Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

1,8 εκατ. πελάτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές στη ΔΕΗ - Χρωστούν πάνω από 1 δισ.

Δεν φαίνεται να φέρνει τα αναμενόμενα το πρόγραμμα διακανονισμών των οφειλών σε 36 δόσεις, καθώς στο «κόκκινο» παραμένουν 1,83 εκατομμύρια λογαριασμοί, κυρίως μικρών και μεσαίων καταναλώσεων. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ καλεί με ανακοίνωση τους πελάτες της να ενταχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο σχετικό πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στη συνέχεια θα προχωρήσει σε αποκοπές ρεύματος.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ τονίζει ότι οι πελάτες οφειλές κάτω των 500 ευρώ έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους σε ποσοστό μόλις 5%, με την Επιχείρηση να εκτιμά ότι γενικά οι πελάτες με μικρές οφειλές αποφεύγουν να διακανονίσουν την
οφειλή τους «βασιζόμενοι ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της».
Παράλληλα, για τις κατηγορίες πελατών με μεσαίες και μεγαλύτερες οφειλές, η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι 89.000 πελάτες με συνολική οφειλή 509 εκ. ευρώ δεν έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους, ενώ αναφέρεται ότι αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους παρά τη διευκόλυνση των 36 δόσεων, «τις οποίες «θυμούνται» όταν γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης».
Αναλυτικά, η ΔΕΗ ανακοίνωσε σχετικά με την πορεία των διακανονισμών των οφειλών ότι:
«1. Οι διακανονισμοί των οφειλών προς τη ΔΕΗ με τη ρύθμιση των 36 δόσεων εξελίσσονται ικανοποιητικά. Ήδη περίπου 350.000 πελάτες έχουν διακανονίσει συνολικές οφειλές της τάξης του ενός (1) δισ. ευρώ.
Πολύ ικανοποιητική είναι η τήρηση των διακανονισμών, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 90%.
Εκτιμάται ότι το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι την 30/9, λήξη ισχύος των 36 δόσεων, οι διακανονισμοί θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς η έκπτωση 15% – ανταμοιβή της συνέπειας θα έχει πλέον αποδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος των πελατών-δικαιούχων γεγονός που αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά.
2. Oι πελάτες, κατανεμημένοι σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος των οφειλών τους, έχουν διακανονίσει τις οφειλές ως εξής:
– Κάτω των 500 ευρώ: 5 %
– Μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ: 21 %
– Μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ: 36 %
– Άνω των 3.000 ευρώ: 32 %

                                                  του συνόλου της κατηγορίας.
Παρατηρούμε ότι:
– Οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές αποφεύγουν να διακανονίσουν την οφειλή τους βασιζόμενοι ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της Επιχείρησης.
Ωστόσο, αυτό αποβαίνει σε βάρος τους, καθώς χάνουν την έκπτωση του 15%, ενώ με κάποιο μικρό μηνιαίο ποσό (10-30 ευρώ) θα ήταν συνεπείς και θα επωφελούνταν από την έκπτωση.
Η κατηγορία αυτή των πελατών είναι η πολυπληθέστερη.
  • Κάτω από 500 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 1.230.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 146 εκ. ευρώ.
  • Μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 298.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 153 εκ. ευρώ.
– Οι πελάτες με τις μεσαίου ύψους οφειλές, δηλ. μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους σε μεγαλύτερο ποσοστό, 36%.
Στην κατηγορία αυτή οι πελάτες που δεν έχουν διακανονίσει την οφειλή τους ανέρχονται σε 216.000 με συνολική οφειλή 278 εκ. ευρώ.
– Οι πελάτες με τις μεγαλύτερες οφειλές, πλέον των 3.000 ευρώ, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους σε ποσοστό 32%.
Στην κατηγορία αυτή οι πελάτες που δεν έχουν διακανονίσει την οφειλή τους ανέρχονται σε 89.000 με συνολική οφειλή 509 εκ. ευρώ.
Ένας μεγάλος αριθμός πελατών των δύο τελευταίων κατηγοριών αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.
Η αντίληψη αυτή είναι το υπόβαθρο της μη τακτοποίησης των οφειλών παρά τη διευκόλυνση των 36 δόσεων, τις οποίες «θυμούνται» όταν γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Σ’ ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει γίνει παρέμβαση στο μετρητή, και μάλιστα περισσότερες από μία φορά.
Είναι αυτονόητο ότι οι οφειλές αυτών των κατηγοριών, και ιδιαίτερα οι τελευταίες, αποτελούν στόχο πρώτης προτεραιότητας για τη ΔΕΗ, χωρίς βέβαια να αμελούνται και οι υπόλοιπες.
3. Καλούνται όλοι οι πελάτες μας να σπεύσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 36 δόσεων. Η ευθύνη είναι δική τους.
Όσο μειώνεται η ασυνέπεια τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες θα έχει η ΔΕΗ για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
4. Τέλος, και σε σχέση με κάποιες αναφορές για εξάμηνους λογαριασμούς και μάλιστα ως απόδειξη της αναποτελεσματικότητας του μηχανισμού είσπραξης των οφειλών, διευκρινίζεται ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι 2μηνοι ή μηνιαίοι για μεγαλύτερους πελάτες. Παρέκκλιση από αυτό συνιστά εξαίρεση, οφειλόμενη σε αντικειμενική αδυναμία καταμέτρησης (αρμοδιότητα ΔΕΔΔΗΕ), όπως π.χ. συνέβη το τελευταίο διάστημα στη Χίο.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές ως γνωστό έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν την ένδειξή τους τηλεφωνικά καλώντας τον αριθμό 10410 του ΔΕΔΔΗΕ ή ηλεκτρονικά μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας του ΔΕΔΔΗΕ www.deddie.gr.
Σημειώνεται τέλος ότι εάν όλοι οι λογαριασμοί γίνονταν μηνιαίοι, η πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ θα ήταν της τάξης των 20 εκ. το χρόνο».


liberal.gr