Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

6.000 ρευματοκλοπές από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο α' εξάμηνο του 2016

Στοιχεία-σοκ για τις κλοπές ρεύματος
Σύμφωνα με τους ελέγχους που κάνουν τα συνεργεία των υπαλλήλων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, μέσα σε τρία χρόνια έχουν διπλασιαστεί, ενώ από πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 30%. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ρευματοκλοπές έχουν εκτοξευθεί στις 6.000, όταν όλο το 2015 ήταν 8.587.
Το «Εθνος» με ρεπορτάζ του παρουσιάζει επίσης τα επτά συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι παραβάτες προκειμένου, πειράζοντας τα ρολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Διαχειριστή και αλλοιώνοντας τις ενδείξεις του μετρητή, να γλιτώνουν χρήματα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών. Παραβάσεις οι οποίες όμως θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των προσώπων που τις κάνουν.
Χίλιες παραβάσεις τον μήνα, λοιπόν, εντόπισαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας εντατικοποιήσει τους ελέγχους, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Η αυξητική πορεία των ρευματοκλοπών αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», καθώς το 2012 είχαν εντοπιστεί 4.370 περιπτώσεις, ενώ το 2015 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100%, έχοντας εκτοξευθεί στις 8.587.
Τι γίνεται, όμως, με όσους συλλαμβάνονται να κάνουν ρευματοκλοπή; Η απάντηση που δίνουν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι παραπέμπονται στον εισαγγελέα και έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, ενώ καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό που έκλεβαν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που απέφευγαν, συνυπολογίζοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι το ετήσιο μέγεθος της κατανάλωσης που κλέβεται είναι 100.000 μεγαβατώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με πολύ απλούς και συντηρητικούς υπολογισμούς κάθε χρόνο εξανεμίζονται 15 εκατ. ευρώ. Χρηματικό ποσό το οποίο επιβαρύνονται οι υπόλοιποι καταναλωτές.

Τεράστιες διαστάσεις
Οι αριθμοί των ρευματοκλοπών που δημοσιοποιεί το «Εθνος» είναι μόνο οι εντοπισμένες παραβάσεις. Εκτιμάται ότι το πραγματικό μέγεθος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και είναι πολλαπλάσια τα ποσά που χάνουν η ΔΕΗ και οι λοιποί εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέγεθος αποκαλύπτεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη.

«Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις και η ΔΕΗ, με βάση τις ισχύουσες παράλογες ρυθμίσεις του Κώδικα (σ.σ.: διανομής ηλεκτρικής ενέργειας), επωμίζεται και τις ρευματοκλοπές των πελατών άλλων προμηθευτών. Θα έλεγε κανείς ότι από κοινωνική άποψη οι ρευματοκλοπές έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις από άλλες μορφές λαθρεμπορίου, όπως αυτό των καυσίμων, καθώς σε αντίθεση με το τελευταίο που αφορά συγκεκριμένα παράνομα κυκλώματα, οι επιπτώσεις από τις ρευματοκλοπές επεκτείνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, επαγγελματιών και νοικοκυριών, εις βάρος όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και των συνεπών και έντιμων καταναλωτών. Πρόκειται σε τελευταία ανάλυση για ένα φαινόμενο εκτεταμένης παρανομίας με διαστάσεις ευρύτερες από τις καθαυτό οικονομικές, που βέβαια είναι πολύ μεγάλες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις (κυρίως) και νοικοκυριά στην παρανομία. Χωρίς η πράξη να δικαιολογείται, βρίσκει τα αίτια της στις τεράστιες απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί οι πολίτες αλλά και στις υψηλές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος.

Στα ίχνη των επιτηδείων
Ο ΔΕΔΔΗΕ πρόσφατα με ανακοίνωσή του επεσήμανε τα εξής: «Η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές. Η διαπίστωση όλων ανεξαιρέτως των ρευματοκλοπών από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της εταιρείας, που πρόσφατα, για τον σκοπό αυτό, ενισχύθηκαν με νέο τεχνικό προσωπικό, είναι απλώς θέμα χρόνου».


Τα 7 τρικ που μπλοκάρουν τους μετρητές της ΔΕΗ
Μαγνήτες, άγκιστρα, σπρέι και ειδικά λαμάκια επιστρατεύουν ιδιώτες και επιχειρήσεις προκειμένου να «τρελάνουν» τους μετρητές της ΔΕΗ και να γλιτώσουν εκατομμύρια με τη μέθοδο της ρευματοκλοπής.
Η ευρηματικότητα των παρανομούντων είναι αστείρευτη, αφού τα όσα ανακαλύπτουν κατά καιρούς τα συνεργεία της ΔΕΗ ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Η κυριότερη μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η επιβράδυνση της ροής του μετρητή με αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων του και κατά συνέπεια η αλλοίωση των ενδείξεων. Με τη μέθοδο αυτή δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ο δράστης, αφού ο μετρητής δουλεύει και απλώς καταγράφει μειωμένη κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο «τολμηροί» που μηχανεύονται διάφορα κόλπα, ακινητοποιώντας τη ροδέλα μέτρησης, ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ρεύματος.
Ταρίφα 200 ευρώ
Τα επτά συνήθη «τρικ» που προτείνουν στους ενδιαφερόμενους «έμπειροι» ηλεκτρολόγοι (με αντίτιμο που ξεκινά από 200 ευρώ) είναι τα ακόλουθα:

• Πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή, χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση. Συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, οι δράστες καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ.
• Αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή, επιβραδύνοντας την ταχύτητα κίνησής του. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο ρευματοκλοπής, που γίνεται μόνο από ηλεκτρολόγους και δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί παρά μόνο εάν υπάρξει καταγγελία.
• Τρύπημα του ρολογιού από το πλάι με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με ένα καρφί ή ξυλάκι, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην καταγράφει ο μετρητής.
• Τοποθέτηση ειδικών μαγνητών που ακινητοποιούν την κλασική ροδέλα του μετρητή του ρολογιού, με αποτέλεσμα αυτός να μη γράφει μονάδες και να μην υπάρχει επιπλέον χρέωση στον λογαριασμό.
• Ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.
• Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
• Ιδιαίτερα δημοφιλής στην επαρχία και ειδικά στις αγροτικές περιοχές είναι η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολόνες της ΔΕΗ. Η παράνομη τροφοδότηση αυτού του τύπου είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ δύσκολα εντοπίζεται από τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών λειτουργούν υπέρ των παραβατών. «Τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά στους ελέγχους που κάνουμε σε διάφορες επιχειρήσεις μηχανισμούς που πωλούνται στο Διαδίκτυο και επεμβαίνουν ακόμη και στους ηλεκτρονικούς μετρητές της ΔΕΗ. Τοποθετώντας το παράνομο μηχάνημα στον μετρητή, η κατανάλωση που γράφεται είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει το κόστος ενέργειας», σημειώνει τεχνικός της ΔΕΗ.
Τα συνεργεία της Επιχείρησης έρχονται συχνά αντιμέτωπα με τρυπημένα ρολόγια και κομμένες σφραγίδες μετρητών, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί τα καπάκια προκειμένου οι δράστες να παρέμβουν στο εσωτερικό.
Ρύθμιση οφειλών

Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου
Παρατείνεται το πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με την καταβολή των ποσών έως και 36 δόσεις. Ο ευνοϊκός διακανονισμός έληγε κανονικά στις 29 Ιουλίου, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η εταιρεία, «μετά τη μεγάλη ανταπόκριση από πελάτες της, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, για ένταξη στο ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, αποφάσισε την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους, καθώς αναμένεται αύξηση των αιτημάτων για διακανονισμό». Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της 1ης δόσης πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.



Χρ. Κολώνας, Αγγ. Μαρίνου, Έθνος