Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ



ΣΤΟ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΣΤΆΔΙΟ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΉΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΌΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΌ ΣΧΈΔΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗΣ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ, ΤΗΣ ΔΕΗ.

Οι μονάδες που θα συμπεριληφθούν στη «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα βγει στον διαγωνισμό θα είναι οι λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα, η υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ» και η μονάδα
Οι μονάδες που θα συμπεριληφθούν στη «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα βγει στον διαγωνισμό θα είναι οι λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα, η υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ» και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής
Αυτό ανέφεραν χθες πηγές του ΥΠΕΚΑ, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκρίνεται το σπάσιμο της επιχείρησης σε μία μικρότερη, η οποία και θα πουληθεί. Στη συνέχεια για το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος της ΔΕΗ θα γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας προβλέπει η «μικρή ΔΕΗ» να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του ομίλου. Το σπάσιμο γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι κοινοτικές απαιτήσεις περί απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσβασης των τρίτων (ιδιωτών) στον λιγνίτη και στο νερό.
Εγκυρες πηγές του «Εθνους» περιγράφουν μάλιστα τις μονάδες οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι», δηλαδή στη «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα βγει στον διαγωνισμό. Ετσι λοιπόν πρόκειται για τις λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα, αλλά και την υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ», καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. Πρόκειται για μια συνολική ισχύ της τάξης των 1.300 Μεγαβάτ και αν συνυπολογιστεί και η «Μελίτη ΙΙ», γύρω στα 1.600 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα, στο ίδιο σχήμα μπαίνουν και υδροηλεκτρικές μονάδες στον Νέστο ποταμό, που είναι ο Θησαυρός και η Πλατανόβρυση, άλλα περίπου 600 Μεγαβάτ. Με απλά λόγια, πάνω από 2.000 Μεγαβάτ θα διατεθούν σε ιδιώτη ή σε κοινοπραξία ιδιωτών παραγωγών ρεύματος. Πληροφορίες θέλουν επίσης να δίνεται κι ένα κομμάτι της εμπορίας της ΔΕΗ, δηλαδή πελατολόγιο της επιχείρησης.
Γι' αυτό το «καλάθι» ή τη «μικρή» ΔΕΗ θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση, έτσι ώστε να γίνει το πρώτο βήμα της ιδιωτικοποίησης του ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταλήξει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται και όλα φαίνεται ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Μετά την πώληση της νέας ΔΕΗ, στην «παλιά» θα γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Αγνωστο παραμένει, για την ώρα, αν τελικά και μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα δύο σενάρια θα εφαρμοστεί το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη δημοπρασία ενέργειας που παράγεται από τη ΔΕΗ.
Το «σπάσιμο»
Το πρώτο σχέδιο που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ περιελάμβανε το «σπάσιμο» της εταιρείας σε τέσσερις μικρές.Αυτές θα είχαν επίσης «καλάθια» με λιγότερες λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι με αυτό το σχέδιο θα ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση στους διαγωνισμούς των εγχώριων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης δυσκολεύει τα πράγματα, με δεδομένο το ότι θα απαιτηθούν πολλά κεφάλαια για την απόκτηση της μίας και μικρότερης ΔΕΗ. Θα χρειαστεί δηλαδή μεγάλος επενδυτής με σημαντική ρευστότητα. Ετσι, επικρατέστεροι μνηστήρες αναμένεται να είναι ξένοι όμιλοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι βέβαια δεν αποκλείεται να αναζητήσουν συμμαχίες με τους εγχώριους παραγωγούς.

«Wall Street Journal»  
Πρόγραμμα νέας πνοής για τη ΔΕΗ
Νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση με το «σπάσιμο» της ΔΕΗ και τη δημιουργία μιας επιχείρησης-μινιατούρα, με στόχο περίπου το 1/3 της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει παράλληλα στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική.
Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, είναι ότι με το σχέδιο αυτό θα καλυφθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας κατά τα οριζόμενα από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το δημοσίευμα αναφέρει τέλος ότι η «μινιατούρα» της ΔΕΗ θα πάρει υπό τον έλεγχό της assets τα οποία βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, όπως εργοστάσια παραγωγής, αποθέματα καυσίμων, δίκτυο διανομής και πελάτες. Η νέα εταιρεία θα επιτρέπεται να ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63776510