Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Βροχή τα νέα αυγουστιάτικα ραβασάκια από ΔΕΗ για αποκοπές ρεύματος


Ανεβάζει και πάλι ρυθμούς το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ μετά την περιορισμένη απήχηση που είχε η ρύθμιση της επιχείρησης για διακανονισμούς σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, η οποία και δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές προσδοκίες.
Αρχής γενομένης από τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, η ΔΕΗ ξεκίνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "energypress", να αποστέλει στο ΔΕΔΔΗΕ με πιο εντατικό ρυθμό εντολές αποκοπής για κακοπληρωτές, τις οποίες το τελευταίο διάστημα τόσο επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα διακανονισμών, όσο και λόγω του θέρους, κινούνταν σε υποτονικό ρυθμό.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι αποκοπές είναι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο για
την βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βάρος σε αυτή τη φάση πέφτει σε όσους χρωστούν μεγάλα ποσά, από 3.000 ευρώ και άνω, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν εκδίδονται εντολές και για αρκετά χαμηλότερα.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η ΔΕΗ ως προς την κατηγοριοποίηση των οφειλών της δείχνει ότι ποσά 3.000 ευρώ και άνω έχουν περίπου 80.000 καταναλωτές, από επαγγελματίες, μαγαζιά και επιχειρήσεις έως και νοικοκυριά. 
Αυτό που προβληματίζει τη ΔΕΗ είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των πελατών που έσπευσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα διακανονισμών της οφειλής σε 36 δόσεις κυμάνθηκε μόλις στα επίπεδα των 290.000. Αναλύοντας τον αριθμό των καταναλωτών αυτών ανά κατηγορία, αφορά περίπου 215.000 οικιακούς, 70.000 επαγγελματικούς και 7.000 αγρότες.
Πέραν αυτών, η μεγάλη μάζα, δηλαδή ένας αριθμός 1,5 εκατομμυρίου πελατών κάθε κατηγορίας, δεν ανταποκρίθηκε. Είτε επειδή αδιαφόρησαν, είτε επειδή θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποκοπής, γύρισαν την πλάτη στο πρόγραμμα, και η ΔΕΗ τους έχει απευθύνει εκ νέου κάλεσμα να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τον Σεπτέμβριο. Αν δεν το κάνουν, τότε, εφόσον γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης τους, προκειμένου να επανασυνδεθούν, θα πρέπει να καταβάλλουν το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται το πολύ σε 8, και όχι σε 36 δόσεις.
Ταυτόχρονα όμως με τις παραπάνω ανακοινώσεις, η διοίκηση της επιχείρησης ξεκίνησε προς τα τέλη Ιουλίου- αρχές Αυγούστου, να αποστέλει μαζικά ραβασάκια για εντολές αποκοπής, με προτεραιότητα σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, τους μεγαλοοφειλέτες, όσους διακατέχονται από τη νοοτροπία του "συστηματικού κακοπληρωτή". Ο ακριβής αριθμός των πελατών αυτών δεν είναι γνωστός, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι κυμαίνεται σε κάτω από 100.000, και τα χρέη τους ξεκινούν από 3.000 φτάνοντας έως και τα 10.000 ευρώ. 
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η "μπάλα" δεν παίρνει και όσους χρωστούν πιο λογικά ποσά, εξαιρουμένων των ευάλωτων ομάδων που έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Σε κανονικές συνθήκες, οι εντολές αποκοπής κινούνται στα επίπεδα των 20.000-25.000 το μήνα, δεν αποκλείεται ωστόσο υπό την πίεση που ασκεί η ανάγκη βελτίωσης στην εισπραξιμότητα της επιχείρησης, ο αριθμός αυτός από το φθινόπωρο, να αυξηθεί, αν και το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ δεν αντέχει μεγαλύτερο αριθμό.
Τι στάση θα κρατήσει το υπουργείο Ενέργειας ;
Αλλά οι διακοπές ρεύματος έχουν πάντα κοινωνικο-πολιτικό αντίκτυπο. Ενα εύλογο λοιπόν ερώτημα, είναι κατά πόσο η εντατικοποίηση του μέτρου από τη ΔΕΗ, θα τύχει της στήριξης από την κυβέρνηση. Πόσο μάλλον σε ένα "φορτωμένο" για τους καταναλωτές με φορολογικές υποχρεώσεις Σεπτέμβριο, και ενώ οι καταγγελίες κατά της επιχείρησης πέφτουν ήδη βροχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρωταγωνιστές μέλη της "Κίνησης Πολιτών Ενάντια Στις Διακοπές Ρεύματος". 
Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πρωτοστατούσε στις συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου κινήματος και με σύνθημα "κανένα σπίτι δίχως ρεύμα" προέτρεπε τους καταναλωτές να μην εξοφλούν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ειδικά την περίοδο 2012-2014, το στήριξε με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να έρθει στην εξουσία, με αποτέλεσμα η νοοτροπία "δεν πληρώνω" να αποκτήσει βαθιές ρίζες.
Σήμερα, η κυβέρνηση κινδυνεύει να πάθει ό,τι έπαθαν όσοι κατηγορούσε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανάλγητους. Κι αυτό, καθώς από την ανοχή στους κάθε λογής κακοπληρωτές, η διοίκηση της ΔΕΗ θα αναγκαστεί πιθανότατα, προκειμένου να μαζέψει τα ασυμάζευτα, να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε μπαράζ αποκοπών, αφού σχεδόν ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του, και τα φέσια κυμαίνονται από 2,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκηση έως 2,7 δισ. ευρώ, κατά τους υπολογισμούς της ΓΕΝΟΠ.
Το αδιέξοδο είναι προφανές τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τη κυβέρνηση που αναγκάζεται να ακολουθεί μια πολιτική αντίθετη με εκείνη που υποστήριζε ως αντιπολίτευση. Αποτελεί επόμενως ένα ερώτημα ποιά στάση θα τηρήσει το υπουργείο Ενέργειας απέναντι σε μια τυχόν μαζικοποίηση εντολών αποκοπής, πόσο μάλλον αν μαζί με τα "ξερά καούν και κάποια χλωρά", δηλαδή αν από σφάλμα, τα συνεργεία κόψουν και καταναλωτές σε πραγματική οικονομική αδυναμία.
Το ερώτημα υποβάλλεται σε μια περίοδο όπου είναι πασιφανές πως το "γυαλί" στις σχέσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη με τον πολιτικό του προιστάμενο Π.Σκουρλέτη έχει για τα καλά "ραγίσει". Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν οι μπηχτές κύκλων του υπουργείου στον τρόπο διαχείρισης από τη ΔΕΗ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικές, έλεγαν στις αρχές Αυγούστου οι πηγές αυτές, οι αναφορές ακόμη και για την αποστολή από τη ΔΕΗ εξαμηνιαίων λογαριασμών, με τους καταναλωτές να καλούνται να καλύψουν μέσα σε λίγες ημέρες το ενεργειακό κόστος μισού έτους, μαζί με τις πρόσθετες χρεώσεις, κάτι ακατόρθωτο σε πολλές περιπτώσεις.

 http://energypress.gr/news/vrohi-ta-nea-aygoystiatika-ravasakia-apo-dei-gia-apokopes-reymatos