
Το λιγνιτικό τέλος, που καταβάλλεται στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας (που όλοι γνωρίζουμε εδώ στην Μεγαλόπολη) αυξάνεται από 0.4 σε 0,5 % του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ. Το τέλος αυτό χρηματοδοτεί έργα υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος και τόνωσης της οικονομίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
Οι τιμές αγοράς της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (πλην φωτοβολταϊκών) ως τώρα αυξάνονταν κάθε χρόνο ακολουθώντας τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Με το νέο καθεστώς η ετήσια αύξηση καθορίζεται στο 25 % του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους.
Για τα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται από εξοπλισμό (πάνελ, βάσεις στήριξης, κλπ.) ευρωπαϊκής προέλευσης σε ποσοστό έως 80 % δίνεται η δυνατότητα αύξησης της τιμής απορρόφησης της ενέργειας (feed in tariff), έως 10 %.
Τα ακριβή ποσοστά τόσο για την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία όσο και για το "μπόνους" στο feed in tariff θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ανάλογη ρύθμιση ισχύει στην Ιταλία και στόχος είναι να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή (αλλά και την ελληνική) παραγωγή εξοπλισμού που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα.
Ότι το σύνολο των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου θα χρηματοδοτούν το λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.
Από NEWS 247