Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΔΕΗ για την κοινωνία

Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, με ανάθεση εργασιών κατασκευών  σε   τοπικούς εργολάβους και προμήθεια των απαραίτητων υλικών από την τοπική  αγορά και ανάπτυξη της τοπικής  οικονομίας.

- Εφαρμογή του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις προσλήψεις προσωπικού στις Μονάδες Παραγωγής και στα Λιγνιτωρυχεία, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του μεταναστευτικού κύματος, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.


- Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης εκτάσεων για τη στήριξη των ενεργειακών Δήμων  της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών   και την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας. 


- Ενέργειες ανταποδοτικών οφελών στις τοπικές κοινωνίες όπου πραγματοποιούνται έργα μεταφοράς (τσιμεντοστρώσεις, παραχώρηση αποξηλωμένου χάλυβα, χρήση μηχανημάτων).


- Δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ανεξάρτητων από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, με προφανείς ευεργετικές επιπτώσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.


- Ανάπτυξη υποδομών σε περιοχές δραστηριοποίησης της Επιχείρησης (κατασκευή δρόμων και παρακαμπτήριων οδών, κατασκευή δεξαμενών, αποκατάσταση υδροδότησης, εγκατάσταση σηματοδότησης και φωτισμού, ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, κ.ά.).


- Παροχή τεχνογνωσίας στους Δήμους της χώρας σε θέματα οδοφωτισμού και φωτισμού κτιρίων, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

- Πραγματοποίηση κοπής δένδρων για τα έργα δασικής οδοποιίας που εκτελούν Μονάδες της Επιχείρησης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, και δωρεάν απόδοση της ξυλείας σε τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς για αξιοποίησή της .


- Καταβολή αντισταθμιστικού τέλους ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ενίσχυση με €202 εκ. Ευρώ κατά το διάστημα 1997-2009 των περιοχών όπου αναπτύσσεται λιγνιτική δραστηριότητα.


- Υλοποίηση σειράς επενδύσεων για την παροχή ενέργειας με τη μορφή θερμού νερού για τηλεθέρμανση πόλεων, σε μια προσπάθεια διασφάλισης ενός οικονομικού και περιβαλλοντικά καθαρού τρόπου οικιακής θέρμανσης. 


- Συμβολή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών σε νερό των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται η Επιχείρηση (παροχή δωρεάν νερού από τις τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ για αρδεύσεις γεωργικών καλλιεργειών και ύδρευση,  εξασφάλιση αντιπλημμυρικής προστασίας μέσω των φραγμάτων των Υδροηλεκτρικών   Έργων, προστασία από ξηρασία - λειψυδρία).


- Υποστήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα σε τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα εκεί που η ΔΕΗ δραστηριοποιείται έντονα (ορυχεία, Μονάδες παραγωγής), πολιτική που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα χορηγιών.


- Προσφορά απασχόλησης σε φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές Τεχνικών Σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.


- Πολύπλευρη συνεισφορά στη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου της χώρας (με την ενίσχυση  συνεδρίων-ημερίδων, στα οποία συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα, χορηγίες σε σχολεία κ.λπ.)