Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Το 38% των Ελλήνων δανείζεται για να πληρώσει λογαριασμούς

Το χαμηλότερο βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές τους
υποχρεώσεις, σε σύνολο 21 χωρών, παρουσιάζουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής Trendbox για λογαριασμό της διεθνούς εισπρακτικής εταιρείας Intrum Justitia.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, αναφέρει η Deutsche Welle.
Το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό που εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει. Το 38% δανείζεται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Συνήθως απευθύνονται σε μέλη της οικογενείας τους και φίλους, ενώ πολλοί επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πιστωτικές τους κάρτες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας.
Το 67% συμφωνεί ότι οι λογαριασμοί θα πρέπει να εξοφλούνται εμπρόθεσμα, ωστόσο το 57% αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αντεπεξέρχεται κάθε μήνα στις υποχρεώσεις του.
Η απώλεια της θέσης εργασίας και οι περικοπές στους μισθούς είναι μακράν οι κυριότεροι λόγοι των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι. Ως εξίσου σημαντικός λόγος αναφέρεται η αύξηση της φορολογίας (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ.) και οι τιμές του πετρελαίου.
Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο των οικονομικών του. Οι επτά στους δέκα πιστεύουν ότι περισσότερο από το 50% των συμπατριωτών τους αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του.
Οι περισσότεροι λογαριασμοί που μένουν απλήρωτοι ή εξοφλούνται εκπρόθεσμα είναι οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφέλειας και τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας.
Η έλλειψη ρευστότητας έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να παρουσιάζουν έναν από τους χαμηλότερους βαθμούς αποταμίευσης σε όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό των Ελλήνων που αποταμιεύουν ένα σταθερό ποσό μηνιαίως μόλις που φτάνει το 16%, αναφέρει η Trendbox.