Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επίσπευση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ στο τραπέζι

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ως πιο εφικτή και λιγότερο σύνθετη διαδικασία η πώληση του 17% της ΔΕΗ και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θα μπορούσε να προηγηθεί της πιο πολύπλοκης διαδικασίας της δημιουργίας της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι, το Δημόσιο θα μπορούσε πιο γρήγορα να εισπράξει τα έσοδα που συνεπάγεται η πώληση σε αντίθεση με τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, η οποία στην καλύτερη περίπτωση τοποθετείται χρονικά για το 2015.

Βεβαίως για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης του 17%, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οριστεί σαφώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την πώληση. Δηλαδή θα πρέπει να καθοριστούν τα πάγια που θα εισφερθούν στη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, ώστε στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να γνωρίζουν τι ακριβώς αγοράζουν με το 17% που θα διατεθεί προς πώληση.

Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις θα διαδραματίσει και το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση. Έτσι για παράδειγμα εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν γερμανικές ή γαλλικές εταιρείες ενέργειας να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη αποκρατικοποίηση της ελληνικής ΔΕΚΟ τότε είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει τις χρονοβόρες διαδικασίες απόσχισης της μικρής ΔΕΗ προκειμένου να παρουσιάσει απτό αποτέλεσμα σε μια από τις πιο κομβικές πωλήσεις.

Χρονικά θεωρείται εφικτό να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση του 17% και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή –εφόσον όπως αναφέρθηκε ξεκαθαρίσει ακριβώς το πλάνο και για τη μικρή ΔΕΗ– σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πώληση, δηλαδή στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας βρίσκονται και δύο ισχυροί ιδιώτες μέτοχοι, η Silchester με ποσοστό 13,8% και η Fidelity με 5%, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα μπλοκ ιδιωτών μετόχων στην εταιρεία με ποσοστό μεγαλύτερο από  τη συμμετοχή που θα διατηρήσει το δημόσιο (34%).

Μετοχικά τέλος η εταιρεία φαίνεται να επωφελείται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης, έχοντας κερδίσει από τις αρχές του μήνα 16,4% (από τα 6,39 στα 7,63%).



Πηγή:www.capital.gr