Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Έρχονται οι πρώτες αγωγές στην ΔΕΗ για τις ΥΚΩ

Υψηλές αποζημιώσεις αξιώνουν μεγάλοι καταναλωτές από την ΔΕΗ με αγωγές εναντίον της επιχείρησης που αφορούν στην υπόθεση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για τις ΥΚΩ που καταβάλλει η ΔΕΗ και αφορούν στο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών και των πολύτεκνων οικογενειών και το οποίο εισπράττει από το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος άνοιξε τον δρόμο για ένα «μπαράζ» αγωγών κατά της ΔΕΗ με συνολικές διεκδικήσεις που ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ, γεγονός που απειλεί να «τινάξει» στον αέρα την επιχείρηση.
Οι πρώτες αγωγές από μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για επιστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της ΔΕΗ φαίνεται πως έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν επιβαρυνθεί και με το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ για το 2011- στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε την ελάφρυνση των οικιακών τιμολογίων για να μην επιβαρυνθούν υπέρογκα από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα- φαίνεται πως προετοιμάζονται για μία από κοινού δικαστική διεκδίκηση των χρημάτων που έχουν καταβάλει μέσω του θεσμικού τους φορέα ΕΒΙΚΕΝ.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε τις εταιρείες Energa και Hellas Power που αμφισβήτησαν την υποχρέωση τους για τις ΥΚΩ υποχρεώνοντας την ΔΕΗ να επιστρέψει ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ στις δύο εταιρείες, καθώς όμως το ζήτημα αυτό αποτελεί για την επιχείρηση άμεση προτεραιότητα αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.


 http://www.energypress.gr/