Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ξανά στο προσκήνιο ΝΟΜΕ και ΑΔΜΗΕ


Με τη προσδοκία ότι θα κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση στα ενεργειακά πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη η πρώτη συνάντηση αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε "τεχνικό" επίπεδο. Σε επίπεδο υπουργού δεν έχει ακόμη κλειστεί ραντεβού του Π. Σκουρλέτη με την ηγεσία του κουαρτέτου.
Εχουμε και λέμε λοιπόν. Στο θέμα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι η τιμή βάσης θα είναι έστω και λίγο κάτω από τη σημερινή Οριακή Τιμή Συστήματος (OTΣ).
Το υπουργείο φαίρεται να έχει κατανοήσει πλήρως πως με τιμές εκκίνησης σαν αυτές που επεδίωκε η ΔΕΗ -δηλαδή 45 με 46 ευρώ η μεγαβατώρα- ουδείς ιδιώτης θα εμφανιστεί στις δημοπρασίες.
Όταν δηλαδή η οριακή τιμή συστήματος είναι σήμερα στα..
επίπεδα των 42 ευρώ η μεγαβατώρα, μια δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 46 ευρώ αντί για το ενδιαφέρον των προμηθευτών μάλλον θα προκαλούσε τα γέλια…
Στο υπουργείο το έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και προσανατολίζονται ώστε η τιμή εκκίνησης να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα της οριακής. 'Εστω και με βαριά καρδιά, φαίνεται ότι τελικά η διοίκηση της ΔΕΗ θα αναγκαστεί να ανεχθεί μια τέτοια τιμή σαν βάση για να ξεκινήσει το μοντέλο.
Στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ, θα παρουσιαστεί η δουλειά που έχουν μέχρι τώρα κάνει οι σύμβουλοι Lazard, ΣΟΛ, Norton Rose. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει εμπιστοσύνη από τους θεσμούς στην επεξεργασία που έχει γίνει, και στόχος είναι να δοθούν λύσεις στα πιθανά "αγκάθια" της ελληνικής πρότασης.
Στο δια ταύτα, ο σχεδιασμός της μελέτης για τον ΑΔΜΗΕ επικεντρώνεται στο χρόνο και τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ, αλλά και στη διοργάνωση του εγχειρήματος για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Όπως έχει ήδη γράψει το "Energypress" ως προς το στρατηγικό επενδυτή, το σχήμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι να διατεθεί ένα ποσοστό που ξεκινά από το 20% μπορεί όμως να αυξηθεί και να φτάσει ακόμη και στο 30%.
Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί μετοχικό μερίδιο και σε άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 49% θα δοθεί σε ιδιώτες μετόχους μέσω του χρηματιστηρίου.
Ταυτόχρονα, διοικητικά το μοντέλο θα μοιάζει περισσότερο με το στάτους "συγκατοίκησης" Δημοσίου και ιδιώτη επενδυτή στα ΕΛΠΕ. Δηλαδή η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. και ο πρόεδρος θα προέρχεται από το Δημόσιο ενώ ο διευθύνων σύμβουλος από τον στρατηγικό επενδυτή. Δεν παραχωρείται επομένως μόνο μια μειοψηφική θέση, αλλά και δικαιώματα στο μάνατζμεντ που θα γίνεται από κοινού με το Δημόσιο, με ξεκάθαρα όρια και προϋποθέσεις.


 http://energypress.gr/news/xana-sto-proskinio-nome-kai-admie