε την τεχνική προσφορά χωρίς αιτιολογία, ενώ προφορικά απέρριψε το δείγμα της εταιρείας.


Για κακή τύχη του ΑΔΜΗΕ, η ελληνική εταιρεία απευθύνθηκε σε δύο διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, την LLOYD’S Register και την Τuv, δίνοντας και τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.  Και οι δύο οργανισμοί ήλεγξαν τα προϊόντα και  πιστοποίησαν ότι, αυτά πληρούν τους όρους της διακήρυξης. Η Ελληνικά Καλώδια προσέφυγε για το διαγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15/10/2012) και στο Συμβούλιο της Επικρατείας
.