Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΕ-ΔΕΗ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΙΑΤΗ



·   
ΣΤΟ 55o ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,
Κύριοι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης,
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ,
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε του ΔΕΔΔΗΕ,
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε του ΑΔΜΗΕ,
Κύριοι Διευθυντές,
Συνάδελφε Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ,
Συνάδελφε Γραμματέα,
Συνάδελφοι εκπρόσωποι στο Δ.Σ της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ
Συνάδελφοι εκπρόσωποι των σωματείων,
πριν πω οτιδήποτε άλλο πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω
για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας.
Η παρουσία σας αποτελεί τιμή για εμάς.

Κυρίες και κύριοι
Είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευκαιρία για μένα, που έχω την δυνατότητα να σας απευθύνω δημόσια τον λόγο με την ιδιότητα του προέδρου του ιστορικότερου και μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Είναι τιμή γιατί σαν συνδικάτο σας τιμούμε σαν θεσμούς, αλλά και σαν ανθρώπους και θα έχω την ευκαιρία να σας ενημερώσω συνοπτικά για τα ζητήματα που θα συζητήσουμε και θα  αποφασίσουμε γιατί μας απασχολούν ως κρίσιμο βραχίονα της επιχείρησης μας.
Σκοπός μου δεν είναι να σας κουράσω, αντίθετα  είναι να είμαι σαφής, ουσιαστικός και συνοπτικός.
Είναι γνωστό σε όλους μας πως το τρέχον έτος θα μείνει στην ιστορία της επιχείρησης.
Είμαστε μπροστά από συνταρακτικές αλλαγές  που αφορούν την επιχείρηση την ελληνική οικονομία τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντα του καθώς και τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι, έχουν κάνει το χρέος τους όλα τα χρόνια της κρίσης των μνημονίων και της στοχοποίησης της επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι βάλαμε από την τσέπη μας 5 δις από

την μείωση των  μισθών μας.

Άρα κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά πως δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες θυσίες για να διασωθεί η επιχείρηση.

Αλλά από ότι φαίνεται σε όλες τις καταγγελίες μας επιβεβαιωθήκαμε για τους σχεδιασμούς   που ξεκίνησαν εδώ και δεκαεννέα χρόνια τουλάχιστον, αποδείχτηκε η περιβόητη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε το όχημα για την διάλυση της.

Με θύματα τους καταναλωτές το δημόσιο συμφέρον και την ενεργειακή ασφάλεια.
Για να βρουν διέξοδο  τα λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και να τοποθετηθούν με εξασφάλιση των υπερκερδών τους  στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας τελικά η χώρα μπαίνει σε μια περιπέτεια άνευ προηγούμενου.
Η επιχειρηματολογία της γκρίζας συγκεκαλυμμένης νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας έχει αυτόαναιρεθεί:
·       Είδατε εσείς ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός;
·       Είδατε το «παιχνίδι» να παίζεται «επί ίσοις όροις»;
·       Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός το να εμποδίζεται η ΔΕΗ να αναπτυχθεί για να  φτιάξουν  εργοστάσια οι ιδιώτες;
Αλήθεια σε ποιά άλλη χώρα της Ευρώπης έγιναν και γίνονται αυτά;
Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός να αναγκάζεται η ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και τους ανταγωνιστές της και μάλιστα φτηνότερα απ’ ότι της κοστίζει, και στη συνέχεια  να αγοράζει την δική τους παραγόμενη ενέργεια ακριβότερα;
Τα ξέρει αυτά ο Ελληνικός λαός τα έχει κατανοήσει;
Ακούστε με σας παρακαλώ,  το συνδικάτο μας ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει, ποιοί κερδίζουν από όλο αυτό το στρατηγικό καλοσχεδιασμένο παιχνίδι και δεν προτίθεται να συμφωνήσει για να γίνουν κάποιοι πλουσιότεροι, να διαλυθεί η ενεργειακή οικονομία της χώρας,  να χαθούν θέσεις εργασίας, να μπει σε περιπέτεια η ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας και τελικά ο άμοιρος λαός που


προς το παρόν τρώει την προπαγάνδα της φτηνότερης ενέργειας να βρεθεί να πληρώνει την κρίση της.

Είμαστε κι εμείς με τον κόσμο των επιχειρηματιών και όχι των κρατικοδίαιτων της ενέργειας αλλά με αυτούς που πασχίζουν να έχουν κερδοφορία από την επιχειρηματικότητα τους και δίνουν μέρος της κερδοφορίας τους  στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 Έχουν άραγε καταλάβει τι τους περιμένει με την αποδιοργάνωση της αγοράς και την οιονεί διάλυση της ΔΕΗ;

Γνωρίζουμε πως κτίστηκε η απαξίωση των συμφερόντων της ΔΕΗ και υπάρχουν ευθύνες;
Σας θυμίζω τα εξής:
·       Η άνιση αντιμετώπιση του ισχυρού μας όπλου του εγχώριου λιγνίτη έναντι του λιγνίτη άλλων κρατών
·       Η πτώση της κατανάλωσης που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες  πολιτικές που επιβλήθηκαν  στον ελληνικό λαό ως λύση για να βγούμε από την οικονομική κρίση και η υπερπληθώρα των ΑΠΕ από την άλλη μεριά.
·       Επί 4 χρόνια εισέπραξαν σε βάρος της ΔΕΗ προμήθειες πάνω από 800 εκ. € μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους των μονάδων παραγωγής (ΜΑΜΚ)
·       Μέσω των αδειών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ).  Σας θυμίζω τον Αύγουστο του 2013 τότε που  η ΡΑΕ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α. ανακάλυψε την ανάγκη ευελιξίας στο Σύστημα και διπλασίασε τον αριθμό των ΑΔΙ που μπορούσαν να εκδώσουν οι θερμικοί παραγωγοί μονάδων Φ.Α. και ταυτόχρονα αναθεώρησε το τίμημα για τη διαθεσιμότητα ισχύος στις 56.000 €/MW έτος!
·       Η μη καταβολή από το ελληνικό κράτος των οφειλομένων από την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ)
·       Από την εφαρμογή των ΝΟΜΕ η επιχείρηση στις έξι δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχει ήδη χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια.
·       Το τέλος προμηθευτή υπέρ των VIP κατόχων ΑΠΕ που μέχρι στιγμής ζημίωσε την ΔΕΗ 341 εκατ. ευρώ.
Αλήθεια αντέχουν οι καταναλωτές ιδιαίτερα στις μέρες μας , να επιφορτιστούν στους λογαριασμούς τους με ΕΤΜΕΑΡ για παραγωγή 8,5 TWh από ΑΠΕ; Φαντάζεστε τι θα σημαίνει αυτό για τους λογαριασμούς.



·       Αλήθεια αυτό το κόστος που έχει υποστεί η ΔΕΗ με την πολιτική να κάνει τον εισπράκτορα για το ΕΤΜΕΑΡ και να λαμβάνουν οι ιδιώτες ζεστό χρήμα από την τσέπη του ελληνικού λαού με διακομιστεί την ΔΕΗ την έχει αξιολογήσει κανείς;

Δεν φτάνει που στο παρελθόν κυβερνητικές πολιτικές εξοβέλισαν την ΔΕΗ από τις ΑΠΕ για να περάσει η πίτα του ΕΤΜΕΑΡ ολόκληρη στα χέρια ολίγων και εκλεκτών επενδυτών μας έκαναν  και εισπράκτορες μισητούς από τον καταναλωτή.


·       Η τιμολόγηση επί ζημία όλων των επιχειρήσεων βαριάς βιομηχανίας που μας καθιστά έμμεσο χρηματοδότη τους   χωρίς ανταλλάγματα.
Νομίζω πως από τα λίγα στοιχεία που παρέθεσα γίνεται κατανοητό πως η ΔΕΗ είτε μεγάλη είτε μικρή, είτε μικρομεγάλη δεν έχει κανένα μέλλον,
γιατί απλά το ταμείο της έχει παραδοθεί σε ξένα συμφέροντα.
 Όσο καλά σχέδια και να κάνει η διοίκηση,  όσο καλές προθέσεις και να έχει δεν μπορεί να περάσει σε κερδοφορία ένα ισοζύγιο που βαραίνει μόνο από υποχρεώσεις.
Και φρόντισαν αυτές τις άδικες υποχρεώσεις να τις κάνουν νόμους του ελληνικού κράτους,
ώστε να επιχαίρονται οι πολιτικοί υπάλληλοι της διαπλοκής,  πως όσες κυβερνήσεις και να αλλάξουν η πορεία δεν αλλάζει.
Αλήθεια το κοινωνικό τσουνάμι που θα σηκωθεί μόλις ο λαός κληθεί να πληρώσει  την διάλυση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας εκ νέου,  την έχει αναλογιστεί κανένας;
Αξιότιμοι κύριοι
οφείλω να σας πω
πως εμείς έχουμε μάθει να ιεραρχούμε τα ζητήματα όπως πρέπει, είμαστε κομμάτι του λαού και μας νοιάζουν τα συμφέροντα του και τα συμφέροντα του λαού είναι η ΔΕΗ να είναι ο υγιής κερδοφόρος οργανισμός  με επενδυτική πολιτική στην παραγωγή και τις νέες αγορές και οικονομίες.
Να βοηθήσει την πατρίδα να σταθεί στα πόδια της, α δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να βοηθήσει την αγορά σε όλο το νέο φάσμα της οικονομίας να βρει τον ρόλο της.


Τέλος,  κατεβαίνοντας  από το βήμα θέλω να σταθώ στο θέμα της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας .

Το πρώτο που θέλω να πω και ας στενοχωρήσω κάποιους είναι πως στην 47χρονη διαδρομή της ΓΕΝΟΠ  πρώτη φορά συμβαίνει να έχει λήξει η ισχύς της σύμβασης και να μην έχουμε υπογράψει νέα.

Αυτό επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου το χρεώνω και στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ
αλλά και στην Διοίκηση της επιχείρησης.
Προσωπικά πιστεύω και δεν είμαι ο μόνος πως η Συλλογική σύμβαση έπρεπε να  την είχαμε υπογράψει από  το   Νοέμβρη   – Δεκέμβρη  για να μπορούμε  τώρα ανεπηρέαστοι και αναπόσπαστοι να επικεντρώσουμε  την προσοχή μας  μόνο σ΄ ένα  θέμα.
 Στην  απόφαση  της ακύρωσης της κυβέρνησης για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Έτσι όπως εξελιχτήκαν τα πράγματα το γεγονός του ότι συμπίπτει χρονικά η υπογραφή της ΣΣΕ δεν είναι καλό και εύχομαι να μην δώσει δικαίωμα και τροφή για προβοκατόρικα σχόλια.
Οι εργάτες της ΔΕΗ δεν είμαστε τα μισοκακόμοιρα ανθρωπάκια που την ώρα που θα μπαίνει βόμβα στα θεμέλια του σπιτιού μας θα διαπραγματευόμαστε την επιβίωση μας και μόνο.
Τώρα επί της ουσίας, επί του περιεχομένου της σύμβασης.
Με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως θέσεις της Διοίκησης οφείλω να πω ότι ως ΕΤΕ/ΔΕΗ διαφωνούμε και με τις παρεμβάσεις στη λειτουργία τους δευτεροβαθμίου πειθαρχικού αλλά και με κάθε σκέψη για κατάργηση η ακόμα και περικοπή του κοινωνικού μισθού.
Ιδιαίτερα δε για το τροφείο που τόσα ακούσαμε γ’ αυτό πριν από 3 χρόνια όταν  συμπεριλήφθηκε στην προηγούμενη σύμβαση δεν δεχόμαστε να υπάρχει ούτε σκέψη για την κατάργηση του.
Διότι δοκιμάστηκαν οι αντοχές μας, αντέξαμε, πετύχαμε, αναγνωρίστηκε από τους εργαζόμενους και αυτή είναι η ικανοποίηση μας.

Δεν δεχόμαστε να υπάρχει ούτε σκέψη γιατί αφενός μεν είναι η μοναδική μας κατάκτηση τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν όπου μας πήραν πίσω δεκάδες κατακτήσεις αφετέρου δε και κυρίως δεν δεχόμαστε καν να γίνεται κουβέντα για κατάργηση του η για περικοπή του γιατί για χιλιάδες συναδέλφους μας ιδιαίτερα τους νεότερους είναι μια μεγάλη ανάσα και κάθε μήνα το περιμένουν πως και πως .

Για εμάς είναι ντροπή το ότι κατακρεουργήθηκε στο ΔΕΔΔΗΕ και αναλαμβάνουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης που ενάμιση χρόνο τώρα δεν επανήλθε στο αρχικό ύψος , δεν θα επιτρέψουμε το ίδιο να συμβεί στη ΔΕΗ  και τον ΑΔΜΗΕ.

Απεναντίας δεσμεύομαι ότι θα εντείνουμε και θα κλιμακώσουμε τις πιέσεις μας να επανέλθει και στο ΔΕΔΔΗΕ στο ύψος που είναι στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που θεωρώ ότι είναι ντροπή να γίνεται η όποια κουβέντα για την κατάργηση του.

Ο λόγος αυτός έχει να κάνει με το ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ τα χρόνια που πέρασαν όπως ήδη είπα κατέθεσαν πάνω από 5 δις από τη μείωση των μισθών τους στη ΔΕΗ και  γι΄ αυτό δεν κατέρρευσε η επιχείρηση.

Τονίζω ιδιαίτερα ως έχω υποχρέωση να θυμίσω προς κάθε κατεύθυνση την προσφορά των εργαζομένων σε ιδρώτα,  αίμα και εκατοντάδες νεκρούς για να στηθεί η πρώτη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.

Με βάση αυτό λοιπόν με κάθε σοβαρότητα λέω ότι όσο μας αφορά δεν πρόκειται να υπογράψουμε καμία σύμβαση που να περιλαμβάνει την κατάργηση ή την περικοπή του κοινωνικού μισθού.



Καθαρές  λέξεις.      -     Καθαρές  κουβέντες.



Με αυτές τις επισημάνσεις καλώ τόσο τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ όσο και την επιχείρηση να μην χρονοτριβούν και άμεσα να υπογράψουν επιτέλους τη ΣΣΕ.



Πίστευα πάντα και συνεχίζω προσωπικά να πιστεύω στη συναίνεση και την συνεργασία για το κοινό καλό, φοβάμαι όμως πως με όσα βλέπουμε τελικά δεν θα  αποφύγουμε  το δύσκολο  ραντεβού.

Ελπίζω να με διαψεύσουν οι εξελίξεις.


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ