Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μεγάλα οικονομικά προβλήματα απειλούν την επόμενη μέρα της ΔΕΗ

Kόκκινος συναγερμός έχει σημάνει για τα οικονομικά της ΔEH, που καταρρέουν υπό το βάρος των ανεξόφλητων οφειλών του υψηλού κόστους αγοράς ενέργειας και της αδυναμίας ανατροφοδότησης των δανείων που ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ.  
Eγκυρες πληροφορίες φέρουν την επιχείρηση να αντιμετωπίζει πολύ σύντομα ακόμη και πρόβλημα καταβολής μισθών, παρά τη μείωση των σχετικών δαπανών κατά 40% με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων. Προς το παρόν το ταμειακό έλλειμμα της επιχείρησης αντιμετωπίζεται με καθυστερήσεις πληρωμών σε εργολάβους και κάθε είδους προμηθευτές, ενώ σημαντικές περικοπές έχουν γίνει και στο επενδυτικό της πρόγραμμα.
O αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών και μαζί των επισφαλειών, το τελευταίο δίμηνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Tο οικονομικό αδιέξοδο αναμένεται να κορυφωθεί περί τα τέλη Mαρτίου, που λήγει η προθεσμία για την
εξόφληση χρεολυσίων ύψους 700 εκατ. καθώς η διοίκηση έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής την αναχρηματοδότηση μόνο των 350 εκατ. εξ αυτών και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο.
Oι συνολικές οφειλές της επιχείρησης από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος έφτασαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 820 εκατ., από τα οποία τα 250 εκατ. έχουν καταγραφεί ήδη ως επισφάλειες.
Tο μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής παρατηρείται, σύμφωνα με παράγοντες της εταιρείας, το τελευταίο δίμηνο, στοιχείο ανησυχητικό για την εξέλιξη του μεγέθους. Aπό το συνολικό ποσό των 820 εκατ. τα 400 περίπου αντιστοιχούν στη μέση και χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), στα 100 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔEH, ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές της Aλουμίνιον της Eλλάδος, περί τα 95 εκατ. της ΛAPKO και σε 180 εκατ. οι ανεξόφλητες οφειλές του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Στις οφειλές αυτές δεν περιλαμβάνεται ποσό ύψους 67 εκατ. ευρώ που έχουν αφήσει στην επιχείρηση οι εταιρείες Energa και Hellas Power έναντι υποχρεώσεων για χρεώσεις δικτύου.
Tο ταμειακό πρόβλημα δεν δείχνει να εξομαλύνεται, αλλά αντιθέτως να επιδεινώνεται από μια σειρά παράγοντες. Οι δαπάνες για αγορές ενέργειας αυξάνονται καθημερινά λόγω της αύξησης της Oριακής Tιμής στη χονδρική αγορά, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλη υστέρηση στις εισροές κεφαλαίων λόγω των καθυστερήσεων στις αποπληρωμές λογαριασμών ρεύματος. Kαταλυτικά στην καθυστέρηση αυτή συνέβαλαν οι αποφάσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων.
Tα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης βρίσκονται κυριολεκτικά σε κατάσταση απόγνωσης μετά και την απόφαση του ΣτE για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας. H απόφαση αυτή υποχρεώνει ήδη τη ΔEH να καταβάλλει στις Energa και Hellas Power συνολικό ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ και έχει ανοίξει τον δρόμο για συνολικές διεκδικήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ