Κυριακή 10 Απριλίου 2016

EMMANOΥΗΛ ΤΩΜΑΔΑΚΗΣ: "Αυτό που χρειάζονται αυτή την στιγμή οι εργαζόμενοι, είναι δυνατά σωματεία"




ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΕ-OMIΛΟΥ-ΔΕΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ



Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στο 53ο Εκλογοαπολογιστικό Γενικό μας Συμβούλιο, της ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, φέρνοντας μας πιο κοντά
με προοπτική  ότι μεταξύ μας θα αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος.
Να δούμε αντικειμενικά τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ καταθέτοντας ο καθένας την άποψη του και τις προτάσεις  του, έχοντας ως στόχο, να θέσει τις βάσεις για την επίλυση των προβλημάτων μας.
Κάθε συζήτηση που γίνεται μεταξύ μας, είναι στα πλαίσια της συνεχούς επικοινωνίας μας γύρω από όσα μας απασχολούν και μας ανησυχούν.
Για το εργασιακό μας μέλλον
και για το συνδικαλισμό του σήμερα και του αύριο. 
Το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΜΙΛΟ ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια. Τα χρόνια των μνημονίων όποιας απόχρωσης και αν είναι ανησυχεί και ΔΙΑΦΩΝΕΙ,


με την εφαρμογή της πολιτικής της τρόικα
που τώρα έγινε κουαρτέτο
και των Ελληνικών κυβερνήσεων,
που στοχεύουν  μεταξύ των άλλων….
στην πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας αλλά και στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης.

   Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ, βρίσκονται για μια ακόμη φορά  μεταξύ σφύρας και άκμονος, ζώντας ένα ακόμη μνημόνιο, το τρίτο και επαχθέστερο.

Ελπίδες και προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόναπό το πολιτικό σύστημα, διαψεύστηκαν και απογοήτευσανγια άλλη μια φορά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Υποσχέσεις και εξαγγελίες που ηχούσαν χαρμόσυνα στα αυτιά των εργαζομένων,αντικαταστάθηκαν με σκληρά και κοινωνικά ανάλγητα μέτρα, ασήκωτα για το χειμαζόμενο Ελληνικό λαό.
Περάσαμε από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, στη φτώχεια αξιοπιστίας και
υπευθυνότητας και σε καταστροφικές πολιτικές, με αποτέλεσμα :
1. Το κλείσιμο τραπεζών (capitals controls)
2. Τη φυγή καταθέσεων
3. 3ο Μνημόνιο.
Η κοινωνία «βράζει» και ανησυχεί...
Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Επιχείρησή μας, προσπαθεί να ανασυνταχθεί μέσα από τα αποκαΐδια του παρελθόντος καθώς πολλοί προσπάθησαν να μας θέσουν στο περιθώριο αλλά δεν τα κατάφεραν.    
Όλοι εμείς - εργαζόμενοι και συνδικάτο- πορευόμαστε μέσα σε ένα δρόμο στρωμένο με αγκάθια,
γιατί ζούμε στο πετσί μας τα  αποτέλεσμα των βίαιων αλλαγών. Που προήλθαν από λάθη των κυβερνήσεων και όχι δικών μας.
Θέλω να επισημάνω:









Ότι τα Συνδικάτα θα πρέπει να αποδειχθούν οι ποιο μαζικοί πόλοι διεκδίκησης λύσεων,
πολιτικών και  στρατηγικών επιλογών, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας
Έτσι στην πορεία αυτή,
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ όπως πάντα, πρωταγωνίστησε σε δράση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έχοντας ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ.


Συγκεκριμένα :
  1. Πρωταγωνιστήσαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις που κάναμε στον ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα την συνεχή αναβολή και τελικά την ματαίωση της πώλησής του, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  2. Συνδιοργανώσαμε συλλαλητήρια στην Αθήνα, στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας, για να αποτρέψουμε την πώληση της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», πράγμα που επιτεύχθηκε.
  3. Ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία για τη «Μικρή ΔΕΗ», καταφέρνοντας μάλιστα να πάρουμε μετά από πολλά χρόνια και την κοινωνία με το μέρος μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η εκτελεστική εξουσία να μην το αντέξει και να προβεί στο αντιδημοκρατικό μέτρο της επίταξης.
  4. Μετά από πιέσεις του σωματείου μας και της Ομοσπονδίας, καταφέραμε να αρθεί το αντιδημοκρατικό μέτρο της επίταξης.
  5. Πετύχαμε την πρόσληψη 670 ατόμων στη ΔΕΗ (αναμένονται τα αποτελέσματα) και 540 νέων συναδέλφων στο ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες τώρα ολοκληρώνονται. Είναι βέβαια λίγες, αλλά μην ξεχνάμε ότι προκήρυξη για προσλήψεις είχε να γίνει από το 2007.
  6. Σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ : πετύχαμε την παραμονή των συναδέλφων μας που είναι αποσπασμένοι στους ασφαλιστικούς μας φορείς, να παραμείνουν στον ΚΚΠ/ΔΕΗ και στο δικό μας μισθολόγιο.
  7. Κάναμε καταλήψεις στη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για την πρωτοφανή ενέργεια της, να περικόψει το επίδομα επικίνδυνης εργασίας 15% στους εναερίτες συναδέλφους μας.
  8. Προχωρήσαμε πολλές φορές σε απεργιακά μέτρα για να πιέσουμε τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να πάρει πίσω ή να μην προχωρήσει σε αντεργατικές συμπεριφορές που αδικούν τους εργαζόμενους.
  9. Πετύχαμε με τη Σ. Σύμβαση του 2015, να αρθεί η αδικία προς τους συναδέλφους εναερίτες, επιλύοντας οριστικά το σοβαρό πρόβλημα της παροχής του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας 15% στην κατηγορία Τ4Α, ανεξαρτήτως της ένταξής τους στο καθεστώς των ΥΒΑΕ.
  10. Μια αδικία, που δυστυχώς ταλαιπώρησε άδικα τους συναδέλφους μας, γιατί θα μπορούσε να είχε λυθεί το όλο ζήτημα με τη Συλλογική Σύμβαση του 2012, από την τότε πλειοψηφία του σωματείου μας και της Ομοσπονδίας.
  11. Πετύχαμε τη μη παρακράτηση των αναδρομικών για το 15% από το 2012, καθώς και την επιστροφή των αναδρομικών στα 732 άτομα που τους έγινε η παρακράτηση από τον Ιούνιο του 2014, όπου θα επικαιροποιηθούν με την συμπληρωματική ΣΣΕ που θα υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία επανακαθορισμού της ένταξης των εναεριτών στο καθεστώς των ΥΒΑΕ.
  12. Αποτρέψαμε την εφαρμογή του Business Plan του ΔΕΔΔΗΕ, από την προηγούμενη Διοίκηση.
  13. Σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η ΕΤΕ/ΔΕΗ έδωσε μάχη και απέτρεψε φαινόμενα κατάχρησης Διευθυντικού δικαιώματος (π.χ. κατάργηση βαρδιών, μείωση προσωπικού από τη βάρδια, αποτροπή εγκαθίδρυση εργολάβων στη λειτουργία του Δικτύου κ.α.).
  14. Προχωρήσαμε σε μηνυτήριες αναφορές για παράνομες πράξεις Διευθυντικών στελεχών της Επιχείρησης, που είχαν ως στόχο τους εργαζόμενους (Περιοχή Καλαμάτας κ.α.)
  15. Πρωταγωνιστήσαμε στην υπογραφή μιας επιτυχημένης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τηρουμένων των αναλογιών. Αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, αφού είχε την πλήρη αποδοχή από τους εργαζόμενους.
  16. Στη ΣΣΕ καταφέραμε να κρατήσουμε τους μισθούς μας σταθερούς, συνεχίζοντας πάντα να δίδονται τα μισθολογικά κλιμάκια (αύξηση 8% την τριετία), διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που παραπληροφορούσαν τους εργαζόμενους περί του αντιθέτου, για ιδίων όφελος.
  17. Εκτός των παραπάνω, πετύχαμε για πρώτη φορά και τη θεσμοθέτηση του λεγόμενου κοινωνικού μισθού (τροφείο), ένα πάρα πολύ μεγάλο βοήθημα για τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε.
  18. Εμποδίσαμε την είσοδο εργολάβου στη βάρδια (Περιοχή Χίου).

Ήμασταν, ήμαστε και θα ήμαστε πάντα στην υπηρεσία του κάθε συναδέλφου για να τον προστατέψουμε από κάθε έκνομη ενέργεια της Διοικητικής ιεραρχίας, στο μέτρο πάντα του εφικτού.

Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε,
Γιατί οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά τα σχέδια αποκρατικοποίησης του Ομίλου ΔΕΗ παραμένουνκαι επανασχεδιάζονται, με  διαφορετικούς πρωταγωνιστές, αλλά ίδιους αγοραστές


γιατί η νέα κατά τα άλλα «αριστερή» κυβέρνηση έχει καινούργια σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕκαι της ΔΕΗ Καθώς με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου χαρίζει το 50% της Παραγωγής και της Εμπορίας στους ιδιώτες έως το 2020 ξεχνώντας βέβαια τις υποσχέσεις που έδωσε στους εργαζόμενους περί κρατικής ΔΕΗ προφανώς αυτέςήταν σχήμα λόγου κατά δήλωσή της.
Μέσα σε όλα αυτά, ακούγονται και φωνές από πλευράς Διοίκησης για κοινοπρακτικά σχήματα στις μονάδες, με ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, παραχωρώντας τους το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Μην ξεχνάμε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός  έδινε υποσχέσεις από το ίδιο το κτήριο του ΑΔΜΗΕ  ότι δεν θα πωληθεί αλλά αυτά ως γνωστόν λέγονται όταν είσαι στην αντιπολίτευση γιατί όταν είσαι κυβέρνηση άλλα κάνεις κάνεις τις γνωστές ς κυβιστήσεις.

Όπως έκανε και ο  Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης όταν απαρνιόταν την πώληση του ΑΔΜΗΕ πριν αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντα και μετέπειτα δήλωσε ότι θα επακολουθήσει πιστά την κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος. Όπως πιστά ασχολήθηκε με την άρση του πλαφόν. Αλλά για τον εαυτό του  και τα κομματικά διορισμένα στελέχη το πράγμα που επέτυχε  εις βάρος βέβαια των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ.
Την ίδια στάσητηρεί και η σημερινή Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ  ξέχασε να παραιτηθεί  κατά δήλωσή της εάν ο ΑΔΜΗΕ πωληθεί.
Είναι κι αυτό ένα δείγμα α αξιοπιστίας και φερεγγυότητας  της νέας Διοίκησης.
Μιας διοίκησης της ΔΕΗ που λειτουργεί ως συνδικαλιστική συντεχνία και όχι πως θα βγάλει την Επιχείρηση από το αδιέξοδο την οποία έχει οδηγήσει με την πολιτική της και την ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν φτάσει αισίως τα 2,3 δις ευρώ το εξωτερικό χρέος τα 5 δις ευρώ τις ρευματοκλοπές να αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό   Και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Όμιλος ΔΕΗ παρουσίασε 42,3 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 2015.
Μην ξεχνάμε, ότι όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι (4237/14, 4273/14 και ΠΥΣ 15/24-7-13), που αφορούν την τύχη της Επιχείρησης συνολικά, είναι ενεργοί και αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν πράξη τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που είναι ψηφισμένα,για αυτό το λόγο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αποπροσανατολιζόμαστεαπό αυτούς που μας χαϊδεύουν τα αυτιά, τούτες τις κρίσιμες ώρες.
Οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται και έχοντας  αρραγές μέτωπο στα μετόπισθεν μας,  Θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα λαίλαπα η οποία αυτή τη φορά έχει αριστερό πρόσημο.
Με σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, και απεγκλωβισμένοι από κομματικές εξαρτήσεις  θα πάμε μπροστά.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, το Συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να αντεπεξέλθει
στις νέες προκλήσεις και αντιξοότητες που αναμένουν τους εργαζόμενους.
    Ο εκσυγχρονισμός δεν περνά μέσα από βίαιες αλλαγέςτου υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (Ν.1264/82),
που έχουν ως στόχο την κατάργηση επί της ουσίας της συνδικαλιστικής έκφρασης και ι ελευθερίας .
Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τα προβλήματα των εργαζομένων.
Σε έναν άλλο τομέα,
αυτό του ασφαλιστικού,
η κατάσταση είναι δραματική.
Στην εποχή των μνημονίων που όλα καταρρέουν, ήταν επόμενο να καταρρεύσει και το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, έχοντας τραγικά επακόλουθα για όλους μας.
Οι μειώσεις συντάξεων που συντελέστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια, δυστυχώς δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ, καθώς αναμένονται νέες περικοπές, σε όλα τα επίπεδα.. (κύριες συντάξεις, επικουρικές, …. εφάπαξ, πρόνοια κ.α.), με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο του 3ου μνημονίου, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δανειστών μας.
Η μνημονιακή λαίλαπα που έρχεται δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο στο ασφαλιστικό μας σύστημα  κατακτήσεις και κεκτημένα των  εργαζομένων θα ισοπεδωθούν από τον οδοστρωτήρα του μνημονίου και των εκφραστών του.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών είναι :
1. Τα όρια ηλικίας αυξάνονται υπέρμετρα (ν. 4334/15)
2. Κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται σε μια νύχτα. Κανένας στη σύνταξη πριν τα 67 ή στα 62 με 40 έτη προϋπηρεσία.
3. Οι συντάξεις γίνονται επιδόματα
4. Θέλουν να καταργήσουν το εφάπαξ.
5. Οι εισφορές αυξάνονται και έχουμε μειώσεις μισθών
6. Υγειονομική περίθαλψη ουσιαστικά καταργείται,στρέφοντας την κοινωνία στην ιδιωτική ασφάλιση.
7. Για πρώτη φορά κυβέρνηση θέλει να καταργήσει με νόμο  την ασφαλιστική μας περιουσία και τον πάγιο πόρο με ότι αυτό σημαίνει.
Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προς ψήφιση, θα ξεκινήσουν  24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις,που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία.
Σήμερα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να θέσουμε τα σχέδια και τους προβληματισμούς μας.
    Στρατηγικός στόχος μας, μέσα  στο νέο εργασιακό περιβάλλον
και τις προοπτικές που διαγράφονται, είναι η προστασία της εργασίας και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, όπως:
Α) Προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Β)  Καμία απεμπόληση θέσεων ν εργασίας,  αλλά πρόσθεση με νέες      προσλήψεις.
Γ) Καμία μείωση μισθού ή πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών όλου του προσωπικού.
Δ)   Ελευθερία στο δημοκρατικό δικαίωμα της Συνδικαλιστικής δράσης και όχι τροχοπέδη.
Η εργασιακή ειρήνη και η ελεύθερη Συνδικαλιστική έκφραση,
δεν επιτυγχάνεται μέσα από τις αυταρχικές και παράλογες απαιτήσεις της τρόικας
και των εδώ εκφραστών της.  
Το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, βασίζεται στο μέλλον της εργασίας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη,
έχει εισέλθει σε ένα νέο δρόμο,
με χαρακτηριστικά διαφορετικού περιεχομένου
από αυτά τα οποία γνώριζε για αρκετά χρόνια.
Το συνδικαλιστικό κίνημα,
απαιτείται να αναζητήσει  τρόπους για την ανάπτυξη του «κινήματος» με αξιοπιστία,  φερεγγυότητα και δράση,
για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος,
στη δουλεία και τη γειτονιά του.
Με δεδομένο ότι το κύριο ζητούμενο, είναι η μαζικοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων,  θεωρούμε ότι η ενίσχυση των δομών τους,η αποτελεσματικότητα στη δράση τους και ο σταθερός προσανατολισμός τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων,
αποτελούν τους βασικούς συντελεστές για την επιτυχία του στόχου .
Ήρθε η ώρα να πάψουμε να χωρίζουμε τους εργαζόμενους, σε παλαιούς και νέους, χαμηλόμισθους και υψηλόμισθους,
ανάλογα με τα   συμφέροντα μας.
   Αυτό που χρειάζονται αυτή την στιγμή οι εργαζόμενοι, είναι δυνατά σωματεία, που πραγματικά να μπορέσουν να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν και να α κερδίσουν, συνάμα σε ένα κοινό μέτωπο με την Ομοσπονδία.
Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι Συνδικαλιστικό κίνημα θέλουμε στον Όμιλο ΔΕΗ;
   Θέλουμε μικρά και πολυδιασπασμένα σωματεία, που θα είναι στην υπηρεσία του εργοδότη; Προς εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων;  Ή μεγάλα και ισχυρά;
 Ανασυγκρότηση και προοπτική για εμάς, είναι η πρόταση που καταθέτουμε στο Γενικό μας Συμβούλιο,  ως εξής:
§ Ένα σωματείο ανά Εταιρεία του Ομίλου
Μία Ομοσπονδία σε όλο §
ο τον Όμιλο ΔΕΗ.

   Ένα ενωτικό, ακηδεμόνευτο, διεκδικητικό,σύγχρονο και μαζικό Συνδικαλιστικό Κίνημα,που να προωθεί δυναμικά τα δίκαια του κόσμου της εργασίας, μακριά από παραταξιακές σκοπιμότητες και κομματικές αγκυλώσεις.
Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι και εμείς, έχουμε κάνει λάθη και παραλείψεις, όχι όμως συνειδητά.
Από αυτά πρέπει να διδαχθούμε, για να μην επιστρέψουμε σε ένα αναχρονιστικό και παρηκμασμένο παρελθόν,
που μας ταλάνισε  από εσωστρέφεια και μας έφθειρε όλους μας, αλλά σε ένα καλύτερο και συναινετικό αύριο.
 Η ΕΤΕ/ΔΕΗ μαζί με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, είναι ο  θεματοφύλακας των εργατικών κατακτήσεων που πέτυχε με χιλιάδες εργαζόμενους. 
Είναι και πρέπει να είναι, πάντα απέναντι από κάθε μορφής εξουσία, προασπίζοντας την ενότητα και την συνοχή του συνδικαλιστικού κινήματος.
 Για να κερδίσουμε την χαμένη αξιοπιστία, πρέπει να αποδείξουμε, ότι έχουμε απαλλαγεί οριστικά και αμετάκλητα, από σύνδρομα του  παρελθόντος,
με πράξεις και όχι με λόγια.

 Μα πάνω απ΄  όλα πρέπει να αποδείξουμε, ότι  είμαστε συνεπείς, με όσα λέμε και όσα πράττουμε
και όχι να μεταβάλουμε άποψη και θέση, ανάλογα με τα συμφέροντα του καθενός μας.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά,

ας αρχίσουμε από το πιο απλό,

να ξεχάσουμε ότι μας χωρίζει

και να κρατήσουμε ότι μας ενώνει.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.