Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Δεν πληρώνεις το λογαραριασμό της ΔΕΗ; Ερχεται διακοπή ρεύματος


Tις διακοπές ηλεκτροδότησης στους κακοπληρωτές πελάτες της εξετάζει σοβαρά πλέον η ΔΕΗ για να αναχαιτίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τις οποίες επικαλέστηκε πρόσφατα στη Βουλή ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φθάνουν στα 3,1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός πάντως, Παναγιώτης Σκουρλέτης δεν δέχθηκε το νούμερο αυτό, είπε ότι οι οφειλές είναι κατά πολύ χαμηλότερες, δεν έδωσε όμως συγκεκριμένα στοιχεία. Ανακοίνωσε ότι από το τρέχον πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, με τις 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, εισέρευσαν στα ταμεία της ΔΕΗ περί τα 500 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό αποφεύγει να δώσει επίσημα στοιχεία για το ύψος των οφειλών, με κύκλους των εργαζομένων να τα ανεβάζουν τον Μάιο- Ιούνιο στα 2,7 δισ. ευρώ και κύκλους προσκείμενους στη διοίκηση να μιλούν για κάτω από 2,5 δισ. ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι οξύτατο. Πρόσφατα η ΔΕΗ παρέτεινε ως τις 30 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των ευνοικών διακονισμών, που έληγε στις 31 Ιουλίου.
 
 
Ευάλωτοι
Ωστόσο, η ανταπόκριση δεν ήταν αυτή που περίμενε η επιχείρηση, καθώς πολλοί πελάτες, που το προφίλ τους δεν τους κατατάσσει κατ' ανάγκη στις ευάλωτες ομάδες είτε δεν μπήκαν στη διαδικασία υπαγωγής στον διακανονισμό, είτε αφού πλήρωσαν την πρώτη δόση, μετά σταμάτησαν να καταβάλουν τις υπόλοιπες. Ανάμεσά τους πολλά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται κυρίως στη μέση τάση και χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία τονίζει: «Η εταιρεία ενημερώνει τους πελάτες της, οι οποίοι δεν θα προσέλθουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους επωφελούμενοι από την ευκαιρία που τους έδωσε ότι εφόσον γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησής τους λόγω χρέους, δεν θα ισχύουν οι πιο πάνω ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επανασύνδεσή τους». Είναι σαφές πια ότι οσοι δεν σπεύσουν να ενταχθούν από εδώ και πέρα στη ρύθμιση θα αντιμετωπίζουν όχι μόνον τον κίνδυνο της διακοπής της ηλεκτροδότησης, αλλά θα χάνουν και τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα διακανονισμού με τις 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, από 1ης Απριλίου που τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό και στο διάστημα ως τις 29 Ιουλίου έσπευσαν να διακανονίσουν τις οφειλές τους 290.000 καταναλωτές. Υπάρχουν όμως ακόμα 1.500.000 πελάτες με κόκκινους λογαριασμούς, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρώτη πρόσκληση της ΔΕΗ και τώρα η επιχείρηση του καλεί εκ νέου να προσέλθουν για διακανονισμό με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
 
Διακανονισμοί 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών (29 Ιουλίου 2016) με τον οικονομικό απολογισμό του προγράμματος διακανονισμών: «Από την 1η Απριλίου, οι ενεργοί διακανονισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος αυξήθηκαν κατά περίπου 545 εκατ. ευρώ. Έτσι, από 300 εκατ. ευρώ που υπήρχαν στις 31 Μαρτίου διαμορφώθηκαν σήμερα σε περίπου 845 εκατ. ευρώ. Επίσης σήμερα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς διακανονισμοί ύψους 31 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι σήμερα εισπράξεις που αντιστοιχούν στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών είναι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ».

(Ημερησία)